2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP-képviselők értékelik a múlt heti csúcs eredményeit

A képviselők csütörtökön Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnökével tekintették át a július 17-21-i uniós csúcstalálkozó eredményeit.

Ursula von der Leyen Forrás: europa.euA Parlament rendkívüli ülését a képviselők az unió többéves pénzügyi keretéről (azaz az MFF-ről) és az európai helyreállítási tervről szóló állásfoglalás elfogadásával zárták.

Aggasztó egy olyan jövő, ahol nincs európai szolidaritás

 Az uniós állam- és kormányfők július 17. és 21. közötti brüsszeli csúcstalálkozójának eredményéről a Parlament elnöke, David Sassoli kedden az alábbiakat mondta: 

„A napokon át tartó vita után az európaiak olyan megállapodást várnak, amely felnő a történelmi pillanathoz. Aggasztó lenne az olyan jövő, ahol nincsen európai szolidaritás, és megszűnik a problémák közös megoldása. Az Európai Parlament meghatározta a legfontosabb feladatokat, és elvárja azok teljesítését. A többéves keretköltségvetésnek megoldást kell adnia az Európa előtt álló legfontosabb középtávú kihívásokra, köztük a zöldmegállapodásban foglaltakra, a digitalizációra, a gazdaság ellenállóképességének fejlesztésére és az egyenlőtlenségek felszámolására.”

 Charles Michel


 A koronavírus-járvány még nem múlt el

A továbbiakban kijelentette: „Azonnal új saját bevételi forrásokra van szükség a költségvetés számára. Azok a szabályok is elengedhetetlenek, amelyek garantálják a jogállamiság hatékony védelmét. A Parlament a tagállami visszatérítések ellen is többször szót emelt. Ha ezek az elvárások nem teljesülnek megfelelőképpen, akkor az Európai Parlament nem adja hozzájárulását a költségvetéshez. A koronavírus-járvány még nem múlt el, több helyen újra fellángolt Európában. Most minden eddiginél fontosabb, hogy gyorsan és bátran lépjünk”.

A lehető leghamarabb elkezdik a tárgyalásokat az EU Tanácsának német elnökségével

A Tanács most véglegesíti a mandátumát, amelynek alapján a Parlamenttel a 2021 és 2027 közötti MFF-ről, a saját források reformjáról és a helyreállítási tervről tárgyalásba bocsátkozik. Az MFF életbe lépte előtt a Parlament mondja ki a végső szót. A most érvényben lévő többéves keretköltségvetés 2020. december 31-én jár le.

 A képviselők a csütörtökön szavazásra bocsátott állásfoglalás-tervezetben szögezték le elvárásaikat. A parlamenti tárgyalódelegáció ezután az Európai Unió Tanácsának német elnökségével a lehető leghamarabb elkezdi a tárgyalásokat.

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)