2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Cseke Attila fejlesztési miniszter pénteken országos és Maros megyét érintő, a közeljövőben sorra kerülő fejlesztési lehetőségekről, tervekről és projektekről tárgyalt Péter Ferenccel, a Maros Megyei Tanács elnökével, Mara Togănel prefektussal és a megye településeinek polgármestereivel. A tárcavezető több helységbe is ellátogatott, finanszírozási szerződéseket írt alá, majd a látogatás hivatalos része után a marosvásárhelyi régi városháza belső udvarán jövetelének céljáról a sajtó képviselőit is tájékoztatta. 


Sportcsarnok épül Erdőszentgyörgyön, átadták a kelementelki művelődési házat

– Azért vagyok Maros megyében, mert fontosnak tartom a közvetlen kapcsolattartást; a gondokról személyesen tájékozódom, hogy ne csak az irodában, papírról olvassak róluk – mondta a miniszter, aki Erdőszentgyörgyön egy 180 férőhelyes sportcsarnok megépítéséről szóló szerződést írt alá. 

– Az építkezést a fejlesztési minisztérium finanszírozza, a kivitelezési határidő egy év. A vállalkozó, aki elnyerte a kivitelezést, több helyen is épített hasonló sportcsarnokot, s ha jó lesz az időjárás, akkor egy évnél hamarább is befejezi a létesítményt. Kelementelkén átadtuk a közösségnek a fejlesztési minisztérium költségvetéséből megépült művelődési házat. Az átadási-átvételi jegyzőkönyv aláírásával jogilag is megtörtént az átadás. Marosvásárhelyen aláírtuk a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) épületének a teljes felújítását, illetve annak manzárddal való bővítését, 10,6 millió lejes befektetésről van szó. Ezáltal egy régi, 1850-ben emelt épületet is megmentünk Marosvásárhelynek – fogalmazott a miniszter. 

A sajtótájékoztatón Péter Ferenc megyei tanácselnök a marosvásárhelyi fertőzőklinika intenzív terápiás részlege megépítésének szükségességét emelte ki, tekintettel arra, hogy már a koronavírus-járvány idején is nagy szükség lett volna erre a részlegre.

Fotó: Nagy Tibor


Az uszoda majdnem kész, a jégpályát is befejezik

Szászrégenben az épülő piacot tekintette meg, Marosvásárhelyen két létesítményhez is ellátogatott a miniszter. Az első a fedett uszoda, amely 98 százalékban készült el, s rövidesen átadják. Az uszoda 52 millió lejes beruházással, a fejlesztési minisztérium finanszírozásával épült meg. A második meglátogatott létesítmény a fedett jégpálya volt, amelynek építése 2007-ben kezdődött el, ugyancsak egy RMDSZ-es miniszter idejében. Ennél a létesítményél az építkezés 2013-ban leállt. Most lehetőség nyílik arra, hogy a jégpályát végre befejezzék. Cseke Attila miniszter köszönettel nyugtázta a marosvásárhelyi polgármester közbenjárását a telek jogi helyzetének rendezése érdekében, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a fejlesztési minisztérium a fennmaradó munkálatokra kiírja a közbeszerzést. 


Bölcsődeépítésre lehet pályázni

A fejlesztési minisztérium projektjei közül az elmúlt kedden mutatták be a bölcsődeépítési programot. Országszerte 200 bölcsőde megépítésére 370 millió eurót irányoztak elő. A megépülő bölcsődék energiatakarékos, napelemekkel és hőszivattyúkkal ellátott, modern épületek lesznek, tágas termekkel, saját konyhával és mosodával, orvosi rendelővel. 

– Az RMDSZ kormányra lépését követően prioritás a bölcsődeépítés. Három típusú bölcsődét szeretnénk építeni szerte az országban, az egyik 4-5 csoportos, a másik 6-7, a harmadik 10-11 csoportos. Az Országos Beruházási Társaság elkezdi a szakmai, technikai dokumentáció elkészítését. Kértem az önkormányzati vezetőket, hogy ahol erre igény van, megfelelő a gyermeklétszám, kezdjék el a szabad területek feltérképezését, amelyek átadhatók a minisztériumnak, hogy a bölcsődéket meg lehessen építeni. Románia nagyon rosszul áll, a legutolsó az unióban a bölcsődékben biztosított helyek száma tekintetében, ami 4 százalék alatti. Bulgária az utolsó előtti helyen van, 11 százalékkal. Tehát nagyon nagy szükség van a bölcsődékre! Mi felvállaltuk és meg is valósítjuk ezeknek a megépítését. Előreláthatólag az ősz folyamán aláírhatjuk az első tervezési és kivitelezési szerződéseket. Számításaink szerint az épületek négyzetméterenkénti kivitelezési költsége 1200-1300 euró körül lesz – fogalmazott a miniszter. 


Hamarosan indul a kataszterezési program

A fejlesztési minisztérium hamarosan elindítja az országos finanszírozású, parcellánkénti kataszterezési programot. E program keretében 2371 önkormányzat 160.000 lejes támogatásban részesül, hogy a részleges kataszterezést önkormányzati szinten megoldják, hiszen a tulajdonjog helyzete nagyon fontos – mondta a miniszter. Hozzátette: jelenleg a regionális operatív program keretében az uniós finanszírozási kataszterezési program is folyamatban van. Ezzel Románia 660 közigazgatási egységében mérik fel a földterületeket. 

Péter Ferenc a sajtótájékoztatón – mintegy összegzésként – kifejtette: örül annak, hogy Cseke Attila miniszter szívügyének tekinti a Maros megyei fejlesztéseket, amelyek révén azt szeretnék elérni, hogy Maros megye a régió vezető megyéjévé váljon. 

– Az idei a tervezések éve lesz, s a következő négy év a megvalósításoké kell legyen. Sok uniós forrás lesz fejlesztésre, ezeket kell kihasználni, mindehhez a miniszter támogatását kértük, hogy minél több közösséget szolgáló projektet tudjunk megvalósítani. Az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésen az országos településfejlesztési programok finanszírozásairól egyeztettek, a miniszter a tárca prioritásait ismertette. A meglátogatott megyei beruházások és a közelmúltban aláírt szerződések értéke több mint 144 millió lej. A beruházások a közösség érdekeit szolgálják – fogalmazott végezetül a tanácselnök.