2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Ákosfalva–Nyárádkarácson–Dózsa György–Nyárádtő szakaszon áthaladó teherforgalom évek óta pokollá teszi a főút mentén lakók életét, hiszen a nap 24 órájában négy-ötezer, zömében nehézjármű húz el nagy sebességgel a házaik előtt.


Hiába faggatnánk bármiről a főút mellett lakókat, azonnal szavunkba vágnak, inkább azt tegyük szóvá, hogy már nem bírják a nyugalmukat feldúló, házaikat tönkretevő és testi épségüket állandóan veszélyeztető teherforgalmat. Kapukban álló gépkocsikat törnek össze, kerékpárosokat gázolnak halálra a gödrök miatt az úttestről kisikló járművek.

Az Ákosfalva–Nyárádkarácson–Dózsa György–Nyárádtő szakaszon áthaladó teherforgalom évek óta pokollá teszi a főút mentén lakók életét, hiszen amellett, hogy a nap 24 órájában négy-ötezer, zömében nehézjármű húz el nagy sebességgel a házaik előtt, azzal is számolniuk kell, hogy az esetenként fél méter mély kátyúkat kerülgető járművek folyamatosan kisiklanak az úttestről, néha a házak falának csapódva, ugyanakkor a főút mellett közlekedő gyalogosok, kerékpárosok, szekeresek állandó életveszélynek vannak kitéve.

– Pár évvel ezelőtt a kislányomat a kapu előtt ütötte el egy autó, amikor éppen a nagymamájával indultak el itthonról. Hetekig feküdt begipszelt lábbal – panaszolta Veress Judit. A kellemetlenségek sora azonban folytatódott a Folyfalva szélén lakó család számára.

– Egy hónappal ezelőtt a kapu előtt leparkolt gépkocsinkat törte össze egy autó. 110-zel jött és miközben ki akart kerülni egy nagy gödröt, kisiklott az úttestről. Nemrég vettük az autót, hogy legyen amivel dolgozni járjon a férjem. Teljesen tönkrement, pénzünk nincsen, hogy megjavíttassuk – tette szóvá Judit, majd idős szomszédasszonya hozzáfűzte, jó, hogy nem lett nagyobb szerencsétlenség, hiszen amikor ez történt, a férje a közelben, az út szélén kaszált. Nemrégiben egy 60-as éveiben járó idős kerékpáros bácsit gázolt halálra egy autó.

A falubeliek ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy egyedül nem merik kiengedni a gyerekeket az utcára, ugyanis Folyfalván például egyetlen átjáró sincs, a főút mentén pedig csak az egyik oldalon van járda.

A tehetetlenség iskolapéldája

A község lakói már nem tudják mitévők legyenek, hiszen panaszuk évek óta süket fülekre talál. Még fekvőrendőröket sem helyezett ki az illetékes hatóság, hogy legalább lassításra bírják a járművezetőket. Próbálkoztak aláírásgyűjtéssel, már azt is fontolgatták, hogy tömegesen kiállnak az úttestre és elzárják a forgalmat. Balogh József megyei tanácsos járműszámlálást kezdeményezett a szóban forgó útszakaszon, hogy ezzel is indokolva legyen a Maros Megyei Tanács részéről a megyei út országúttá való átminősítése, ám mindhiába. A Maros Megyei Tanács költségvetéséből pedig csak kátyúzásra futja, ami tüneti kezelés, hiszen az alap nélküli úton egy-két hónap múlva újabb gödrök képződnek.