2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Baconschi reményét fejezte ki, hogy Moszkva építő jelleggel viszonyul majd az amerikai védelmi rendszer megépítéséhez.

A Külügyminisztérium nem kapott hivatalos állásfoglalást Oroszországtól az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek Romániába való telepítése ügyében – jelentette ki csütörtökön Teodor Baconschi külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője elmondta, hogy orosz kollégája részéről nem érkezett semmilyen reakció, eddig „másodrangú üzenethordozók” hallatták hangjukat ebben a kérdésben. Baconschi reményét fejezte ki, hogy Moszkva építő jelleggel viszonyul és vesz részt majd az amerikai védelmi rendszer megépítésében.

Románia és az Egyesült Államok a héten állapodott meg arról, hogy a dél-romániai Deveselu légi bázison helyeznek el 24 darab, ballisztikus rakéták semlegesítésére alkalmas elfogórakétát.

Ezt követően Oroszország jogi garanciákat követelt az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy a Romániába telepítendő rendszerelemek nem az orosz hadászati nukleáris erők ellen irányulnak majd. Baconschi szerint „biztosíték követelése bizalmi kérdés két volt ellenfél között”.

Traian Băsescu román államfő az Egyesült Államokkal kötött megállapodást követően arról biztosította Oroszországot, hogy a rakéták nem ellene irányulnak, hiszen védelmi jellegű rakétákról van szó.