2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Virtuózok révén vált ismertté a marosvásárhelyi Nagy Krisztina, aki jelenleg Budapesten másodéves a Liszt Ferenc Akadémia kivételes tehetségek osztályában. Neve egyre több nemzetközi zongoraverseny nyerteseként bukkan fel. A legutóbbi sikere egy szerbiai nemzetközi versenyen, a Piccolo Piano Talents-en született, ahol erős mezőnyben első díjat nyert. 


Fotó: Körmöcki ZoltánStúdiófelvételekkel, online térben versenyeznek a fiatal zenészek

Nagy Krisztina, Kiki, ahogy családja és barátai szólítják, több nemzetközi versenyre nevez be. Jelenleg egy Câmpinán zajló megmérettetésen vesz részt, április közepén pedig egy olaszországin. Nemrég a magyarországi Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen is első lett. Legutóbb a szerbiai Piccolo Piano Talents, azaz a fiatal zongorista tehetségek versenyét nyerte meg. Krisztinát Eckhart Gábor és Hargitai Imre készítették fel. 

– Nem könnyű a mai korlátozó körülmények között versenyezni, amikor a versenyző nem lehet ott a helyszínen, a színpadon. Krisztina színpadon érzi igazán jól magát. A stúdiófelvétel nem az, ami Krisztinának a legjobban megfelel. Pedig a benevezéshez stúdióban kell felvenni a darabokat, s a felvételeket kell beküldeni. Ezeket értékeli a zsűri. A beküldött darabok egy részét a Liszt Ferenc Akadémia Bartók termében, az Operaházban vették fel. De volt olyan is, hogy a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rögzítették Krisztina zongorajátékát. Ezzel a nyár folyamán az amerikai Progressive Musicians nevű, fiatal tehetségeknek szervezett online versenyen a zsűri nagydíját érdemelte ki, és meghívták a New York-i Carnegie Hall koncerttermébe. Sokan lehurrogják, hogy á, ezek csak online versenyek! Állítom, hogy sokkal nehezebbek, mint az élő versenyek, ugyanis a játékot többször is vissza tudják hallgatni, s jobban szembeötlenek az esetleges hibák. Azt is elmondhatom, hogy a zsűritagok nagyon szigorúan veszik a zsűrizést. Nagy kihívást jelent, ha korcsoportján belül nagyobbakkal kell versenyeznie. A télen egy olyan nápolyi versenyen vett részt, ahol 17-18 évesekkel szállt versenybe, holott ő 14 éves volt. A négy év nagyon sokat számít a zongoristáknál! – mondta Nagy Andrea, Kiki édesanyja. 

Napi 4-5 óra gyakorlás a zongorán 

A szerbiai versenyről el kell mondani, hogy nagyon erős volt a mezőny, a legtöbben egyetemi szintű darabokkal neveztek be. Kiki egy Chopin-scherzót és egy Debussy-prelűdöt játszott. Előbbire volt tanárnője, Gyarmati Andrea azt mondta, hogy az egyetemi szinten tanulók játsszák. Ezért arra gondoltak, hogy „nagy dobás” lesz, közben a versenytársak által játszott darabok háromnegyede hasonló nehézségű volt. Sokan Liszt- és Paganini-etűdöket játszottak. Ebben a nemzetközi mezőnyben kellett helytállnia a vásárhelyi lánynak. 

Krisztina nemzetközi sikere a tehetsége mellett annak tulajdonítható, hogy napi 4-5 órát zongorázik. A gyakorlást akkor sem hagyhatja ki, ha kirándulni, például sízni megy. Akkor is viszi a hordozható elektromos zongoráját. Gond, hogy nem mindenhol szeretik a zenélést. Édesanyja szerint itt, Vásárhelyen jó, mert nagyon megértőek a szomszédok, Budapesten viszont nehezebb, ott a zongorajáték zavarja a szomszédokat. Akkor jó, ha bejárhat az akadémiára gyakorolni. 

Az online oktatás nem az igazi

Krisztina a húsvéti vakációt itthon tölti, elmondta, hogy az utóbbi időben Budapesten elég nehéz volt az élet, mert minden le volt zárva, nem lehetett kijárni. Az online oktatás nem az igazi, mert a zongorát nem lehet tisztán hallani. Ha felvételt küldtek a tanárnak, a hang minősége nem mindig felelt meg. Az énekkel ugyanez a helyzet.

– Egy éve kezdődött el az online oktatás, és a tanév végéig tartott. Aztán az ősszel egész novemberig bejártunk az iskolába. Jött egy hónap online oktatás, majd a téli vakáció. Vakáció után csak online oktatás volt. Rövid ideig egy héten egyszer zongorázni be lehetett járni az akadémiára. Április 19-én kezdődik újra az oktatás, majd eldől, hogy milyen rendszerben – mondta Nagy Krisztina. 

 Függetlenül attól, hogy a járványügyi helyzet élő vagy online oktatást „engedélyez”, továbbra is sikereket kívánunk, amiről olvasóinknak is beszámolhatunk.