2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felvette a 2024-es párizsi ötkarikás játékok programjába az extrém szlalom kajak-kenut – a gyorsasági szakág két versenyszámának (férfi és női kajak egyes – 200 m) a kárára. Emellett a férfi K-2 1000 és C-2 1000 méterből egyformán 500 méteres verseny lesz.

A NOB végrehajtó testületének döntése szerint a Tokióban is programba került hullámlovaglás, gördeszka és falmászás mellett új sportágként a bréktánc szerepel majd a 2024-es versenyműsorban (az idei játékokon a japán házigazdák kívánságára a karate kap lehetőséget).

A francia szervezők közölték, a négy sportág bevonásával egy új, fiatal közönségréteg számára szeretnék vonzóvá tenni az olimpiai játékokat. Ezért is adnak egyre nagyobb teret a városi sport koncepciójának, mert a NOB szerint ezek a sportágak befogadóak, vonzóak és a hagyományos arénákon kívül is űzhetőek.

A bréktánc 2018-ban a Buenos Airesben rendezett ifjúsági olimpián mutatkozott be. A hullámlovaglás versenyeit Párizstól több mint 15 ezer kilométerre, a Csendes-óceánon, Tahiti egyik strandján rendezik.

A gyorsasági kajak-kenu két versenyszámot veszített  

Fotó: Insidethegames


A NOB szerint a 2024-es program kialakításánál a fiatal célközönség megszólítása mellett a nemek közötti egyenlőség volt a másik legfontosabb szempont, ezért ugyanannyi női sportoló indulhat majd a francia fővárosban, amennyi férfi versenyző áll rajthoz. Tokióban még 51,2, illetve 48,8 százalék lesz az arány a férfiak javára. 

A teljes sportolói létszám a tokiói 11.092-höz képest 10.500-ra csökken, ez a súlyemelést érinti leginkább (lásd keretes anyagunkat). 

Atlétikában a férfiak 50 kilométeres gyaloglása helyett bekerül egy új vegyes esemény, amelyet később konkretizálnak. Vitorlázásban három új vegyes versenyszámot is rendeznek majd, kikerül viszont a férfi és a női 470-es hajóosztály, illetve a férfi finn dingi.

Sportlövészetben új szám lesz a skeet vegyes csapatversenye a trap vegyes csapatversenye helyett.

Az érmes viadalok száma is csökken: 339 helyett 329 számban hirdetnek majd bajnokot Párizsban, valamint 400 hivatalos személlyel lesz kevesebb a korábbiakhoz képest.


A súlyemelés teljesen kikerülhetett volna a programból?!

Akár az ötkarikás játékok programjából is kikerülhetett volna a súlyemelés amiatt, hogy a sportág nemzetközi szövetsége (IWF) sorozatosan eltussolta a doppingolásokat. Végül csak a résztvevők és a súlykategóriák számának csökkentéséről született döntés: míg Tokióban 196 fős lesz a mezőny, Párizsban már csak 120 súlyemelő vehet részt, emellett a francia fővárosban négy súlycsoporttal kevesebb is lesz a mostani 14 kategóriánál.

A NOB végrehajtó testülete ismét komoly aggályait fejezte ki a sportág doppingfertőzöttségével kapcsolatban, s megismételte, hogy folyamatosan vizsgálja a súlyemelés olimpiai programban tartását.