2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az államfő, illetve a kormánypárt a veszélyhelyzet meghosszabbításán vitatkozik az ellenzéki pártokkal. A meghosszabbítás érdekében érvelő liberálisok szerint a koronavírus nem tűnt el, a járványveszély továbbra is fennáll, szükség van az óvintézkedésekre. Ezzel ellentétben a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata párt (PSD) azt mondja, hogy a kormány nem tudja szakmai érvekkel alátámasztani a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét, orvosi szempontból ez nem indokolt, és az intézkedés csak a kormány választási és üzleti érdekeit szolgálná. A parlamentnek kell megszavaznia az államfő javaslatát, azonban a tegnap reggel még úgy tűnt, nem sok esély mutatkozik erre, hiszen a parlamenti ellenzék már bejelentette: nem ért egyet és nem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormány érveit Raed Arafat államtitkár is „természetesen” rendesen támogatta, tegnap délben ugyanis tárgyalt a képviselőház elnökével és több párt vezetőjével, abban a reményben, hogy valamiképpen közös nevezőre jutnak a veszélyhelyzet és az ezzel járó szabályzások ügyében. Sajtóhírek szerint arról egyeztettek, hogy leállítják a kormány által versenytárgyalások nélkül végrehajtott közbeszerzéseket, újranyitják a kórházakat a krónikus betegek ellátása érdekében, a 14 napos karantén végén letesztelik az érintetteket és betartatják a távolságtartási szabályokat. Ha valóban megegyeznek a fentiekben, akkor fölöslegessé válik a veszélyhelyzet meghosszabbítása, de az is bizonyos, hogy a kormány ezek után már nem lesz azzal vádolható, hogy a közvetlen közbeszerzések által kiszolgál gazdasági érdekcsoportokat. Az is észszerű megoldás lehet, ha bizonyos korlátozásokat kizárólag azokban a régiókban, településeken vezetnek be, ahol fertőzési gócok alakulnak ki, és nem bénítják meg továbbra is egy egész ország gazdaságát, egészségügyi ellátását akkor, amikor hetek óta jelentősen visszaesett a fertőzöttek száma.

Anélkül, hogy kisebbítenénk a koronavírus-fertőzés súlyosságát és a világjárvány hatásait, ki kell mondani, hogy igen komoly veszélyt jelent egyrészt a Covid-esetek ellátására (leginkább elméletileg) berendezkedett egészségügyi ellátórendszerből mondhatni kizárt krónikus betegek egészségi állapotának romlása, a prevenció lenullázása, másrészt a gazdaság megbénítása. Az egészségügyi rendszer felkészületlenségét, a kormány tehetetlenségét, inkompetenciáját, stratégiahiányát nem válthatja ki csupán a tiltás!

Azt is ideje lenne közelebbről megvizsgálniuk az illetékes hatóságoknak (számvevőszék, ügyészség, ombudsmani hivatal), hogy hogyan használták fel az elmúlt hónapokban a közpénzt, indokolt-e az üresen kongó Covid-kórháznak kinevezett csarnokok fenntartása, miközben fertőzésgyanús személyeket egyazon kórterembe zsúfolnak; hogyan tartják be a Covid-betegek kezelésére kiadott protokollumokat, mi a valós helyzet a krónikus betegek ellátásával, milyen visszaélések történtek a személyi jogokkal az elmúlt hónapok során.