2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyzetjelentés a Vibe-ról

Amikor azt halljuk, hogy fesztivál, sokunknak csak a koncertek, a bulik és az őrülten ugráló, nem éppen decensen viselkedő fiatalok jutnak eszünkbe. Azonban ez nem minden esetben van így. Tökéletes ellenpélda erre a Vibe, ami egyáltalán nem csupán a bulikról és a koncertekről szól. A fesztivál egyik alappillére a sok beszélgetés, amelyeket a hagyományos kiadásokon Vibe Koli névre kereszteltek. Bár az idei egy különleges különkiadás volt, a szervezők nem mondtak le az érdekesebbnél érdekesebb beszélgetésekről.

Ha mégis hibát keresnék, az olyan lenne, mintha a kákán keresném a csomót. Talán egyet lehet kiemelni: első nap óriási sorok alakultak ki annál a sátornál, ahol a gyorsteszteket végezték. Ennek eredményeképpen pedig sokan voltak kénytelenek a vár falain kívülről hallgatni a ByeAlex-koncertet. Rés Konrád fesztiváligazgató elmondta, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy gyorsabban menjen a tesztelés, de sajnos nem tudtak olyan sebességgel dolgozni, mint ahogy azt elvárták volna a fesztiválozni vágyók. Ugyanakkor hozzátette, hogy reméli, ez is olyan pont volt, aminek következtében lesznek, akiknek fejében megfordul az oltás gondolata, hiszen oltási igazolással mindenféle sorban állás nélkül be lehetett menni a várba.

Fotó: Nagy Tibor 


Aki pedig bent volt, az nem bánta meg. Pezsgés és fergeteges szórakozás jellemezte a fesztivált. A kon-certeken zsúfolásig telt a színpad előtti tér, utána pedig sokan átvonultak a Mol-teraszra, hogy folytassák a bulizást. Mindez a változatos zenei stílusnak is köszönhető volt. A szervezők olyan fellépőket hoztak el a Vibe: The City Editionre, akik külön-külön is, de együttesen is képesek szólni a különböző korosztályokhoz. Nem véletlen, hogy Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere az esemény megnyitóján azt mondta, hogy ő is jól érezte magát a fesztivál eddigi kiadásain. Minden bizonnyal idén sem kellett csalódnia. Továbbá Bálint Erikának, a Maros Megyei Tanács szóvivőjének is igaza lett. A sajtótájékoztatón azt mondta, hogy biztos abban, hogy jó idő lesz, és valóban, az időjárás is a fesztiválozókkal tartott.

A Vibe-nak még volt két külön érdekessége. Az első a focimeccs közvetítése. Bevallom, hogy nem találtam ennek a helyét egy fesztiválon. Pont ezért volt külön érdekesség azt nézni, hogy az emberek padokat visznek a kivetítő elé, és közösen nézik a mérkőzést, közösen drukkolnak a magyar válogatottnak. A másik, ami az igazán pozitív élmény, hogy mindenki ügyelt a helyszínre. A sajtótájékoztató után sétálgattam a várban, és arra gondoltam, hogy mekkora kár fog keletkezni a zöldövezetben és a virágokban. Hiszen akarva-akaratlanul bulizás közben ezek sérülnek, és a nagy szórakozásban néha könnyebb a földre dobni a szemetet. Szombaton újra körbesétáltam a vár udvarát, és örömmel tapasztaltam, hogy tévedtem. 


A virágok érintetlenül maradtak, és szemetet sem lehetett sehol látni. Természetesen lehet, hogy a szervezők is hozzájárultak a tisztasághoz, de a végeredmény mindenképpen mosolyt csalhat még azok arcára is, akik nem rajonganak a fesztiválokért, valamint egyúttal megcáfolja az a téves nézetet, hogy a fiatalok bulizása mindig károkat okoz. A Vibe: The City Edition esetében még a szelektív hulladékgyűjtésre is odafigyeltek mind a szervezők, mind a résztvevők.

Egyáltalán nem elhanyagolható az a tény sem, hogy bár sokan végigbulizták az éjszakát, délben mégis kint voltak a beszélgetéseken. Ez is példa arra, hogy a fiatalok nem közömbösek, és akarnak tenni, akarnak változtatni. A klímavédelem és a fast-fashion beszélgetések alkalmával nem lehetett üres helyet találni, és még sokan állva is végighallgatták ezeket az előadásokat. Így most már tudják, hogy nem minden esetben az üvegpalack a jobb, és nagy üzletláncok ruháiban is lehet járni, ezzel pedig nem szennyezzük a környezetet, ha legalább 30-szor felvesszük.


Természetesen egy fesztivál sem az igazi barátok nélkül. Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diáktanács elnöke szerint a Vibe-ot fiatalok szervezik fiataloknak, és ettől még különlegesebb, hiszen mindenki a magáénak is érzi egy kicsit. De ha még nem is vagyunk benne a szervezőcsapatban, akkor is egy hangulatos esemény, csak ne hagyjuk otthon a barátainkat, hiszen együtt lehet igazán átélni és átérezni az esemény hangulatát.

Összességében a Vibe bebizonyította, hogy lehet történelmi helyszínen fesztivált szervezni, és ennek az atmoszféráját nem csak a bulik határozzák meg. Rés Konrád fesztiváligazgató elmondása szerint ötször kellett újraszervezni, de megérte, és már tervezik a Vibe fesztivál hivatalosan is negyedik kiadását, ami visszakerül a Maros-partra, de ki tudja, lehet, hogy jövőben is fogunk találkozni különböző aktivitásokkal a várban is.