2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Anyagkrónika (7.)

A ’70-es években a kordbársony nadrág szinte kötelező viseletnek tűnt, annyira divatos volt, hasonlóképpen a kötött pulóverek és ruhák is. A laméanyag ugyancsak fénykorát élte, viszont napjainkban is kedvelt divatdarabok készülnek belőle.

A KORDBÁRSONY általában pamutból készült, hosszanti bordás bársony. A bordaszélességtől függően különböző fajtái léteznek. A mikrokord egészen keskeny, de van széles bordázatú, regular (szabályos) és irregular (eltérő bordaszélességű), nyomott mintás fajtájú is. Létezik rugalmas, spandexet tartalmazó sztreccs változata is, ami nagyon kedvelt. Strapabíró, sokrétűen felhasználható gyermekruha-alapanyag. Készülhet belőle nadrág, kabát, ruha, szoknya, sapka, vékonyabb változataiból ing, blúz.


A KÖTÖTT KELMÉK rugalmas, könnyen nyúló, jó légáteresztő anyagok. Ezek a kelmék laza szerkezetűek, hajlékonyak, jól simulnak a testhez. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek. A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé (angolul írva: jersey). Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga. Pamutdzsörzé néven ismertek a póló- és ruhaanyagok.


A KREPP különleges nyomási eljárással gyártott pamutszövet. A pamut tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúgot nem a teljes szövetfelületre viszik fel, hanem csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Létezik úgynevezett kérges, hólyagos vagy fodros krepp. Mintázatától függően ágynemű, ruha, blúz, ing készülhet belőle.


A LAMÉ százszázalékban poliészter. Fényes, elasztikus, nem áttetsző anyag. Létezik arany, ezüst és még rengeteg színváltozata is. Fellépőruhákat, dekorációt szoktak készíteni belőle. Vágott szélei egy kissé bekunkorodnak, de nem bomlik, így ha csak dekorációnak használjuk, be sem kell szegni.


A LONETA erős, közepesen vastag (0,5-0,6 mm), strukturált felületű kevert szálas anyag. Általában 55% pamut – 45% poliészter összetételű. Felasználható lakástextília, dekorvászon, bútorhuzat, terítő, függöny, ágytakaró, falvédő, párnahuzat, ülőpárna, neszesszer, bevásárlószatyor, kézitáska, patchwork munkák készítésére. Bolyhosodásra való hajlandósága 7-es a 10-es skálán mérve. 


A MINIMATT strapabíró poliészter szövet, küllemében nagyon hasonló a napszövethez (ami viszkóz alapanyagú), de ennél ritkább szövésű. A pamut alapanyagú panamához is hasonlít, de annál sűrűbb szövésű. Ránézésre olyan, mint a napszövet, de nem foszlik, mert a készítése során jól összeégnek (egymásba kapaszkodnak) benne a poliészter szálak. Lágy esésű, jó minőségű anyag. Székhuzat vagy székszoknya alapanyagaként is kiválóan használható. A vendéglátásban (étterem, hotel, panzió) ünnepi függönyként, sötétítő függönyként is ideális.


A MOARÉ változatos fényhatású, hullámos mintázatú, színjátszó selyemszövet. Általában selyem vagy acetáton kivitelezett „vízjeles” anyagnak nevezik. A jellegzetes hullámjeleket úgy készítik, hogy a tiszta szövött anyagra forró, gravírozott hengerrel rávasalják, amely szétnyomja, illetve összepréseli a szálakat különböző irányba, így alakítva ki a mintát. A fa hosszmetszetéhez vagy a vízbe dobott kő nyomán kialakuló hullámokhoz hasonló mintázat lesz az eredmény. Az elnevezés a francia „moiré” szóból ered, aminek jelentése: habos. Hernyóselyem kelme vagy olcsóbb viszkóz, műselyem is lehet az alapanyaga.