2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének meghívására 2012 januárjában végiglátogattam Norrköping, Helsingborg, Malmö, Ljungby, Halmstad, Göteborg, Stockholm magyar közösségeit. Előadásokat tartottam arról a polgári kezdeményezésről, amelyet hatévi jogvita után az idén sikerült nyilvántartásba vétetni az Európai Bizottsággal. Az előadásokat Publik Antal szavalatai követték, aki a kezdeményező polgári bizottság svédországi tagja. Már akkor elmondtam, a közös kihívás számunkra: bekerülhet-e Svédország azon államok közé, ahol teljesül az unió 211/2011. számú rendeletében előírt, támogatásokra vonatkozó legalsó küszöb? Ez Svédország esetében 15.000 támogatót jelent. Ezt a küszöböt legkevesebb hét államban kell elérni, enélkül még az egymillió összegyűjtött aláírás is kárba vész. 

Micsoda fegyvertény lenne, ha ez sikerülne a svédországi magyaroknak! Távol Magyarországtól, távol Székelyföldtől, távol Erdélytől, ott fent, északon egységes nemzeti közösségként lépnének fel szülőföldjükért. 

Hiszem, hogy így írják a történelmet! 

És ez nem lehetetlen. A statisztika szerint 17.000 magyar él Svédországban. Ez azonban csak a Magyarországról áttelepülteket jelenti. Az Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról kitelepedettekkel együtt a magyarok száma 25.000 és 35.000 közé tehető. Ennyien – együtt – össze tudjuk gyűjteni! Ez volt a válasza Norrköping, Helsingborg, Malmö, Ljungby, Halmstad, Göteborg és Stockholm magyar közösségeinek. 

Erről tett hitet a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége, amikor ez év májusában a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének közgyűlésén megszavazta a zárónyilatkozatot, amely kimondja, hogy részt vesznek a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtésében. 

Kezdjük hát el! A 15.000 aláírás összegyűjtéséhez van időnk, a halogatáshoz nincs. 2020. május 7-én hivatalosan befejeződik az aláírásgyűjtés. 

Aki tájékozódni akar a kezdeményezésről, itt talál részleteket: www.nemzetiregiok.eu. Aláíráshoz a „Támogatom” gombra kell kattintani, vagy pedig belépni ide: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative. 

Marosvásárhely, 2019. július 15. 

Izsák Balázs,

a Székely Nemzeti Tanács elnöke