2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön ülésezett a Maros Megyei Tanács

A tanácsülésen elfogadták Maros megye 2020–2025 közötti időszakra szóló hulladékgazdálkodási tervét. Ennek a stratégiai dokumentumnak kulcsszerepe van a hulladékgazdálkodás fejlesztésében, célja a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer (SMIDS) működéséhez és fejlesztéséhez szükséges intézkedések meghatározása. A terv csak a települési hulladékra határoz meg alternatívákat, mivel csak ezek kezelésére alkalmas létesítményeket hoztak létre a SMIDS projekt keretében.


Fejleszteni és bővíteni kell a lerakókat

– Mit tartalmaz ez a terv? – kérdeztük Tóth Andreát, az Ecolect Maros Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatóját.

– Miután elfogadták az országos hulladékgazdálkodási tervet, a megyék ehhez igazítva el kellett fogadják a saját tervüket. Ebben leszögezik, hogy a megyében milyen irányt vesznek a fejlesztések és a beruházások a hulladékgazdálkodás terén. A Maros megyei tervben a megyében található átrakóállomások fejlesztése és bővítése, a maroskeresztúri komposztáló-, válogató- és átrakóállomás bővítése és modernizálása, továbbá a kerelőszentpáli mechaniki-biológiai kezelőállomás fejlesztése szerepel. A terv része az alternatív erőforrás techológia létrehozása a mechanikai-biológiai kezelés után, valamint a kerelőszentpáli ökológiai lerakónál a 2-es cella megépítése, hiszen az 1-es cella megközelítőleg 60 százaléka már telítődött – mondta Tóth Andrea ügyvezető igazgató. 


Harmadjára írtak ki közbeszerzési eljárást

Az integrált hulladékgazdálkodási rendszernek Maros megye egész területén 2018. december 31-én kellett volna elkezdődnie, azonban a 2-es övezetben, Marosvásárhelyen és a környező településeken még mindig nem oldódott meg a szelektív hulladékgyűjtés. Pedig ebben az övezetben él a megye lakosságának több mint egyharmada, tehát a „hulladéktermelés” itt a legnagyobb. 

Miután két alkalommal hirdettek közbeszerzési eljárást, és a szolgáltató kiválasztása mind a kétszer meghiúsult – mivel a pályázó cégek műszaki ajánlata nem volt megfelelő –, harmadjára is meghirdették az eljárást. A kiírás május 15-én jelent meg a közbeszerzési platformon, a SICAP-on. A pályázatok benyújtásának határideje június 28-a, tehát jövő hónap végére tudni fogjuk, hogy melyek azok a köztisztasági cégek, amelyek megpályázzák Marosvásárhely és a környező települések ilyen irányú szolgáltatását. Utána következik az elbírálás, amit megpróbálnak minél hamarabb elvégezni, hogy a 2-es övezetre is szerződést köthessenek az új szolgáltatóval.