2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kutyaszőrzet ápolása nyáron

Egyre népszerűbb a rendszeres kutyakozmetikai ápolás, amelynek során az állat bőrét és szőrét is átvizsgálják. A nyár beköszöntével megnő a kutyakozmetikák forgalma, és nem egyszerű azonnali időpontot előjegyeztetni azoknál, akik szakszerű higiéniai kezelést is végeznek a házi kedvenceken. 

Manapság a kutyakozmetika egyre elterjedtebbé vált, sokan azonban fölöslegesnek tartják a kutyák ápolását. Pedig a hangsúly nem csupán a frizuraalakításon van. A forró nyári napok beköszöntével sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy nyírva vagy dús szőrzettel érzi-e magát jobban a házi kedvenc, melyik fajtánál elengedhetetlen a szőrzet ápolása. Egyesek szerint divatirányzat, mások szerint fontos szolgáltatást végeznek a kutyakozmetikai szalonokban, ezért az állategészségügyi szakember véleményére is kíváncsiak voltunk. 

 – Mikor ajánlott a kölyökkutyát első alkalommal kutyakozmetikushoz vinni? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét. 

– Mivel a kiskutya immunrendszere még nem véd teljesen a különböző betegségektől, és a kölyökszőrzet sincs még lecserélődve, ezért az első kozmetikázással jó megvárni az oltások utáni (kb. öt hónap körüli) időszakot.

– Miből áll egy kutya komplett kozmetikai kezelése?

– A teljes kezelés általában az alábbi szolgáltatásokat biztosítja: fürdetés, nyírás vagy trimmelés, karomvágás, fültisztítás, bűzmirigytisztítás. A nyírás esetében fontos az egészségügyi nyírás, amelynek során a szemek, a tappancsok és a végbélnyílás környékén lévő szőröket vágják le, ez elsősorban a hosszú szőrű fajták esetén szükséges. Ha csomósodott szőrű az állat, a szőrbontás (kivéve, ha rövid szőrű) nagyon sok időt vehet igénybe, akárcsak a gyulladt fül tisztítása. A kutyakozmetika látogatása nem kötelező, de időnként nagyon ajánlott – hangsúlyozta a szakember. A bőr ápolása nem csupán esztétikai, hanem védelmi szempontból is lényeges. Ahhoz, hogy az összes feladatát jól elláthassa, szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, mint a helyes táplálkozás, az oxigénellátás, a rendszeres mozgás, a pihenés és az ápolás. Amint az ember tisztán tartja magát, a kutyájáról is hasonlóképpen kell gondoskodjon. Elhanyagolt, ápolatlan kutyában könnyen megtelepszik a bolha, nehezebben vehető észre a kullancs vagy az esetleges bőrelváltozás. A csomós, összeragadt szőrzet kibontását, a kényes testrészek tisztán tartását a kutyakozmetikus végzi. A lábujjak körüli szőr lenyírása nagyon fontos a toklászok bőr alá hatolásának megelőzésére, a fül kozmetikája ugyanebből a megfontolásból, de a füljáratot a jó szellőzés érdekében is tisztán kell tartani. Keveset mozgó kutya esetén a karmok túlzottan megnőhetnek, ezeket normál méretig vissza kell vágni, hogy az ebet ne akadályozzák a járásban. Előfordul, hogy a kutya bűzmirigyét üríteni kell, az állatorvoson kívül ezt a kutyakozmetikus is el tudja végezni.

A kutya kozmetikai ápolása egyben a bőrének és szőrének az átvizsgálásával is jár, ezáltal olyan bőrelváltozásokat, sebeket vagy akár alattomosan megbúvó különböző élősködőket is észrevehetnek, amelyeket a gazdi elől elrejt a bunda. A kutya kozmetikai ápolásának igényei a kutya fajtájától, életkörülményétől, test- méretétől, szőrzetének hosszától és minőségétől, az állat életkorától és még sok minden egyéb mástól függ. Másképp kell ápolni egy nagyobb testű kutyát, mint egy ölebet, egy lakásban tartott kedvencet vagy a családi ház kertjében élő kutyát, illetve a rövid szőrű és a hosszú szőrű állatot.Nyírás vagy trimmelés? 

 – Melyik szőrtípusnál kell a nyírást és melyiknél a trimmelést alkalmazni?

– A nyírás és trimmelés a kutya szőrtípusától függ. Trimmelni a drótszőrű (pl. airedale terrier, foxi), szálkás szőrű (pl. szálkás szőrű tacskó) és vegyes szőrzetű (pl. spánielek) kutyákat lehet. Trimmelésnél a szőrt eltávolítják a szőrtüszőből, hogy új szőr növekedhessen. Nem minden kutyakozmetikus ért a trimmeléshez, amely szakszerűen végezve nem fájdalmas, sőt, megkönnyebbülést jelent a kutyának, mert azt követően a bőre jobban szellőzik. Ezeket a kutyákat nem ajánlatos nyírni, mert a nyírás során az elhalt szőr nem kerül ki a szőrtüszőből, csak rövidebb lesz, ami a szőrminőség romlásához, illetve bőrgyulladáshoz vezethet. Az úgynevezett trimmelőgépek is nyírást végeznek a szőrápolás tekintetében, csak kis felületeken használják, a trimmelést egyébként kézzel végzi a kutyakozmetikus. 

A kutyák szőrzete különböző típusú és textúrájú lehet, de általánosságban két szőrzettípus különböztethető meg: az egyrétegű és a kétrétegű szőrzet. Az egyrétegű egyetlen felső fedőrétegből áll, mely az egész testfelületen folyamatosan növekszik, ugyanúgy, mint az emberi haj. Ilyen típusú szőrzete van például az uszkárnak, a máltainak, a bichonoknak, a yorkshire terriernek és még jó néhány más fajtának. Ezeknél a fajtáknál a szőrzet ápolása, nyírása mindenképp szükséges. Ugyanakkor óvatosan kell eljárni, ha a meleg, nyári időjárásra készülve az egyrétegű szőrzetű fajtáknál teljes egészében el szeretnék távolíttatni a szőrzetet. Az állat a nyári melegben biztosan jól érzi majd magát szőrtelenül, azonban fennáll a leégés veszélye, ezért fokozottan védeni kell őt a közvetlen napfénytől. Az ápolatlan, koszos, csomós szőrű kutya nemcsak kellemetlen látvány, de az állat is rosszul érzi magát, ugyanakkor sok betegséget összeszedhet. A kutyakozmetikus képes felismerni egyes betegségeket, és figyelmeztetheti a gazdit, ha fel kell keresni az állatorvost. Sokszor a nagy bunda alatt nem látszanak a sebek, fekélyek, a csomós, elhanyagolt szőr miatt keletkezett bőrbetegségek. Ezért ajánlott az olyan kutyafajtákat is megnyíratni legalább évente egyszer, tavasszal, amelyeket egyébként nem szoktak nyírni, pl. a pulit, kuvaszt és komondort. Ezeknek a zsinóros szőrű kutyáknak az aljszőre nem hull ki, mint a többi fedő- és aljszőrrel rendelkező ebnek. Ezért könnyebben kapnak bőrgyulladást, és hamarabb fülled be a bőrük a szőr alatt – fejtette ki a szakember. 

Tamás Csaba fotója