2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Falutúra, diákképviselet, politika és jókedv

Huszonhatodik alkalommal szervezték meg a Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) diákönkormányzati szabadegyetemét (DÖKSZAB). A helyszín idén is Jobbágyfalva volt, és több mint százan vettek részt rajta.

Az egyhetes tábor keretében a résztvevők idén is számos érdekes témát jártak körül, mint például a rendezvényszervezések és az érdekképviselet, ezenkívül több fakultatív előadást is meg lehetett hallgatni, olyan témájúakat, mint az önkénteskedés, vállalkozás, politika és játékelmélet, de egy elsősegélynyújtási képzésre is sor került. A tábor koncepciójába beletartozik a csoportmunka is, így a résztvevők hét csoportban dolgoztak két-két csoportvezető irányításával, az egy hét alatt mindenki több mint húsz órát töltött a saját csapata feladatainak elvégzésével. A táborba Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szatmár, Bihar megye, valamint Bukarest középiskolái küldtek résztvevőket, olyan személyeket, akik otthon diáktanácsi munkát vállaltak.


Tanulás, szórakozás, kellemes pillanatok

A táborban többféle színbe öltöztek a fiatalok, a szürke póló a résztvevőket, a narancsszínű a csoportvezetőket, a bordó a szervezőket, a világoskék a szakmai vezetőket, a zöld az elnökségi tagokat, a sötétszürke a médiásokat jelölte. Délelőtt csoportfoglalkozások, tréningek, műhelymunkák, előadások szerepeltek a programban, délután csoportmunkák vagy nagyobb volumenű, minden résztvevő bevonásával zajló játékok voltak a napi programokban. Többek között szimulációs játékok keretében rendezvények előkészítését és adminisztratív feladatokat gyakoroltak, majd egy negyedórás rendezvényt is ki kellett dolgozniuk és bemutatniuk, míg a forgószínpadon különböző témákat beszéltek át a szervezetekről, az azokban betöltött szerepekről és feladatkörökről.

A tábor célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését különböző közéleti témákkal kapcsolatban, továbbá szakirányú képzést nyújtson a diáktanácsok képviselőinek, amelynek birtokában azok az iskoláikban fejlesszék szervezeteiket. A megnyitón jelen volt Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, de a munkálatokra ellátogatott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő is, aki Az EU jövője kampány keretében tartott értekezletet a fiataloknak az Európai Unióról, annak működéséről és arról, hogy mit nyert vagy veszített országunk a csatlakozás óta – számolt be lapunknak a marosvásárhelyi Vass Péter, a MAKOSZ elnöke.

A táborban jó volt a hangulat, méltó lezárása volt a nyárnak, az ország minden részéből érkezett fiatalok ismerkedtek egymással, sokat tanultak, olyan témákról is, amelyek nem szerepelnek az iskolai tantervben, de gyakran hasznát veheti bárki (lásd elsősegélynyújtás). A fiatalok élvezték a hetet, mindig volt zene, újdonságként bevezették a levelezőládát is, hogy megkönnyítsék az ismerkedést, és lehetőséget nyújtsanak mindenkinek egy-egy kellemes pillanat átélésére. Habár az időjárás nem mindig volt kedvező (három nap is esett az eső), összességében pozitív visszajelzéseket kaptak a szervezők.


Fontos az érdekképviselet

A MAKOSZ együttműködik az országos román diáktanáccsal (CNE), számos közös állásfoglalásuk volt; amikor szükséges, együtt lépnek fel különböző témákban: legutóbb tavaly a CNE-vel és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével együtt azt kérték a kormánytól, hogy az oktatásból zárják ki a hirtelen, egyik napról a másikra hozott döntéseket, változtatásokat. Idén különböző érdekvédelmi projekteken dolgoztak, ilyen a Kisokos a tanulói statútumról című kiadvány is, amely abban segít a diákoknak, hogy jogaikat és kötelezettségeiket megismerjék, és tartalmazza a tanulói statútum fontos részeit egy különkiadásban.

– Mennyire működik országos szinten a magyar iskolai érdekképviselet? – kérdeztük a MAKOSZ elnökét. Vass Péter elmondta: számos eredményes példáját látták a diákképviseletnek, bizonyos dolgok láthatóan változtak, és ennek legfőbb tényezője a diákképviselő lehet, aki helyet kap az iskola vezetőtanácsában. Tavaly egy kézikönyvet is megjelentettek, amely ismerteti a diákok érdekképviseleti feladatait, bemutatja, hogy kell megválasztani a diákképviselőt, hogyan működik az iskolán belül a diákképviselet – mindezt azért, hogy a tanulók érvényesíteni tudják érdekeiket és hallassák szavukat.

 Winkler Gyula az EU jövőjéről és lehetőségeiről beszélt a fiataloknak

Fotó: Winkler Gyula közösségi oldala