2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt pénteken zárult Mezőpanitban a Pro Pambus ifjúsági szervezet által megrendezett egyhetes tábor, ahol magyar ajkú gyerekek tanulták a román nyelvet, a táborzárást pedig összekötötték egy kivételes eseménnyel. 


Idén ötödik alkalommal tartottak családi pikniket Fotó: Pálfi Botond  A civil szervezeteknek felajánlott, táborhellyel is ellátott régi lovaspályán ötödik alkalommal szervezte meg az egyesület és az önkormányzat a Családi pikniket, amelynek keretében évente köszöntik az elmúlt időszakban született kisgyerekeket és azok szüleit. 

„Kedves gyerekek, Isten áldja meg életeteket, és adjon erőt szüleiteknek, keresztszüleiteknek, hogy a jóra tanítsanak, és nemzetünk, közösségünk oszlopos tagjává válhassatok!” – üzent a község polgármestere a közösségi oldalon azoknak a családoknak, amelyek valamilyen okból a múlt heti örömteli pillanatokban nem tudtak jelen lenni.

 A 2016 óta községvezetői tisztséget ellátó Bodó Előd Barna lapunknak elmondta: a kezdeményezés alapgondolata az, hogy a helyi fejlesztéseket úgy eszközöljék, hogy azokkal a fiatal családokat a gyerekvállalásra ösztönözzék. Ezért kezdtek el bölcsődét építeni, saját és európai forrásokból kisebb-nagyobb felújításokat végezni az óvodákon, iskolákon, ezért indítottak hosszabbított programot az óvodában, ezért vesznek részt oktatási programokban, digitális csomagok beszerzésében. Úgy vélik, hogy meg kell építeni a szükséges infrastruktúrát, de fontos az is, hogy a gyereket vállaló családokat bemutassák a közösségnek, ezért is indította útjára a Családi piknik nevű kezdeményezést a Pro Pambus 2016-ban. Az egynapos rendezvény kimondottan a családoknak szól, szakmai előadások, játékok, légvárak, lovaglás, szalonnasütés várja a meghívottakat, hogy együtt étkezzenek, beszélgessenek, közös programokon vegyenek részt. Ehhez csatlakozott az önkormányzat is, évente egy-egy oklevéllel és kis ajándékkal kedveskednek a kisbabáknak és szüleiknek. „A lényeg, hogy számba vegyük őket. Ne csak „kő-beton” infrastruktúrát építsünk, hanem a családok érezzék azt, hogy egy közösséghez tartoznak, és hogy a közösség büszke rájuk” – magyarázta a polgármester.

 A tavaly szeptembertől idén júliusig majdnem ötven gyerek született Mezőpanit községben. A születési tendencia változó évenként és településenként is, néhol valamivel több vagy kevesebb gyerek születik, de beállt egy bizonyos születési szint, és nem jellemző a községre a szaporulat csökkenése. Sőt, már vannak olyan családok, amelyek a második gyerek után bevállalják a harmadik vagy akár a negyedik kisgyereket is. 

 A tavalyi pikniket a járvány miatt nem tarthatták meg, de az elismeréseket átadták más körülmények között. Idén sem tudott minden meghívott jelen lenni, de sok mosolygós gyerekarcot láttak, és örülnek annak, hogy ezekre az eseményekre eljönnek néha a keresztszülők is, és ilyenkor nyilvánvalóvá válik, hogy a civil szervezetek mellett az önkormányzat is támogatja a családokat. „Az üzenet világos: mi büszkék vagyunk rájuk, és szeretnénk őket megtapsolni. Maga a tény, hogy évről évre mindenki igyekszik megjelenni, és velünk örül, azt hiszem, az maga a legpozitívabb visszajelzés arra, hogy kedvező a fogadtatás, hogy értékelik ezt a kezdeményezést” – tette hozzá Bodó Előd Barna polgármester.