2020. augusztus 10., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Anyagkrónika (5.)

A függöny elődje nagymamánk vert csipkéje volt, amit a kézzel kötött függönyhöz hasonlatos, Jacquard elnevezésű csipkefüggöny követett. A dzsörzé egy időben a legközkedveltebb ruhaanyag volt, elsősorban könnyű kezelhetősége miatt. A kanavász pedig sok más alkalmazási területe mellett a festővásznat juttatja eszünkbe. 

A JACQUARDNAK (zsakard) vagy hagyományos csipkefüggönynek a kereskedelemben több száz mintájú és szövésű változatával találkozhatunk, amelyek a kézzel horgolt függönyöket utánozzák. A Jacquard-minta jellemzője a nagy méret és a bonyolultság. Ilyen minták készülhetnek szövő-, kötő- vagy más kelmeképző gépeken egyaránt. A csipkefüggöny felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége és hangulatvilága. A hagyományos stílustól eltérően ma már modern mintájú és anyagú Jacquard-szövetek is léteznek. Előnye, hogy könnyen kezelhető, nem igényel vasalást, mosás után vizesen felakasztva „kilógja” magából a gyűrődést.


A Jacquard szőtt fényáteresztő függönyök máig a legnépszerűbbek. Általában fehér vagy törtfehér színűek, de vannak színezett mintájú (fújt) változatai is. A szövet finom, aprólékos mintázata a különböző kötési és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Függönyvarrásnál ajánljuk a dupla ráncolást. Napjainkban többnyire poliészterből készül.

A DZSÖRZÉ kötött szövet, rendszerint finom gyapjúfonalból készítik, de selyemből vagy műszálas anyagból is. Kellemes, rugalmas sztreccsanyag. Felsőruházatot, leggingseket (lábra simuló nadrág), babaruhákat készítenek belőle. A nyomott minták miatt óriási választék áll a közönség rendelkezésére.


A flitteres dzsörzé különböző méretű, sűrűségű és formájú, felvarrt vagy ragasztott flitterekkel díszített anyag, mely változatossá teszi az élénk textíliák kínálatát. Alkalmi öltözetekhez és jelmezekhez, táncruhákhoz ajánljuk, de kezelhetőségüket tekintve különleges bánásmódot igényelnek, általában csak kézi mosást javasolunk. 

A KANAVÁSZ (canvas) erősen sodrott, durvább szövésű len- vagy pamutszövet. Sima szövésű pamut, különféle nehezítésben alkalmas bútorszövetnek, székekre, olcsó függönynek, párnahuzatnak, ponyvának, kerti használatra. Ekrü színben kapható, védőhuzatnak durva pamutanyagként vagy jóval finomabb szövésben különféle festett színekben dekor- vagy függönyanyagnak használatos. Durva, nehéz, rusztikus, vászonkötésű pamutszövetként, rácsszerű szerkezettel a panamakötésre emlékeztet. Az elnevezés az angol canvas szóból ered, aminek régi jelentése: ponyva. Ideális kültéri textília. A festővászon alapanyaga.