2022. január 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

           Gyergyóalfalu nemcsak zord időjárásáról, hanem képzőművészeiről is híres Székelyföldön, ugyanis az elmúlt hetven évben a falu 13 alkotót adott a világnak.
           A Hargita Megye Tanácsa által tavaly életműdíjjal kitüntetett, Budapesten élő Ambrus Imre nyitja meg a gyergyóalfalui születésű művészek sorát. Az ő kezdeményezésére a neves Budapest Galéria meghívást intézett a nagyközség képzőművészeihez, felajánlva, hogy egy hónapos kiállítást szervez számukra a galéria kiállítótermeiben Alfalu képzőművészei címmel.
           A helyi szervezést, az alkotások összegyűjtését, a szállítást Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja vállalta fel, amely már régóta jól működő művészcsere-kapcsolatot bonyolít le évente a Budapest Galériával.
           Az esemény kuriózumát és fontosságát mutatja az is, hogy a több mint száz alkotásból álló kiállítást György István, Gyergyóalfalu polgármestere és Péterfy László szobrászművész mellett Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális főpolgármester-helyettese nyitja meg április 14-én 17 órakor a galéria Lajos utca 158. szám alatt lévő kiállítótermeiben.
           Kiállító művészek: Ambrus Imre, Balázs Barna, Balázs József, Baróti Hunor, Buzás András, Horváth Levente, Márton Árpád, Sövér Elek, Vargyas Ildikó festőművészek, Kiss Levente, Kőrösi Antal szobrászművészek, valamint Ferenczi Tünde és Sajgó Ilona textilművészek.
          Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyóalfalu Község Önkormányzata, Pallas-Akadémia Könyvkiadó és Könyvkereskedés.