2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Címlapján Léstyán Csaba Apollo című grafikájával jelent meg az Újvárad folyóirat 9., novemberi száma. A Galéria rovatban Hosszú Zoltán szobrászművész mutatja be az I. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle Sepsiszentgyörgyön kiállított anyagát.

Az Irodalom rovat Fehér Imola, Cselényi Béla, Berka Attila és Vincze Bence verseit, valamint Juhász Zsuzsanna és Lokodi Imre prózáját közli. Esszét Horváth Gizellától olvashatnak egy norvég művész bécsi kiállításáról Csomagolópapír a vitrinben címmel. Traian ştef Ostoba megvetés című írását kínálja a Párbeszéd/Dialog rovat. A Tandemben Magyari Sára szerzőtársa Szilágyi Ferenc geográfus, a téma: Tanyavilág – múlt és jelen határán. A Média rovatban Cseke Péter Tamás beszélget Gazda Árpád MTI-tudósítóval a hírügynökségi újságírás mibenlétéről. Papp Richárd kulturális antropológus „Három magyar, olyan nincs” című írása a zsidó humorban a magyarsághoz való kötődések megjelenéseit vizsgálja. A Kultúra rovatban István Zsuzsanna az V. nagyváradi Fux Fesztről tudósít (Üzenetek Meseországból), míg Hegyi Réka a székelyudvarhelyi DráMA színházi találkozóról. A Trialóg sorozatban Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetőtársa Balázs Attila temesvári és Keresztes Attila marosvásárhelyi színházi vezető (Két lépéssel a közízlés előtt). A Kortárs klasszikusaink sorozat Antal Balázs előadásának szerkesztett változatát kínálja Tar Sándorról (Amit meg kell bocsátani, az megbocsáthatatlan).

Nagy Romulus, a bölcs bohóc címmel a Kritika rovatban Simon Judit a szatmári színház Dürrenmatt-előadását, A siker receptje címmel Beretvás Gábor Lakatos Nóra Hab című filmjét, míg Egy kritikus polca címmel Codău Annamária Zsidó Ferenc új kötetét méltatja. Újabb emléket hív elő Kőrössi P. József, ezúttal egy Tar Sándor-kötet megjelenésének történetét osztja meg Tar. Alku születik címmel. 

Az Újvárad megkapható a nagyobb erdélyi könyvesboltokban, Marosvásárhelyen a Gutenberg, a Bookman és a Kobak könyvesüzletben, valamint megvásárolható a holnap.ro online standon.

Tanulmányok az Újvárad Műhelyében

Hat irodalmi, művészeti, társadalmi anyagot kínál az Újvárad folyóirat Műhely című melléklete. Kormányos László a középkori Várad művelődéséről és európai egyetemjárásáról; Nagy Emőke Szent Anna kultuszának partiumi gyökereiről; Borsodi L. László csend és beszédkényszer poétikájáról Pilinszky János és Kertész Imre egy-egy művében; Szénási Zoltán Csinszka és Babits szerelmi kapcsolatáról; Fried István a regényíró Tamási Áronról ír, míg Mayer Ágota A nemek útja az antropológiai fordulat felé címen értekezik.