2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 18–22. között a maros-szentgyörgyi és a nagyernyei ifjúsági Kolping családok szervezésében lezajlott az ivói Kolping-táborban a már régóta tervezett ifjúsági németnyelv-tábor.


Július 18–22. között a maros-szentgyörgyi és a nagyernyei ifjúsági Kolping családok szervezésében lezajlott az ivói Kolping-táborban a már régóta tervezett ifjúsági németnyelv-tábor. Öt napon át a Marosszentgyörgyről, Nagyernyéből, Csíkfalváról, Jobbágyfalváról, Nyárádszentlászlóról és Udvarfalváról érkezett 25 résztvevő német tanfolyamokon vett részt. A tanfolyamok kezdő szintűek voltak és a következő témaköröket érintették: a család, a lakás, bemutatkozás, a számok, az évszakok, a hét napjai, az óra stb.

A gyerekek, annak ellenére, hogy tartottak az elején a németnyelv-tanulástól, a játékos tanítási módszereknek köszönhetően megbarátkoztak a nyelvvel. Ebben segített az is, hogy az iskolai szisztematikus tanítással ellentétben a nyelvoktató tanárok modern tanítási módszereket alkalmaztak (szemlél-tetőeszközök, Powerpoint-bemutatók).

A résztvevők, a romániai Kolping támogatásának köszönhetően írószereket, egy személyre szabott Kolping-pólót, tananyagot és előre összeállított irattartót kaptak, amibe mindennap befűzhették az újonnan elsajátított anyagot. A német tanfolyamokat délutánonként és esténként sportrendezvények (foci, pingpong, kézilabda, kosárlabda) és egyéb szórakoztató tevékenységek (kara-okéest, viccest, népdal- és táncest) váltották fel. Két alkalommal a résztvevők gyalogtúrán is részt vehettek, ahol felnőtt felügyelete mellett gombát szedtek és faágakat gyűjtöttek a csütörtök esti tábortűzre. A tábori programból a vetélkedők sem maradhattak ki. A győzteseket a szervezők édességgel jutalmazták.

Meghívásunkra ellátogatott táborunkba Merlás Tibor prézes is, aki két szentmise keretében lelki feltöltődést biztosított nekünk.

A marosszentgyörgyi és nagy-ernyei ifjúsági Kolping családok önkéntes munkája eredményesnek bizonyult, hiszen a gyerekek kérték a tábor folytatását. Reméljük, Isten segítségével ennek a kérésnek eleget tudunk tenni majd az elkövetkező években is és, hogy ez az első volt az ezt követő táborok sorozatában.

 

Sata Andrea és Mátyási Viola