2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszatért a régi hangulat

A pandémia első esztendejében a virtuális térbe kényszerült, a másodikban a várbeli üvegkupolában miniatűr változatban várta látogatóit, idén azonban – a járványügyi intézkedések lecsengésével – eredeti helyén, a Nemzeti Színház előcsarnokában teljes pompájában születhetett újjá a marosvásárhelyi nemzetközi könyvünnep. Az olvasást értéknek, kalandnak, ajándéknak tartó látogatók pedig nem is maradtak távol az egyedi hangulatú szemlétől, amely zsongásával, színes vásári és programkínálatával a távolról érkezett vendégekben is évről évre az otthonosság érzetét kelti. 

Bár a csütörtök délelőtti megnyitó után mintha kevesebben nézelődtek volna a kiadók standjainál, pár órával később kezdett visszatérni a megszokott nyüzsgés. A gyermekek és tinédzserek egyik kedvenc szerzője, Berg Judit legújabb regénye, A keresők dedikálására pedig már akkora volt a tömeg, mint talán még a világjárvány előtt.

Pénteken és szombaton délelőtt több pedagógussal érkezett diákcsoport járt standtól standig, és örökítette meg az együttlétet a bejáratnál díszlő könyvfa előtt. Az Irodalmi Kávéházban közben egymást váltották a könyvbemutatók, amelyeket nemcsak az erre elkülönített térben, hanem a második emeleti polcok között barangolva is követni lehetett.

Fotók: Nagy Tibor


Kétezer gyerek biztos, hogy eljött

A vásárhelyi könyvünnepnek mindig is fontos célközönségét képezték a fiatal olvasók. Az ő megmozgatásukra indult el kilenc évvel ezelőtt az Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő, amelynek népszerűsége évről évre nőtt. A négy korcsoportban meghirdetett játékos csapatversenyre idén több mint 1200-an jelentkeztek, ez újabb rekordnak számít a tavalyi „csúcshoz” képest, amikor – annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt az élő döntő és az elolvasott mű szerzőjével való személyes találkozás elmaradt –, 1050-en neveztek be a háromfős csapatjátékba. Idén természetesen minden „igazi” volt, azaz a valós, fizikai térben zajlott. A legkisebb – negyedik osztályos – versenyzők Kiss Noémivel, az ötödikesek és hatodikosok Laboda Kornéllal, a hetedik és nyolcadik osztályosok Zágoni Balázzsal, a középiskolások pedig Berg Judittal ismerkedhettek meg közelebbről.

– Örömmel nyugtáztuk, hogy a világjárvány idején sem csökkent az iskolások olvasási kedve, sőt, inkább nőtt a fiatal könyvbarátok tábora. Az idei olvasóvetélkedő döntőjén ötszáznál többen vettek részt – a korábbi évekhez hasonlóan nemcsak Marosvásárhelyről és környékéről, hanem Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából is. Az író-olvasó találkozón is telt ház volt, ez alkalmanként mintegy száz gyereket jelent. Szabó Róbert Csaba péntek déli könyvbemutatójára még ennél is többen jöttek, egy tűt sem lehetett volna leejteni a klubteremben. Az erdélyi és magyarországi könyvújdonságok bemutatói mellett mesefoglalkozás és alkalmazott bábszínházi tevékenység is gazdagította a legkisebbeknek szóló kínálatot, ezek iránt a programok iránt is nagy volt az érdeklődés. A szemle négy napja alatt kétezer gyerek mindenképpen megfordult a Nemzeti Színházban, tehát elértük a célunkat, sikerült visszahoznunk a vásárra a két évvel ezelőtti gyerekzsivajt – összegzett Makkai Kinga, a fiatal közönségnek szóló programok szervezője, majd köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, akik minden évben időt, energiát szenteltek arra, hogy elhozzák a könyvünnepre tanítványaikat. 


A törzsvásárlók megmaradtak

A négynapos együttlét fontos szereplői, a könyvkiadók bizonyára számoltak azzal, hogy a pandémia után az ukrajnai háború okozta gazdasági helyzet vethet árnyékot a vásár sikerére. Bár szombat délben a színház előcsarnokának emeletén időnként lépni sem tudtunk a könyvespolcok előtt gyűrűző tömegtől, kívülállóként nem lehetett eldönteni, jelent-e ez bármit is a kereslet szempontjából. Erről három visszatérő és egy első alkalommal jelen levő kiadó illetékeseit kérdeztük.

Hajdú Áron, a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatója elégedett volt a forgalommal, bár megjegyezte, hogy valóban kicsit több a látogató, mint a vásárló.

– Számunkra elégtétel, hogy az értékes, kinézetükben is tetszetős könyveket kereső olvasótáborunk megmaradt, még ha ez a tábor nem is a legnépesebb. Mi nem mesekönyvben „utazunk”, az ilyen kínálattal érkező kiadók talán előnyt élveznek hozzánk képest, de az az igényes, szép könyvet kereső réteg, amelyet 2004 óta szolgálunk, kitartott mellettünk – mondta Hajdú Áron. A Bookart igazgatója az idei legkeresettebb kiadványai között Hajdú-Farkas Zoltán Márton nyaracskája című, vadonatúj kötetét és Márton Evelin könyveit említette.


A 2019-ihez hasonló forgalom

A gyermek- és ifjúsági irodalmat felvonultató standok előtt valóban a vásár egész ideje alatt nagy volt a nyüzsgés. A szintén csíkszeredai Gutenberg Kiadó vezetőhelyettese, Tőzsér Kinga kellemes csalódásként értékelte a keresletet.

– Főként az első napi, csütörtöki forgalom lepett meg, és arra sem számítottam, hogy a szervezetten érkező iskolások nemcsak nézelődnek, hanem előveszik a zsebpénzüket, és vásárolnak is. Átlagban 50–100 lejt költöttek el a standunknál a látogatók, a tavalyi „okosfüzetünk” szerint a bevétel a 2019-eshez hasonló.

Pozitívan nyilatkozott idei könyvvásáros tapasztalatairól Kleind László, a marosvásárhelyi Garabontzia Kiadó vezetője is.

– Az olvasókkal való találkozás és a könyveink megismertetése, felkínálása mellett fontos hozadéka ennek az együttlétnek a kiadók közötti kapcsolattartás, együttműködés. Ilyenkor csereberélünk is könyveket, ezáltal is színesítve egymás kínálatát. A mi könyveink is így jutnak el más városokba – tette hozzá a kiadóvezető.


Az újak benyomása 

Első alkalommal vett részt a vásárhelyi könyvünnepen a budapesti Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek standjánál szépirodalmi lapok is várták az érdeklődőket. Első itteni tapasztalatairól a kortárs irodalom és művészet személyes történeteinek terjesztésére tavaly született, és jó pár erdélyi településen már bemutatkozott Magyar Kultúra című folyóirat főszerkesztő-helyettese, Döme Barbara nyilatkozott.

– Jó volt látni a látogatók érdeklődését, az pedig egészen meglepett, hogy sokan ismerték is, és kézbe akarták venni a magazinunkat, amely az erdélyi olvasók számára többnyire a világhálón, a magyarlapok.ro honlapon érhető el. Most, amikor a papír ennyire megdrágult, és sok lap áldozatául esett a gazdasági helyzetnek, még inkább felértékelődik a kézzel fogható kultúra. Ilyen téren a szerzőkkel való találkozásnak is fokozott jelentősége van – tette hozzá Döme Barbara, majd ennek kapcsán elmesélte, hogy kultúra-népszerűsítő kiszállásaik egyikén, egy kis településen volt olyan gyerek, aki azt hitte, hogy a tankönyvekben csakis olyan alkotók szerepelhetnek, akik kiköltöztek már a földi világból.


„Elbűvölt, felturbózott…”

Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke így vélekedett az idei könyvünnepről:

– Nem a nézelődők, hanem a vásárolni óhajtók jelenléte jellemezte ezt a vásárt. Számomra a legcsodálatosabb momentum, amikor egy 11 éves forma fiúcska tart egy könyvet a kezében, és mondja a barátjának, hogy: van 39 lejem. Neki ez az összeg nem a pénzt, hanem a könyvet jelentette, amit hazavihet. Talán még soha ennyi gyermek és fiatal nem vett részt a szemlén, mint idén, és mind tudatosan jöttek könyvet vásárolni. Engem ez lenyűgözött, elbűvölt, és úgy felturbózott, hogy most már csak a fohász maradt hátra, hogy még harminc évig, legalább… Nem lehet eléggé megköszönni a marosvásárhelyi embereknek ezt a vonzódást a könyvhöz. Ha semmit egyebet nem csináltunk, csak visszaszoktattuk az embereket arra, hogy karácsonyra könyvet vásároljanak ajándékba, már elvégeztük a munkánkat – fejtette ki a főszervező, majd arra is kitért, hogy az erdélyi irodalmi lapok szerkesztői külön megköszönték a meghívást. 

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke szintén egyértelműen sikeresnek értékelte a rendezvényt, amelyen idén jóval kevesebb nagytermi előadásra került sor, mint a járvány előtti években, viszont annál több író-olvasó találkozó kínált maradandó élményt.

– Az, hogy az erdélyi és magyarországi irodalmi élet legjelesebb képviselői, közel ötven szerző kapcsolódott be a programba, a szemle tekintélyét jelzi – mondta Szepessy Előd. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a könyvvásár négy napja alatt egy lelkes stáb gondoskodott arról, hogy a meghívott alkotókról minél több érdekesség kerüljön fel a közösségi médiába, így a hangulatból azok a könyvbarátok is ízelítőt kaphattak, akik személyesen nem tudtak jelen lenni. Az elkövetkezőkben a rendezvény YouTube-csatornájára is felkerülnek az izgalmasabbnál izgalmasabb irodalmi beszélgetések, amelyek a későbbiekben – a 28. marosvásárhelyi könyvvásáron túlmutatva – kordokumentumoknak is tekinthetők.

Kapcsolódó cikkek:

Átmeneti időszak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznál

2022-10-25 14:22:06 // Vajda György

Teljes rehabilitációra van szükség