2020. január 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

IT-szakemberek a börtönben

A Regionális Operatív Program keretében jut európai támogatáshoz Nyárádszereda inkubátorház létesítésére. A szerződést hétfőn írta alá Gyulafehárváron a központi regionális fejlesztési ügynökség igazgatója, Simion Creţu és a város polgármestere, Tóth Sándor.

 Nyárádszeredában az egykori járásbírósági épületet újítják fel, hogy 18-24 cégnek irodát biztosítson
Fotó: Gligor Róbert László


Nem egy pályázati kiírásra találtak ki projektötletet, hanem két helyi igény megoldására jelent eszközt az a kiírás, amelyet az önkormányzat megpályázott. Az egyik igény az, hogy az önkormányzat visszakapta azt a több mint százéves épületet, amelyben egykor a magyar királyi járásbíróság és börtön, majd a kommunista rendszerben árvaház működött. Sürgős felújítást igényel, továbbá tartalommal kellene megtölteni, hiszen eddig csak néhány kisebb részleget használtak benne mint kistérségi és Leader-iroda, információs központ. A másik igény az, hogy a helyi gazdaságot segíteni kell. Minden településnek az az egyik gondja, hogyan növelhetné helyi bevételeit, hogy ne mindig a megyei leosztásokat és/vagy a román és magyar főváros segítségét várja – mutatta be a projekt előzményeit Tóth Sándor polgármester a Népújságnak. 

Maradni vagy hazatérni

Nyárádszereda az utóbbi években sokat fektetett be az infrastruktúrába, aszfaltozásba, iskolák, ravatalozók építésébe, de a gazdaságfejlesztésre nem volt pénz. Az elöljáró meg van győződve, hogy azok a települések, amelyek nem nagy országutak, autópályák mellett fekszenek, netalán el vannak szigetelve, nem azt az utat kellene keressék, hogy egy márkás német autógyártó cég valamely alkatrészgyárát idehozzák, hiszen az nem oldaná meg a település gondjait, sőt, az csak egy álom, hiszen még munkaerővel sem tudnának ellátni egy ilyen létesítményt. A városi tanács ezt fel- és beismerte, ezért a helyi erősségekre figyelve olyan szakembereket, fiatalokat szeretne megszólítani, akik korszerű ágazatokban dolgoznak, pl. a látványtervezés, -építészet, reklám, IT, rádió, televízió, mozi területén tevékenykednek. Ezáltal az önkormányzatnak otthon- és családteremtési szándéka is van, olyan feltételeket szeretne teremteni, amelyek vonzóvá teszik a települést, hogy fiataljaink elgondolkodjanak az itthonmaradáson vagy hazatérésen.

Tóth Sándor polgármester hétfőn írta alá a támogatási szerződést Simion Creţu igazgatóval
Fotó: www.facebook.com/Nyárádszereda önkormányzata


Kéttucatnyi cégnek segíthet

A projekt egy 3180 négyzetméteres telken álló két épület külső felújítását és belső felosztását, illetve felszerelését irányozza elő. A főépület alsó szintjén hat, emeletén nyolc iroda és egy-egy tárgyalóhelyiség, valamint mellékhelyiségek alakíthatók ki, a melléképületben négy iroda, egy ebédlő, egy-egy műszaki és ügyintéző iroda, mellékhelyiségek és kazánház kap helyet, ezenkívül számítógépek, többfunkciós nyomtatógépek, vetítőgépek és -képernyők, televízió, légkondicionáló, térfigyelő és riasztóberendezések, irodai és ebédlőeszközök és bútorzat, hőközpont és napelemek vásárolhatók. Az inkubátorházban 18-24 kezdő vagy működő cég kaphat székhelyet, irodát, továbbá kezdésnek húsz új munkahelyet is teremtenek, ugyanis a teljes létesítmény működtetését, fenntartását egy helyi csapat fogja ellátni. A kivitelezés határideje 2023. július 30., de sok idő eltelhet a közbeszerzésekkel és az építési munkálatokkal, ezért rögtön neki kell látni – mondta el Tóth Sándor.

Hozzáadódó értékek

A projekthez több helyi tényezővel tud csatlakozni az önkormányzat, ezek közül a legfontosabb egy helyi „de minimis” támogatási csomag, amelyet az országos versenytanács is jóváhagyott. Eszerint a beruházás nagyságától függően három évre különböző mértékű adókedvezményt kap egy-egy vállalkozó az épületére, területére. Ha egymillió euró fölött fektet be egy cég, akkor akár százszázalékos adókedvezményt is kaphat. A polgármester ennél is tovább szeretne lépni, és jövőben javaslatot tesz, hogy akár ötszázalékos anyagi támogatást kapjon a várostól az a vállalkozó, aki kétmillió eurón felül fektet be helyben. Ezzel is szeretnék idecsalogatni a lehetséges beruházókat.

Az ipari park létesítésének ötlete is felmerült, két lehetséges helyszín is van, de erre csak azután kerülhet sor, amikor elfogadják az új városrendezési tervet (PUG). Ugyanis a jelenlegi ebben az évben lejár, de meg is hosszabbítható, ám jövőben mindenképp el kell kezdeni az új PUG kidolgozását, és ebbe már belefoglalják az ipari park területét is. A helyi piac korszerűsítése is ehhez a gazdaságélénkítő csomaghoz kapcsolódhat – fejtette ki a város polgármestere, kiemelve, hogy ezzel olyan irányba mozdul el Nyárádszereda, amely öt-tíz éves munkát igényel, de a település gazdaságát ilyen lépésekkel is talpra lehet állítani.

Marosvásárhelyen is lesz inkubátorház

A nyárádszeredaival egy időben írták alá azt a szerződést Gyulafehérváron, amely egy marosvásárhelyi inkubátorház létesítését támogatja. A projekt a Dimitrie Cantemir egyetemmel partnerségben valósul meg. A Bodoni Sándor utca 5. szám alatti 3655 négyzetméteres területen kétszintes, orvosi jellegű inkubátorház épül, amely 34 vállalkozást segítene. Az épületben fogorvosi és fogtechnikai, valamint fizio-kinetoterápiás gyógyászati szakrendelők és kezelőhelyiségek, eszközök lesznek, továbbá adminisztrációs és vállalkozói szaktanácsadási szolgáltatások is helyet kapnak. A 6.347.297 lej értékű projekt megvalósítására 3.843.911,15 lejt és 2021. június 30-i határidőt kapott a Dimitrie Cantemir ökológiai alapítvány.