2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jó hangulatú, pergő, színes és színvonalas gólyabáli előadásnak lehettek résztvevői a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai, tanárai és a gólyák meghívottjai pénteken estébe nyúlóan a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Azok a diákok és szülők, akik a terem befogadóképessége miatti korlátozásért nem vehettek részt, igazi élményről maradtak le, akiknek megadatott, hogy ott lehettek, jól szórakoztak.

Fotó: Mezey Sarolta


Jó hangulatú, pergő, színes és színvonalas gólyabáli előadásnak lehettek résztvevői a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai, tanárai és a gólyák meghívottjai pénteken estébe nyúlóan a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Azok a diákok és szülők, akik a terem befogadóképessége miatti korlátozásért nem vehettek részt, igazi élményről maradtak le, akiknek megadatott, hogy ott lehettek, jól szórakoztak.

Színpadon a XX. század

A szervezők eredeti ötletét kivitelezte a nyolc gólyapár, akiknek az elmúlt évszázad hangulatát kellett a színpadra varázsolniuk. A század évtizedeihez rendelt divatot, zenei irányzatokat, tudományos felfedezéseket, irodalmi és filmsztárokat „vonultatták fel” találó és jól szerkesztett felvezető szöveggel. De lássuk, kik is elevenítették meg az elmúlt – a 15 éves gólyák számára már régmúlt – zűrzavaros századot. A húszas évekből egy világhírű komikus, Charles Chaplin és az akkori párizsi divatdiktátor, Coco Chanel lépett elénk. A harmincas éveket Karády Katalin és a számítógép atyja, Neumann János idézte fel. A negyvenes évekbe Peggy Lee amerikai dzsesszénekesnő és színésznő valamint Frank Sinatra vezetett vissza. Az ötvenes évek sztárvilágát Elvis Presley és Elisabeth Taylor színezte, hogy a hatvanas évekre már Audrey Hepburn és Mick Jagger rocksztár rajongóinak képzeljük magunkat. A világszerte kedvelt angol krimire és humorra Agatha Christie és Benny Hill személye révén hangolódtunk rá. A korunkhoz közelebb álló nyolcvanas évek popénekesei közül Cyndi Lauper és Michael Jackson csillogatta meg tehetségét, a kilencvenes éveket Marcel Marceau és Agnus Young, az AC/DC énekese képviselte. Mind a nyolc pár saját elképzelésű és kivitelezésű jelenetekkel szórakoztatta a közönséget. Táncból láthattunk twistet, rock and rollt, lambadát, csacsacsát, diszkót, slow foxot, aminek színpadi előadásához nem keveset kellett izzadniuk a gólyáknak és oktatóiknak.

Általános műveltségi vetélkedő és „beugró”

– A gólyáknak nem csak szépnek, ügyesnek, jó táncosnak kell lenni, hanem művelteknek is! – hangzott el a bálon. Ennek szellemében és bizonyítására jól szerkesztett műveltségi próbát is beiktattak. A gólyáknak egy-egy vászonra kivetített személyiséget kellett felismerniük, amit, valljunk be, csak ötvenszázalékos sikerrel teljesítettek. A „mai generáció” számára nem igazán ismert a szüleik korabeli John Lennon, Woody Allen, Nelson Mandela, Puskás Ferenc, Freddy Mercury vagy Walt Disney. Ami a feltalálókat illeti, ott jobb volt a helyzet, mert e témában jobban felkészültek. Például az inzulin vagy a mikrohullámú sütő feltalálójára egyből rávágták a választ.

A műveltségi próba mellett nagy hangsúlyt kapott a kreativitás, a pároknak a közkedvelt Beugró mintájára kellett különböző szituációkat alakítaniuk. Ebben igazán jó improvizációkat láthattunk.

Fogadalom és díjazás

Amíg a zsűri visszavonult, addig a teremben levő gólyák kezüket a szívükre téve esküdtek. Fogadalmat tettek arra, milyen szellemben élik meg a bolyais diákéveket, éspedig: mindig lesz nálam diákigazolvány, a könyvtárban nem, csak az ajtó előtt kuncogok, helyretolom a székeket, vallom, hogy a biológia leíró típusú reál tantárgy, nem hápogok földrajzórán, a főlépcsőn nem közlekedem, a tizenkettedikeseknek elsőbbséget adok, a kapus bácsira mosolygok…

A dr. Puskás Attila által elnökölt zsűri döntése alapján az idei gólyabál királynője Horváth Ilka lett, aki Karády Katalint alakította, a bálkirály pedig Weinraub Dániel, Michael Jackson személyében. Második és harmadik helyezettek: Orosz Bettina és Nemes Zsolt, illetve Szabó Johanna és Szabó Tamás. A közönség díját – az sms-ben elküldött legtöbb szavazat eredményeként – Szucher Eszter és Szabó Tamás kapták.

A gólyavetélkedő az ifjúsági klubban éjszakába nyúló bulival zárult.