2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az augusztus 8-án, Mikházán megtartott szabadegyetemet követően újabb, nagyobb lélegzetvételű eseményt szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány: szeptember 10-én, pénteken 16.45 órától Székelyudvarhelyen veszi kezdetét az Erdélyi Táncháztalálkozó.

„Egy ókori mítosz szerint Zeusz állította fel az olimpiai játékokat, miután legyőzte Kronoszt. Az olimpiáról minden hellénnek hírt kellett kapnia, hogy biztosan odaérjenek. Most adunk hírt jó előre, hogy mindenki biztosan oda- és ráérjen: szeptember 10–11., Székelyudvarhely. Mindenkit várunk. Találkozni jó. Öröm rég nem látott kollégát, barátot megölelni, öröm a szabott és beosztott időn kívüli (szabad-) időt együtt eltölteni, hogy ismét és ismét átéljük a találkozás örömét, azt, hogy országtól, kortól, lakhelytől függetlenül a táncházban, a hagyományos paraszti kultúra szeretetében összetartozunk” – írják a szervezők, akik hozzáteszik: az előző évek találkozásainak örömét szívükben őrizve, egy év kihagyással, idén újból alkalmat kínálnak az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével szeptember 10–11-én újra lesz Erdélyi Táncháztalálkozó, ahol az előadások mellett kézműves-foglalkozással, gyerekelőadással, gyerek- táncházzal, kiállításokkal, borkóstolóval és sok más érdekes programmal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, a következő mottóval: „Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó”.

A szervező Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány célja és küldetése az erdélyi és a hagyományos magyar kultúra részét képező letűnt vagy eltűnőben lévő kisközösségi kultúra, a néphagyományok, népművészet és népi kultúra elemeinek megőrzése, életben tartása, élővé tétele, átörökítése, valamint visszajuttatása a ma és holnap kulturális közéletébe a teljes Erdély, Partium és Moldva területén. Az alapítvány a budapesti Hagyományok Háza stratégiai partnere, mely vele együtt, de ugyanakkor önálló egységként működik. Az alapítvány kilenctagú kuratóriumában az erdélyi hagyományápolás kiemelkedő személyiségei, valamint a Sapientia Alapítvány képviselői vesznek részt.

Az eseményre a későbbiekben még visszatérünk.