2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyénkben 73 igazgatói és aligazgatói tisztség vár betöltésre az általános és középiskolák élén, ahol már lejárt a versenyvizsga vagy az ideiglenes kinevezés érvényessége. Mivel négy évvel ezelőtt volt az utolsó, és az idei tanévben nem szerveznek újabb versenyvizsgát, a benyújtott iratcsomók alapján dől el, hogy ki maradhat a megpályázott tanintézmény élén, vagy hova neveznek ki egy évre új vezetőket. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Az igazgatói tisztségre lehet pályázni a marosvásárhelyi Művészeti Líceum, a marosludasi 1-es Számú Technológiai Líceum, a Radnóti Technológiai Líceum, a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu általános iskola, a mezőpaniti Kádár Márton, a jobbágytelki Petres Kálmán, a koronkai Tholdalagi Mihály, a sámsondi, kutyfalvi, véckei, mezőméhesi és más általános iskolák élére. Több olyan iskola van megyénkben, ahol az igazgatói és egy vagy két aligazgatói állást is meg lehet pályázni, így például a szászrégeni Petru Maior szakközépiskola és az Augustin Maior általános iskola, a nagysármási Samuil Micu Elméleti Líceum, a segesvári Micea Eliade Nemzeti Kollégium, a nagyernyei Apafi Mihály, a héjjasfalvi Petre N. Popescu általános iskolák. Az aligazgatói tisztségre várták a pályázatokat a Papiu Ilarian és az Unirea Főgimnázium, a szovátai Domokos Kázmér szakközépiskola, a gernyeszegi Teleki Domokos, a sárpataki Adorjáni Károly, a nyárádszeredai Deák Farkas, a Dózsa György községi Rákossi Lajos, a balavásári Török János általános iskolák élére és folytathatnánk a sort a 73-ig. 

Az egy évre szóló kinevezést a szóban forgó iskolák legalább II-es tanügyi fokozattal rendelkező, az utolsó négy évben nagyon jó minősítést szerzett, az utolsó tanévben büntetlen előéletű pedagógusai pályázhatták meg, akik írott nyilatkozatban vállalták a tisztség betöltését. A kinevezésekről a tanfelügyelőség vezetősége által kijelölt bizottság dönt. Előnyben van, aki eddig is betöltötte a tisztséget. A pályázatok benyújtása hétfőn kezdődött, és augusztus 14-ig, péntekig tart.