2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Noha a közúti baleseti statisztikák javuló képet mutatnak, legalábbis ami az elvesztett életeket vagy a súlyos sérülésekkel járó baleseteket illeti, még mindig a földrész egyik legveszélyesebb országának számítunk a közúti állapotok terén, és a javuló adatok semmilyen vigaszt nem jelentenek az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak.

Noha a közúti baleseti statisztikák javuló képet mutatnak, legalábbis ami az elvesztett életeket vagy a súlyos sérülésekkel járó baleseteket illeti, még mindig a földrész egyik legveszélyesebb országának számítunk a közúti állapotok terén, és a javuló adatok semmilyen vigaszt nem jelentenek az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak. Mint a napokban kiderült, a közlekedésrendészet tovább szigorítana a közúti törvénykönyvön, de egyelőre kétséges, hogy a javaslatokat mikor foglalják konkrétan cikkelyekbe. Így nem térnek vissza januártól az álló sebességmérők, ahogy például a rendőrség tervezte, és abból a jobb sorsra érdemes javaslatból sem lesz egyelőre szabály, miszerint az igen súlyos kihágásokért vagy a forgalomban mutatott agresszív viselkedésért akár évnyi időre is bevonható legyen a tettesek jogosítványa. Pedig ha csak egy ismert tévés személyiséget tiltottak volna el például a vezetéstől a felgyűlt tucatnyi komoly bírsága miatt, most három ember még a családja körében készülhetne az ünnepekre, hogy csak egy közismert példával éljünk.

Ám nem csak a drákói szigor tudna javítani a közúti állapotokon, sőt, érdembeli változásban hosszabb távon reménykedni sincs sok értelme, ha a közlekedéssel kapcsolatos nevelés statisztikái nem indulnak alapos fejlődésnek. Minden közlekedő mellett nem állhat rendőr, márpedig manapság egy átlagember számára is elérhetők olyan teljesítményű járművek, amik két-három évtizede csak profi versenyzők kezén fordultak meg. Ezek gyakorlatilag guruló időzített bombák a tapasztalatlan kézben, márpedig néhány tucat órás belvárosi araszolás és parkolási gyakorlat után, ami nálunk már elég a sikeres vizsgához és a jogosítványhoz, még nagy jóindulattal sem lehet elvárni egy amúgy jó képességű embertől sem, hogy biztonságosan közlekedjen a mai forgalmi viszonyok mellett. Legfeljebb megpróbálhat túlélni. A fejlettebb közlekedési kultúrával rendelkező országok tapasztalataiból sokat lehetne tanulni a kezdő vezetőkre vonatkozó szabályokról, a gyakorlóknak elérhető továbbképzési lehetőségekről egyaránt, de a leendő gyalogosoknak is már zsenge kortól kéne tanítani a forgalmi szabályokat és felhívni a figyelmüket az úton leselkedő veszélyekre. Hogy a közlekedés ne szerencsejáték legyen, ahol a tét az élet.