2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Páratlan táncünnep Maroskeresztúron

Sohasem pompázott még annyi ragyogó arcú népviseletes fiataltól a nemrég felújított maroskeresztúri kultúrotthon, mint június 18-án, a községben negyedik alkalommal szervezett Gyöngykoszorú néptánctalálkozón. 


Fotó: Zilinszki Botond
Az örömteli együttlétre a vendéglátó Tipegőkkel együtt tizenegy néptánccsoport közel 300 táncosa hozta el műsorát. Búzásbesenyő, Nyárádmagyarós-Nyárádselye, a Kis és az Apró Bekeccsel Nyárádszereda, továbbá Mezőbánd, Csittszentiván, Dicsőszentmárton, a Csillagfény néptánccsoport révén pedig Marosvásárhely is képviseltetett a szemet, szívet gyönyörködtető táncokból font Gyöngykoszorúban. 

Az ünnepi istentisztelet után a csoportok átvonultak – a rendezvénynek első ízben otthont adó – kultúrházba, ahol Kovács Edit polgármester, Kovács Levente Mihály, a Maros Megyei Tanács alelnöke, Sallay Márta, a Tipegők néptánccsoport egyik vezetője, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány részéről Balogh Zsolt köszöntötte a jelenlevőket. Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója a Gyöngykoszorú néptáncmozgalom 1991-es indulását idézte fel, Szász Béla Pál, a rendezvény főszervezője, a házigazdacsoport másik vezetője pedig egy új kezdeményezésre hívta fel a figyelmet, amely szerint az ilyen jellegű találkozók programját az elkövetkezőkben szakmai előadások is gazdagítanák. A vidék tájegységeiről, a népi kincsek ismert gyűjtőiről, illetve a színpadra vitt táncokról el is hangzott az első előadás a maroskeresztúri Gyöngykoszorún.

A kicsi Tipegőké volt a legnagyobb siker

A részt vevő csoportok nyárádmenti, mezőségi, kalotaszegi, györgyfalvi, bukovinai és küküllőmenti táncokat mutattak be Katona Péter és zenekara muzsikájára. A Tipegők nagyobbik – jövőben megalapításának 10. évfordulóját ünneplő – csoportja vajdaszentiványi táncrenddel, a három hónapja született kiscsoport népi gyermekjátékokkal színesítette a táncünnepet – a legnagyobb tapsot ezek a 4–8 év közötti legénykék, leánykák kapták. 

– A rendezvény sikeréért hatalmas hálával tartozom a polgármesteri hivatalnak és a szülőknek, akik a lelkiek mellett anyagilag is támogatták az idei Gyöngykoszorút – mondta el lapunknak Szász Béla Pál, akitől azt is megtudtuk, hogy nem volt a legkönnyebb tető alá hozni a találkozót, más programokkal való egybeesés miatt ugyanis kétszer is újra kellett kezdeni a szervezést, a végeredmény azonban megérte a fáradságot.

Szász Béla Páltól azt is megtudtuk, hogy a vírushelyzet csendes időszaka után nagy a lendület a maroskeresztúri táncosokban, a nagycsoportba 28-an, a vadonatúj kiscsoportba harmincnál többen járnak. 

Egyéb meghívások mellett két nagyobb esemény is vár az elkövetkezőkben a Tipegőkre: a montenegrói nemzetközi folklórfesztiválon és a Keresztúr nevű települések hagyományos találkozóján, Székelykeresztúron is közönség elé lépnek. Ennek a Kárpát-medencét átfogó találkozónak jövőre Maroskeresztúr ad otthont – tette hozzá a Tipegők vezetője.