2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár megyeközpontunkban és kilenc településen a sárga forgatókönyvre kell váltsanak az iskolák, a hivatalosságoktól a tanfelügyelőségig kedden mindenütt visszautasítottak, vagy nem vették fel a telefont, hogy pontosan megtudakoljuk: az utóbbi 14 napban Marosvásárhelyen diagnosztizált 165 eset között vannak-e iskoláskorú gyermekek, vagy kizárólag a felnőtt lakosságot érinti a megnövekedett esetszám, amitől már sárga, illetve piros forgatókönyvet kellett bevezetni. Holott a szülőknek joga lenne pontosan tisztában lenni a valós helyzettel, mielőtt még a televízióban hallottaktól nap mint nap elborzadnának. 

Marosvásárhely mellett Dózsa György községben, Fehéregyházán, Küküllőszéplakon, Koronkán, Magyarón, Marosszentgyörgyön, Marosszentkirályon, Mezőcekeden és Radnóton kellett áttérni a vegyes, úgynevezett hibrid oktatásra. A vizsgára készülő nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak továbbra is részt kell venniük a tanórákon, a többi évfolyamon az osztályok fele egy vagy két hétig hagyományos módon jár iskolába, a másik fele online követi az órákat, majd váltanak.

A szülőktől arról értesültünk, hogy két óvodában gondok voltak, a Stefánia óvodában egy pedagógus tesztje lett pozitív, a csoportját és a vele közvetlen kapcsolatban levő személyzetet két hétre izolálták, a hét végén fertőtlenítették az egész épületet, és keddtől folytatódott az óvodai program – erősítette meg a hírt az óvoda vezetője. A Szentjánosbogár óvoda, ahol ugyancsak a személyzet körében fordult elő pozitív eset, október 8-áig van bezárva. 

Mezőbodonban a piros forgatókönyv lépett életbe, ami azt jelenti, hogy minden osztály a távoktatásra tért át. Amint Varó Levente polgármestertől megtudtuk, valamennyi gyermek egészséges. A faluban működő idősotthonból egy gondozottat kórházba utaltak, és kiderült, hogy pozitív, ezért tesztelték az otthonban levőket, és nyolc alkalmazottnak, valamint 11 gondozottnak lett pozitív a tesztje, azonban valamennyien tünetmentesek egyelőre, és remélik, azok is maradnak. Az elsőként tesztelt személyt egyéb betegségei miatt utalták kórházba. A faluban ezenkívül egy fertőzött személyt tartanak nyilván, aki egy nagyvárosból jár a bodoni lakásába. 

Érdeklődésünkre a polgármester elmondta, hogy összesen 75 gyermek jár a bodoni óvodába és iskolába, az iskolásoknak van mobiltelefonjuk, és egyelőre két hétig otthonról követik az órákat. A polgármesteri hivatal pályázatot nyújtott be táblagépekre és a távoktatáshoz szükséges felszerelésre, ami megkönnyítheti a távoktatást, ha a helyzet elhúzódik.