2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövő héttől igényelhető a fűtéspótlék

Már nagyon sokan érdeklődtek a fűtéstámogatás iránt, annál is inkább, mivel az idei tél fűtési költségei az energiaárak növekedése miatt jelentősen megnőnek. Ez főleg a sérülékeny fogyasztókat, azaz a kisebb jövedelemmel rendelkező családokat érinti. 


Fotók: Nagy TiborÚjdonság, hogy a sérülékeny fogyasztók támogatására november elsejétől két típusú fűtéspótlékot folyósítanak, az egyik a már megszokott pótlék, ami nagyobb lesz, mint a tavalyi, a megemelt jövedelemküszöb miatt többen lesznek jogosultak rá, mint az előző években. A másik a havi energiatámogatás, amit a megemelt energiaárak kompenzálására vezettek be; ezek havi fix összegek. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatósága úgy számolta, hogy körülbelül tízezer család vagy egyedül élő személy jogosult rá – nyilatkozta lapunknak Kiss Ildikó, az igazgatóság felelőse. 

– Miután megjelent a törvény alkalmazási útmutatója, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatósága az előkészületeket végzi, hogy a lakosságtól mielőbb begyűjthesse a kérelmeket. Hétfőn megbeszélést tartunk a Maros Megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökséggel, ahol minden szervezési részletet megbeszélünk. Jövő héten kezdjük el az igénylések iktatását. Annyit elmondhatok, hogy a támogatások jelentősen nagyobbak lesznek. Azok a családok részesülnek fűtéstámogatásban, akiknél az egy főre eső havi jövedelem kevesebb, mint 1386 lej, illetve azon egyedül élő személyek, akik havi 2053 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkeznek. Az ennél kisebb jövedelműek számára jövedelemsávonként változik a pótlék értéke. Minél kisebb a jövedelem, annál nagyobb a fűtési pótlék aránya. A legkisebb jövedelemsávba tartozók, azaz a 200 lej alatti jövedelemmel rendelkezők számára a fűtésszámlát teljesen egészében állják – magyarázta el Andreia Moraru, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatóságának igazgatója. 

Fűtéspótlék jövedelemsávonként

A fűtéspótlék aránya jövedelemsávonként a következőképpen változik: a fűtésszámla 100 százalékos támogatására jogosultak azok a családok, amelyekben az egy főre eső nettó jövedelem kevesebb, mint 200 lej, 90 százalékos támogatás jár 200,1–320 lej közötti, 80 százalék 320,1 és 440 lej közötti, 70 százalékos támogatás 440,1–560 lej közötti, 60 százalékos 560,1–680 lej közötti, 50 százalékos támogatás 680,1–920 lej közötti, 40 százalékos a 920,1–1040 lej közötti, 20 százalékos 1040,1–1160 lej közötti, 20 százalékos támogatás 1160,1–1280 lej közötti, 10 százalékos támogatás 1280,1–1386 lej közötti havi nettó jövedelem esetén. Ugyancsak 10 százalékos támogatást élvez az az egyedül élő személy, akinek a jövedelme 1280,1 és 2053 lej között van. Az igazgatónő elmondta, hogy a második típusúról, az energiapótlékról egyelőre nem nyilatkozik, mert az útmutatókat még nem kapták kézhez. Arról van szó, hogy a kisjövedelműek havi 30 lejt kapnak villamosenergia-, 10 lejt földgáz-, 10 lejt távfűtés és 20 lejt fafűtés esetében. 

Kiss Ildikó elmondta, hogy az igénylők november 20-áig nyújthatják be a kérvényt (előzőleg október 15-éről volt szó). Ha ezt megteszik, novemberre már jogosultak a fűtés- és az energiapótlékra. Ha az igénylőknek nem sikerül november 20-ig benyújtani a kérvényt, csak decembertől kapják meg a támogatást. 

Mindkét támogatást ugyanazon a nyomtatványon kell igényelni. A szociális igazgatóság az igénylés módjáról és ezek benyújtásáról jövő hétre bővebb tájékoztatást ígért.