2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 25-ig lehet pályázni

Január 25-ig küldhetik be pályázataikat olyan szerény anyagi körülmények között élő fiatalok, akiknek nincs lehetőségük kifizetni a sofőriskola költségeit, de a munkavállalásnál feltétel vagy előny a hajtási jogosítvány, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában.

Ötödik kiírásához érkezett a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány által meghirdetett Jogosítvány a jövőhöz program, mely a hajtási engedély megszerzésének költségeit fedezi hátrányos helyzetű fiataloknak. A program olyan fiatalok számára fedezi bármilyen kategóriájú hajtási engedély megszerzésével járó költségeket, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, és akiknek munkavállalásánál feltétel vagy előny a jogosítvány, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában vagy kiterjesztésében azoknak, akik már dolgoznak. A pályázatokat online vagy postai úton lehet benyújtani 2020. január 25-ig. 

A Jogosítvány a jövőhöz programban 17–25 év közötti, hátrányos körülmények között élő fiatalok vehetnek részt, akik B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szeretnének szerezni, beleértve a traktorra, trolibuszra és villamosra érvényest is.

A programmal és a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztató a https://www.kozossegert.ro/hu/jogositvany és a www.molromania.ro honlapokon megtalálható. A támogatások összértéke 75.000 lej. Az ötödik kiírás meghirdetésére Bukarestben, az Intézményben Nevelkedett Fiatalok Tanácsának székházában került sor. A rendezvényen részt vett kilenc olyan fiatal is, aki a korábbi kiírások keretében már megszerezte a hajtási jogosítványt. A program négy kiírásában eddig 69 fiatalnak sikerült megszerezni a jogosítványt: 59 személy B kategóriás, 8 személy C/CE kategóriás, 1 személy B96, 1 személy pedig B kategóriás, fogyatékkal élők számára adaptált gépkocsira tette le sikeresen a vizsgát. További 47 kedvezményezett a tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül.

Az évente meghirdetett Jogosítvány a jövőhöz programot pályázati rendszerben szervezi A Közösségért Alapítvány a MOL Románia támogatásával. A program négyéves fennállása alatt két országos elismerésben részesült: 2018-ban a Civil Társadalom gáláján, 2017-ben a Romanian CSR Awardson.