2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vándorfesztivál

A Double Rise fesztivál idén ünnepelte az ötödik születésnapját. Nem sikerült a megszokott formában, a Székelykő lábánál megszervezni az eseményt, a jubileumi születésnap és az összetartozás jegyében, rendhagyó módon tartották meg a fesztivált. A Double Rise háromállomásos turnéra indult: Torockón, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön álltak meg, ahol a fellépők 500 fős közönség előtt léptek színpadra. A fesztivál idén hagyta el először Torockót. 

Az eseményen kötelező volt a maszkviselés, a belépéshez előzetes regisztrációra volt szükség. A belépés ingyenes volt, mindössze arra kérték a közönséget, a maszkviselésen túl, hogy amennyiben lehet, maradjanak ülve az előre kihelyezett székeken, és ne mozdítsák el azokat.

A Double Rise csíkszeredai állomásán a fesztivál főszervezőjével, Gondi Mátyással beszélgettünk.

– Honnan a Double Rise On Tour ötlete?

– Augusztusban még abban reménykedtünk, hogy jó irányba alakul a járványhelyzet, és lehetőségünk lesz megszervezni a fesztivált az eredeti helyszínen és a megszokott formában, Torockón, illetve rendesen megünnepelni a fesztivál ötödik születésnapját. Azonban nem javult a helyzet, ezért úgy gondolkodtunk, hogy a körülményeknek megfelelően, minden szabály betartásával mégis találkozzunk a közönségünkkel, hiszen az öt év egy fesztivál életében jelentős mérföldkő, és egy szép születésnap. Arra gondoltunk, ha három helyszínen tartjuk, háromszor 500 emberrel tudunk találkozni. Torockóra, Csíkszeredára és Sepsiszentgyörgyre esett a választásunk. Azért nem Kolozsvárra, mert ott a magyar napokat megtartották, és arra gondoltunk, olyan helyre megyünk, ahol nem volt nagy a felhozatal kulturális eseményekből. A csíkszeredai állomás különösen nagy ünnep, hiszen ekkor lépett ki először a Double Rise fesztivál Torockóról. Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön szinte telt ház volt.

– Miért nem voltak Marosvásárhelyen is?

– Sajnos nem tudtunk mindenhol megállni. Ha Vásárhelyre mentünk volna, megállhattunk volna Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is, de akkor már akár Nagyváradra is mehettünk volna. Ezt a három települést választottuk ki. 

– A jubileumi születésnap idén elmaradt. Ezt pótolják jövőben, ha meg lehet szervezni a megszokott formában a Double Rise fesztivált?

– Minden erőnkkel azon leszünk, hogy bepótoljuk. A legfontosabb azonban az, hogy tudjunk ünnepelni a közönségünkkel együtt. Ez alatt a három nap alatt megpróbáltunk, amennyire csak tudtunk, valamit becsempészni a Double Rise fesztivál szellemiségéből. Éppen ezért volt a programban folkzene, irodalom, színház és könnyűzene. Tehát megpróbáltuk összegyúrni egy háromórás műsorba mindazt, ami a Double Rise-ban meglátásunk szerint komoly kohéziós erőt képvisel. Amikor a turné ötlete megfogalmazódott, azaz eldöntöttük, hogy mindenképpen szervezünk valamit, tekintetbe vettük, hogy az idei év az összetartozás szempontjából nagyon fontos. Igaziból ez is egy fontos vezérgondolat, hogy a 100 évvel ezelőtti események után azt tudjuk mondani, itt vagyunk, együtt maradunk, együtt ünnepelünk. Ennek az aspektusnak is van egy jelentős gondolati háttere abban, hogy ez a fesztivál on tour megvalósult.

– Hogyan választották ki a fellépőket?

– Nagyon kacifántosan. Az eredeti koncepció az volt, hogy megpróbálunk nagy zenekart, headliner zenekart hozni, egyébként a Kiscsillag lett volna az, de a magyarországi koronavírus-helyzet miatt behúzták a féket. Ekkor próbálkoztunk bohémabb zenekaroknál, amelyeket esetleg nem érdekel annyira a járványhelyzet, de végül senki nem vállalta. Akkor eldöntöttük, hogy nem gond, sőt még jobb is, mert erdélyi zenekarokkal fogunk dolgozni, és így esett a választásunk Koszikára és a No Sugar együttesre.

Az ülő közönség

Fotó: Nagy-Bodó Szilárd