2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kétségbeesve fizettük ki a téli számlákat, ami irreálisan magasnak tűnt. Olyan periódusban, amikor alig tartózkodtunk otthon, alig fűtöttünk, nem főztünk. 

– Nem ilyen öregkorról álmodtunk a ledolgozott évtizedek után. Semmilyen vonatkozásban nem vagyunk figyelembe véve, tiszteletben tartva. Megalázóan, lenézően bánnak az időskorúakkal. Most a gázszámláról szeretnék szólni. Kétségbeesve fizettük ki a téli számlákat, ami irreálisan magasnak tűnt. Olyan periódusban, amikor alig tartózkodtunk otthon, alig fűtöttünk, nem főztünk. Júliusban újabb gázszámlát kaptunk, 300 lejes fogyasztással. Kérem a segítségüket a fogyasztással kapcsolatban, tisztázzák, miért kell ilyen sokat fizetni! – írja Désy Erika szovátai olvasónk.

Mivel nehéz helyzetben lévő idős emberekről van szó, utánajártunk, mi a helyzet a legutóbbi számlájukkal. Az E.ON szóvivője írásban közölte a választ:

Az Energiaügyi Hatóság szabályozása szerint minden B1-től B3-ig terjedő fogyasztói kategóriának választási lehetősége van: saját maga olvassa le az órát, amit havonta jelent be, illetve előzetes becslés alapján számláznak neki (általában akkora mennyiséget számláznak le, amennyit előző évben fogyasztottak). A gázórát háromhavonta olvassák le minden fogyasztónál, a szerződésben rögzített opciótól függetlenül.

A szóban forgó panaszos – a Désy család – az utóbbi, tehát a becsült fogyasztás alapján történő számlázást választotta az előző év fogyasztása alapján. Ez azt jelenti, minden harmadik hónapban kiegyenlítik a számlát. Ha a fogyasztó több gázt használt el, mint amennyit becsült, akkor az elszámolás magasabb lesz, ha kevesebbet, akkor kisebb, esetleg mínusz előjel jelenik meg a számlán. A panasz tárgyát képező számlát leellenőrizték, a fogyasztás valós, a kifizetendő összeg helyes.

Azok, akik elégedetlenek a jelenleg alkalmazott számlázási módszerrel, jelentkezzenek az opció megváltoztatása érdekében az E.ON közönségszolgálati irodájában – közölte a sajtóosztály.