2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olasz–román konzorcium építi a Vásárhely–Nyárádtő autópálya-szakaszt?

Ki építi a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti autópálya-szakaszt? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja az érdekelt pályázó cégeket, de a lakosságot is. Miután az újbóli óvásokat követően november 16-án, pénteken lezárult a benyújtott ajánlatok elemzése, kiválasztották a Marosvásárhely–Nyárádtő autópálya-szakasz és a bekötőút kivitelezésére benyújtott legjobb ajánlatot. 

A döntésről a CNAIR, az Országos Közútkezelő Társaság sajtóközleményben tájékoztatott, miután megszületett az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács döntése és a Bukaresti Táblabíróság ítélete. 

Ennek értelmében az Országos Közútkezelő Társaság az olasz Itinera Spa és a román Retter Projectmanagement Kft. konzorciumát választotta ki az A3-as, észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely melletti szakasza és a marosvásárhelyi bekötőút megépítésére. A konzorcium ajánlata értelmében a költségek közel 210 millió lejt tesznek ki hozzáadottérték-adó nélkül, ami 44,6 millió eurónak felel meg. A szakasz hossza 4,5 kilométer, a bekötőúté 4,7 kilométer. A kivitelezési határidő 18 hónap.

A nyertesnek kikiáltott ajánlattevő cég kilencévi szavatosságot vállalt az útszakaszra. A kivitelezési szerződés addig nem írható alá, ameddig le nem jár az újabb óvási időszak, azaz a kihirdetést követő tíz nap. Abban az esetben, ha újabb óvást nyújtanak be, az Országos Közútkezelő Társaságnak ki kell várnia ennek elbírálását. Ha az eredményt nem óvják meg, a kiválasztott céggel aláírhatják a szerződést. 

Az Országos Közútkezelő Társaság 2015-től három nyertes céget hirdetett ki a Marosvásárhely–Nyárádtő közötti szakasz, valamint a bekötőút építésére. Elsőként egy román cégcsoport nyert, de szerződést bontottak, mivel több mint egy éven át nem adták át nekik a munkatelepet. Tavaly ősszel a Nyárádtő–Marosugra közötti több mint tíz kilométeres – az átadáshoz közel álló – szakaszt építő Strabagot hirdették ki nyertesnek, de a versenybe szálló többi cég megóvta az eredményt. 

Mint ismeretes, a Brassó és Bors között tervezett 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya építésére a román kormány és az amerikai Bechtel cég 2003-ban írt alá megállapodást. Ebből csak 52 kilométert építettek meg, 2013-ban a felek felbontották a szerződést. Ezt követően az Európai Unió pénzforrásainak lehívásával hirdették meg a kivitelezési pályázatokat az egyes szakaszok megépítésére. 

Kapcsolódó cikkek:

Nem lesz határidő-eltolás!

2019-04-16 16:40:00 // Vajda György

Elhozza a karácsony az autópályát

Erdélyi földek kisajátítása

2019-03-27 15:51:43 // Szer Pálosy Piroska

Autópálya-építés Maroskecén