2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Itt a tavasz, és a nyári szezon is rohamosan közeleg, ezért nézzük meg, mit ajánlanak a divattervezők a 2021-es évre. Hogy egy kicsit rendhagyóbb legyen, ezúttal válasszunk játékosabb elnevezéseket az egyes irányzatok megjelölésére.

Így hát az első irányzatot illethetjük az Öt hét a ballonban címmel. Annak ellenére, hogy természetesen több mint öt hétre érvényes, a hatás kedvéért értsünk egyet vele. Ez az irányzat a terjedelmes, puffos, ballonszerű ruhaujjakról kapta a nevét, melyek a hőlégballon-fesztiválokat juttatják eszünkbe. 

Az immár klasszikusnak számító farmeranyag adta a következő irányzat nevét: A farmerművelet. Ez az enyhén katonai eseményre emlékeztető kifejezés hűen tükrözi a farmer széles körű elterjedését, használatát, mintegy uniformizálódását. Mindennapjaink szerves részeként végül is történelmet írt, szezont szezon után követve. Tehát nyugodtan díjazhatjuk a farmert, mivel általa a divat ténylegesen mindenki számára hozzáférhetővé vált.


A Valahol a szivárvány fölött című divatirányzat is hűen tükrözi tartalmát, ami a szivárvány színeinek sokféleségét eszünkbe juttató, élénk, vibráló színekre és mintákra utal, melyek átvitt értelemben „a fellegekbe röpítik” viselőiket. Ez már inkább stílusirányzat, semmint egy tulajdonképpeni divatirányzat. A kihívást kedvelők Kánaánja.

A Power pants (erős nadrág) elnevezés az idei nyári nadrágdivat jelszava. A kényelmes, lezser szabású, bő, túlzottan hosszú, túlzottan puffos, hólokkal ellátott darabok elegáns, magas sarkú szandállal és egy érdekes, fél vállunkat láttatni engedő pólóval művészies külsőt kölcsönöznek, és biztosan a figyelem középpontjába kerülünk.

A Miniszoknyák ellenőrzésre című divatirányzat is időszerű, mert már biztosan mindenki vágyott egy „becsületes” miniszoknyára. A hatvanas és kilencvenes évek legkedveltebb ruhadarabja, könnyen beiktatható a bohó, diszkó, minimalista és ladylike stílusokba is. Azt mondhatjuk, hogy a miniszoknya szinte ugyanolyan sokoldalú, mint a farmer. Tőlünk függ, hogy életet lehelünk-e bele.

A The skin i live in (a bőrön, amelyben élek) című divatirányzat Pedro Almodóvar azonos című filmjét juttatja eszünkbe, annak ellenére, hogy a címen kívül semmi köze sincs hozzá. Ez az irányzat nem feltétlenül a szűk, testhezálló darabokról szól, hanem a kényelmes, testre simuló, a test formáját is sejtetni engedő, többnyire kötött és a szintén kötött szövetnek számító dzsörzéanyagokból készült, változatos ruházatról a kezeslábastól a mikropólóig. 

A Tedd a fejed a vállamra címet adhatjuk a következő divatirányzatnak, viszont ez a cím indirekt és megtévesztő, mert a valóság tükörképét mutatja, miszerint már ez sem lesz lehetséges, mivel ismét a magas, strukturált vállak jönnek divatba. Így idén a blézer például akkor lesz a legdivatosabb, ha „egekig” emelkedő váll díszíti, és egy ilyen darab semmiképp sem hiányozhat ruhatárunkból.

Ahogyan a fehérre mondtuk, hogy az „új fekete”, ha a méretre gondolunk, mivel idén az extrém módon túlméretezett ruhadarabok divatosak, nyugodtan elnevezhetjük ezt az irányzatot úgy, hogy Az XXXL az új S-nek felel meg. Ez a kifejezés hűen tükrözi az óriási méretkülönbséget a valódihoz viszonyítva, valamint ezen ruhadarabok méretbeli viszonyát a társított elemekhez. Például ha nagyon bő, férfias szabású ingeket szokatlan társításokban viselünk, mint lovaglócsizma, estélyi szandál, magas szárú tornacipő, vagyis mindennel, ami szűk, és divatot inspirál.

A Virágárus lány nevű divatirányzat hűen tükrözi tartalmát, a szebbnél szebb, színes, virágmintás anyagokból készült, változatos ruhadarabokat. Itt főleg ruhákra gondolunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem viselhetünk a legegzotikusabb virágmintákkal ellátott pólókat, nadrágokat vagy felsőket.