2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Street Music Festival Marosvásárhelyen

Szeptember 10–12. között a város az utcazenétől lesz hangos, és megtelik művészekkel, artistákkal, varázslattal és sok-sok csillogó szempárral! Az Európa-szerte elismert Szatmárnémeti Utcazene-fesztivál testvérrendezvényeként Marosvásárhelyen is helyet adnak a kihasználatlan, elszürkült tereken az utcazenének.

A háromnapos rendezvény hat különböző helyszínen zajlik, ilyen többek között az igencsak közkedvelt Bolyai utca, a Színház tér, de a Maros-parton, a Hídvég utcában, a Kárpátok sétányon, a Rákóczi lépcső aljában és a 112 Kávézó előtt az Enescu utcában, valamint a belvárosban is pezsegni fog az élet a hét végén. A szervezők elmondása szerint azért „terítették szét” szét a rendezvényt a városban, hogy mindenhova jusson az utcazene-fesztivál kínálatából. Ha mégis meg kellene határozzanak egy fő helyszínt, akkor a Színház teret emelnék ki, hiszen ott lesz egy nagyobb színpad.

A hosszú hétvége során a hazai fellépők mellett több mint tíz külföldi művész érkezik, és a fesztivál keretében közel száz programmal készülnek a szervezők! A fesztivál nevét is meghatározó street music mellett több országból érkeznek zsonglőrök, artisták, bűvészek és olyan street art művészek, akik az elhagyatott, megkopott felületeknek adnak új életet alkotásaik által.

A fesztivál ingyenes, sem jegyre, sem előzetes regisztrációra vagy oltási igazolásra nincs szükség ahhoz, hogy a kültéri helyszíneken – lényegében utcán – zajló eseményeken részt vegyenek az érdeklődők. Viszont a szervezők minden résztvevőt nyomatékosan arra kérnek, hogy figyeljenek oda az olyan érvényben lévő járványügyi intézkedések betartására, mint például a távolságtartás.

Az esemény ideje alatt, pénteken (szeptember 10.) 18 órától kezdődően az Enescu és a Bolyai utca vasárnapig (szeptember 12.) zárva lesz az autósok számára.

A fesztiválon Marosvásárhelyen láthatjuk többek között a guruló zongorán játszó Mr. Pianót, itt lesz velünk a spanyol El Loren, aki építőanyagokból csal ki dallammá formált hangokat, az olasz Autoportante artistaduó, az újrahasznosított tárgyakat hangszerré varázsoló Porcapizza, a dél-koreai mágikus képességekkel rendelkező bűvész, The Charming Jay, de városunk egyik közkedvelt zenekara, az Oamenii Dimineţii is a hétvégi produkciók sorát erősíti.

A zenei és artistaprodukciók mellett hazai és nemzetközi street art művészeket követhetünk munka közben a Kárpátok sétányon a turbina partján, az utcazene-fesztivál Street Art helyszínén. Szintén a rendezvény keretében zajlik a fiatal helyi street art tehetségeket támogató Mural Painting Contest (közösségi falfestő verseny).

A szervezők bíznak a rendezvény sikerességében, és reménykednek abban, hogy valami maradandót tudnak elindítani, egy olyan eseményt, amely majd éveken át színesítheti a marosvásárhelyi kulturális életet. A résztvevők számát tekintve nem mernek még saccolni sem, hiszen ez az első ilyen rendezvény, illetve a közönség az utcán járó-kelő emberekkel is összekeveredhet, ami megnehezíti a konkrét számok meghatározását. Ami negatívan befolyásolhatja a rendezvényt, az az, hogy egy időben zajlik a Maris fesztivállal, így lehetséges, hogy az elcsal néhány érdeklődőt. A szervező csapat ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nincs átfedés a két fesztivál között, illetve a célcsoport is teljesen más, továbbá a helyszínek is távol vannak egymástól.

A fellépők teljes listája, illetve további információk a fesztivál weboldalán, illetve-Facebook oldalán találhatók. (https://streetmusicms.ro)

Forrás: Facebook