2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Biciklisáv Marosvásárhelyen

Már jó pár éve kérik a különböző civil szervezetek és a biciklivel közlekedők a kerékpárutat Marosvásárhelyen. Most lett. Igaz, ilyenre senki nem számított. 

Pont befér az autó, ha meg van állva


Közelednek a választások, kellett valamit csinálni, így hát megszületett a biciklisáv. Találtak egy kevés zöld festéket, és gyorsan lemázolták vele a Jeddi utat és a Budai Nagy Antal utcát. Azonban több dologra nem gondoltak. Az egyik, hogy bár jó dolog a bicikliút, amelyik összeköti Jeddet Marosvásárhellyel, visszafelé mégis hogy jön a biciklis? Hiszen csak az út egyik felén jelölték ki a sávot. De lehetséges, hogy a jelenlegi városvezetés csak egy irányba tud gondolkozni. Vagy lehet, úgy gondolták, hogy minden út Marosvásárhelyre vezet. A másik, ennél is nagyobb probléma, hogy elég szűkre sikerült a kerékpárút. Olyannyira szűkre, hogy egy nagyobb felnőttbicikli nehezen fér el rajta. Továbbá nem szélesítették az utat, csak lefestették a szélét. Ebből következik, hogy az autóknak kevesebb hely maradt. Ez egy háromsávos úton nem is jelentene gondot, de egy egysávoson felvet néhány kérdést: Hol és hogyan fognak közlekedni az autók, főleg akkor, ha szemből teherautó jön? A válasz egyszerű, de elkeserítő: a bicikliúton. Kénytelenek lesznek ott közlekedni, legalább pár méteren, ha nem akarnak összeütközni a másik járművel. Azonban mi történik, ha pont akkor és pont ott van egy biciklis? Nos, ebbe jobb bele sem gondolni. Amikor a városvezetés kitalálta, hogy felfesti a biciklisávot, hogy ezzel kampányoljon, és megtalálta a főtéri piskótakövek lefestéséből megmaradt zöld festéket, erre nem gondolt.

A Budai Nagy Antal utcában talán még ennél is rosszabb a helyzet. Mindkét oldalon van zöld biciklisáv, de itt már tényleg nagyon nehezen férnek el az autók. Ez pedig komoly veszélyt jelent a kerékpárosok számára. Hozzá kell tenni, hogy nem is igazán tudják használni a sávot, hiszen vasárnap felfestették, és hétfőn egyes autósok már parkolónak használták. 

Félreértés ne essék, nagyon jó lenne egy megfelelő és biztonságos bicikliút Marosvásárhelyre. De a jelenlegiről nem lehet elmondani, hogy megfelelő, azt meg pláne nem, hogy biztonságos. Arról nem is beszélve, hogy rossz helyen van. Ha már mindenképpen kerékpársávot akartak csinálni, akkor jobb lett volna a város központjában felhasználni a megmaradt zöld festéket. A főtéren, a parkolóhelyek felszámolásával, lenne is erre hely. A legtöbb városban a központ sétálóutca, ahol alig van autóforgalom.