2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia 100 legsikeresebb menedzsere közé sorolja a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorát, dr. Daniel David egyetemi tanárt a Capital folyóirat.


 Forrás:  BBTE A lista készítői rámutattak, hogy a döntés alapját a következő tényezők képezték: egy közel 55.000 főből álló, 8 megyében és 11 városban élő tudományos közösség hatékony átsegítése a járványhelyzeten, a közösség tagjai egészségének megfelelő védelme a világjárványban, a jövedelem és a megfelelő szintű fejlődés biztosítása úgy, hogy a helyzet ne befolyásolja a hallgatók életútját. A döntéshez hozzájárultak az egyetem innovatív fejlesztései ebben az utóbbi időszakban (pl. az új egyetemi pszichopedagógia a virtuális/kibővített valóság bevezetésével – UBB-EON-XR Center; a BBTE akadémiai iskolákba szervezése; az új Kreatív Iparágak Központ stb.), illetve a nemzetközi rangsorokban elfoglalt, országszintű első helyezés (ezt a 2020-as egyetemi metarangsor összesíti).

 „A BBTE hivatkozási alap akadémiai körökben az országban, helyenként külföldön is, számos akadémiai díjat és kitüntetést mondhat magáénak. Őszintén szólva nem voltam tisztában azzal, hogy az országban a szakmai menedzsment területét is elemzik, bár egy közel 55.000 fős közösséget képviselni és Kolozsvár/Erdély egyik fő munkaadójaként működni tulajdonképpen ezt indokolja. Ezért örömteli, hogy a BBTE felkeltette a társadalmi-gazdasági környezet figyelmét is, nemcsak mint lehetséges akadémiai partner, hanem mint potenciális irányítási modell is. Őszintén szólva, én egyfajta innovatív menedzsmentre törekszem – a „Rector Magnificus” hagyományos és az „elnök-vezérigazgató” modern modelljének szintézisére –, mindig szem előtt tartva a tudományosságot, ami egyetemünk javára szolgál, és boldog vagyok, ha törekvésem sikeres. Végezetül csak annyit fűznék hozzá, hogy a jó vezetőnek jó csapattal kell rendelkeznie – véleményem szerint a vezetőnek kell felajánlania a víziót és a stratégiát, a taktikát/módszert pedig együtt kialakítani a csapattal –, márpedig a BBTE esetében a vezetői siker egy csapat sikere, amelynek tagjai rektor által kiválasztott rektorhelyettesek és dékánok, a BBTE bizottságai/ tanácsadó testületei, valamint az adminisztratív egységek, és amely a BBTE szenátusának folyamatos támogatását élvezi” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár.

 Dr. Daniel David egyetemi tanárt 2020 márciusában választották a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorává (ld. A ProBBTE+ program / BBTE – egy világszínvonalú [world-class] egyetemért, a bizalom és a nyitás jegyében: https://danieldavid.ro/wp-content/uploads/ 2020/02/Daniel-David-Programul-ProUBB-complet_HU.pdf), rektori pályázata megszerezte a tudományos közösség tagjai által leadott szavazatok több mint 70%-át.


 Forrás:  BBTE