2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tűz a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán

Tűz ütött ki a koronavírusos betegeket ápoló Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombaton este, amelynek következtében tíz ember életét vesztette, legalább heten válságos állapotban vannak.

Hét férfi és három nő vesztette életét a tűzben; az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak, derül ki a kórház vezetőségének vasárnapi közleményéből. Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket.

Az intenzív terápián dolgozó orvost, Cătălin Denciut az éjszaka folyamán a iaşi-i kórházból a bukaresti Floreasca kórházba szállították a védelmi minisztérium egyik katonai repülőgépével, innen pedig a brüsszeli katonai kórházba viszik. 

Kep leirasa


A Román Légierő C-27J Spartan típusú gépe reggel 7.30-kor szállt fel a fővárosból. 

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt. A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. 

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli. 

A kórház vezetősége ugyanakkor rámutat, hogy egy új intenzív terápiás kórtermet fognak megnyitni az épületben, és jelezte a Neamţ megyei vészhelyzeti bizottságnak, hogy milyen anyagokra és eszközökre van sürgősen szükség annak érdekében, hogy a kritikus állapotban levő pácienseket elláthassák.

Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen. (hírösszefoglaló