2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az első hét év a legkritikusabb, mondja a fáma. A gernyeszegi Kastélypark Művésztelep esetében szó sincs válságról, noha a világjárvány ezt az életképes, gazdagon kibontakozó alkotótábort is komolyan veszélyeztette azzal, hogy tavaly nem lehetett megrendezni. A Pokorny Attila és Knyihár Amarilla által megálmodott, és a 2014-es indulástól eltelt időszak kitartó munkájával felfuttatott kezdeményezés a kihagyás után úgy folytatódott, mintha mi sem történt volna. A július 25. és augusztus 7. között lezajlott alkotó összejövetelen a művésztelep kilenc hazai és külföldi képzőművészt és egy tekintélyes művészettörténészt látott vendégül. Napokon át lendületesen dolgoztak, beszélgettek, eszmét, tapasztalatot cseréltek, új ötletekkel töltődtek fel a szívélyes „házigazda”, gróf Teleki Kálmánék ihletsugalló, szép barokk kastélyában és a romantikus kastélyparkban. A művésztelepi termést az augusztus 7-én nyílt zárókiállításon ismerhette meg a közönség. Úgy tűnik, mind többen érdeklődnek az iránt, ami a Castel Park Art Camp háza táján történik, számos művészetkedvelő érkezett a mostani tárlatnyitásra is. Az emeleti kiállítótermek és a kastélyt övező évszázados fák közti tisztások bőven kínálják a látnivalót.

Pokorny Attila koronginstallációja a kastélyparkban


Az idei tábortermés sajátosságaira, értékeire a budapesti művészettörténész vendég, Wehner Tibor hívta fel a jelenlevők figyelmét. Szakavatott, lényegretörő, de az egyénítést sem kerülő, részletes méltatásában kiemelte a művésztelep egyik különlegességét, azt, ahogy ebben a történelmi környezetben a múlt, a régi korok szelleme egybefonódik a mával, a kortárs művészetet művelők mai törekvéseivel, és sokféleképpen ösztönzi jelenkori egyedi alkotások létrehozását. Évről évre markáns arcélű, jeles alkotók, többségükben fiatalok dolgoznak a nemzetközi minősítést kiérdemlő művésztelepen. Ezen a VII. összejövetelen 6 festő – Csóka Szilárd Zsolt (Marosvásárhely), Gagyi Botond (Kolozsvár), Miklós Árpád (HU), Lucza Zsigmond (HU), Knyihár Amarilla (Szentendre), Lilla von Puttkamer (Berlin) – és három szobrász – Dienes Attila (Magyarpolány), Madaras Péter (Sepsiszentgyörgy), Pokorny Attila (Budakalász) – alkotott nagy lendülettel. Festmények, grafikák, printek, szobrok, természetművészeti alkotások vonzzák a nézőket, más-más jellegű, de egyaránt igényes, figyelemre méltó művek gyarapítják az itt létrejött kollekciót.

Az augusztusi művészeti események sűrűjében, amikor szinte lehetetlen mindenik rendezvényt bemutatni, a gernyeszegiről most csak ennyit. A későbbiekben nagyobb terjedelmű, átfogó összeállítással mutatjuk fel a Kastélypark Művésztelep idei arculatát. 

A Kastélypark Művésztelep VII alkotói a megnyitón