2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújul Nyárádszereda központja 

Aláírta a szerződést a kivitelezővel Nyárádszereda önkormányzata, eszerint felújítják a Tűzoltó utcát, a Deák Farkas iskola előtti teret és a tömbházak közötti területet. 4,6 millió lejbe kerül (héa nélkül), saját költségvetésből fedezik. Az aszfaltozás előtt műszaki aknát készítenek, ahova az összes vezetékeket áthelyezik, járdákat építenek, lesz autóbuszmegálló is. A szerződés szerint a munkát mintegy három hét múlva kezdik el, és várhatóan szeptember 15-ig befejezik. 


Koronka korszerűsödik 

Koronkán folyamatban vannak két pályázat munkálatai. A közösségi tereken ingyenes wifihálózatot építenek ki. A beruházást az Európai Unió erre szánt pályázatán keresztül támogatják, értéke 15.000 euró, ez magába foglalja a szükséges berendezések beszerzését és felszerelését. A második pályázatot az országos vidékfejlesztési beruházási program (PNDR) keretében valósítják meg, értéke 42.099,30 euró (azaz 432.251,40 lej, amiből az önrész 231.875,57 lej). Az összeget a székelybósi multifunkcionális sportpálya rendbetételére fordítják. 


Utcai művészeti fesztivál az egykori fotógyárban 

Az egykori fotógyárat bérlő egyesület július 31-e és augusztus 2-a között összművészeti fesztivált szervez, amelynek célja az utcai művészet (graffiti, digitális művészet és underground zene) felkarolása. Fiatal képzőművészek, grafikusok, fotóművészek jelentkezését várják a contact@avimag.net e-mail-címre. A kínálatot a volt fotógyár csarnokaiban mutatják be az Art & The City projekt keretében. 


Beruházások Mezőpanitban 

Három munkálat elkészítésére írt alá szerződést Bodó-Előd Barna, Mezőpanit polgármestere. Eszerint 1,8 millió lejes beruházással rendbe teszik a csittszentiváni általános iskola energetikai részét, nyílászárókat cserélnek, felújítják a fűtéshálózatot. Már dolgoznak a csittszentiváni és a harcói művelődési ház felújításán. Új külsőt nyer a mezőbergenyei kultúrotthon is, de egyelőre nem találtak kivitelezőt, újabb versenytárgyalást hirdettek rá. A három épület felújítására összesen 500.000 eurót fordítanak uniós támogatásból. Továbbá várhatóan az idén 10 parkot alakítanak ki a községben, összegük 430.000 lej. A héten kötik meg a szerződést a Mezőpanit központjában felépítendő bölcsőde épületének kivitelezésére. 4,3 millió lejbe kerül, nagy részét az unió állja. 


Tárgyalás autópálya-ügyben 

Kedden Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere Lucian Bode szállításügyi miniszterrel tárgyalt Bukarestben a Marosvásárhely – Jászvásár között építendő autópálya nyomvonalának ügyében. Mint ismeretes, korábban több tárgyalás is volt a helyszínen szakértőkkel. Ennek eredményeként, az előző tervektől eltérően, egy fel- és lehajtót alakítanak ki Demeterfalva és Nyárádgálfalva között. Az elöljáró arról tárgyalt a miniszterrel, hogy a nyomvonallal kerüljék ki Nyárádszereda beltelkeit.