2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Utazás kedvtelésből tartott állatokkal

Megnőtt a kisállatútlevél-igénylések száma 

A járványügyi korlátozások március 9-i feloldásával nem csupán a lakossági útlevélkérelmek száma ugrott meg országosan, hanem a kedvtelésből tartott állatok külföldre szállításához szükséges kisállatútlevelek és csipezések iránt is sokan érdeklődnek.

Egyre több Maros megyei állattartó jelzi igényét azon szolgáltatások iránt, amelyek az állattal való külföldi utazáshoz szükségesek – tájékoztatott dr. Pálosi Csaba, a marosvásárhelyi Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. Mint kifejtette, nem ukrajnai menekültek igénylik az állatok csipezését és úti okmányát, hanem az orosz–ukrán háború borzalmai elől menekülők példáját látva sokan most ébredtek rá az eddig elhanyagolt kötelezettségeikre. Ugyanakkor a járványhelyzet felszámolásának előnyeivel élve többen terveznek külföldre utazni, és amennyiben házi kedvencükkel tennék azt, az uniós előírásoknak mindenképp eleget kell tenni. 

Az uniós szabályoknak köszönhetően az EU-n belüli utazásokra a tulajdonosok magukkal vihetik kutyájukat, macskájukat vagy vadászgörényüket, azaz a kedvtelésből tartott húsevő állatokat. A szabályok azokra az esetekre is kiterjednek, amikor házi kedvenccel nem uniós országból vagy területről érkezik valaki az EU-ba.

Néhány kivételtől eltekintve az alábbi feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a kedvtelésből tartott állatok elkísérhessék gazdáikat egy másik uniós tagállamba, illetve beutazhassanak egy nem uniós országból az EU-ba. A legfontosabb, hogy rendelkezzenek az országos adatbázisba bevezetett azonosítóval, azaz mikrocsippel, legyenek beoltva veszettség ellen, és részesüljenek galandféreg elleni kezelésben.

Ha a hobbiállat a gazdájával uniós országok között, illetve uniós országból Észak-Írországba vagy Észak-Írországból valamelyik EU-országba utazik, érvényes európai kisállatútlevéllel, ha pedig az unión kívülről érkezik, uniós állategészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie.A macskák, görények is csak azonosítóval szállíthatók

Míg a kutyák számára a román állategészségügyi törvény kötelezővé tette az kutyák mikrocsipes azonosítását, a macskák esetében nem kötelező az országhatárokon belül a mikrocsipezés. Az országhatár átlépéséhez azonban kisállatútlevél birtokában igazolni kell az elektronikus azonosítást, az egészségügyi könyvébe bevezetett veszettség elleni védőoltást, féregtelenítést. Az útlevél elkészítésének feltétele a veszettség elleni védőoltás, amit csak legfeljebb három hónapos vagy annál idősebb állat kaphat meg. Amikor az állat az első alapoltást megkapta, 21 napnak kell eltelnie az immunizálásig, azt megelőzően nem utazhat. Abban az esetben, ha az állat tulajdonosa megfeledkezett és túllépte az egy évet, a veszettség elleni védőoltás beadását követően újra meg kell várni a 21 napos immunizálási időszakot. Ezért fontos napra pontosan vagy korábban beadatni a veszettség elleni védőoltást, főként ha külföldi utazást tervez az állat tulajdonosa. Bizonyos országok ellenőrzik azt is, hogy bevezették-e a féregtelenítést a kisállatútlevélbe. Ezt legtöbb öt nappal az utazás előtt kell elvégezni, emellett ajánlott a bolha és kullancs elleni kezelés is. 

Amint a szakember kifejtette, vannak olyan „pácienseik”, amelyekkel pár évig a gazdák rendszeresen jelentkeztek védőoltásra, majd elmaradoztak. Azon idős cicák esetében is ajánlott és el lehet végezni a veszettség elleni védőoltást, amelyek a tömbház sokadik emeletén élnek és nincs kapcsolatuk a külvilággal, néhány évig ezért nem kapták meg a védőoltást. Természetesen az ő esetükben is kötelező a 21 napos immunizálási periódus, ezért mindenki számoljon azzal, hogy ha állatával utazna, időben el kell kezdje az előkészületeket.

Fotó: Antalfi Imola