2022. január 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Márton Zoltán, a Teleki Oktatási Központ igazgatója, a Pedagógusszövetség megbízottjaként vett részt a minap a Bethlen Gábor Zrt. oktatási támogatásokról szóló megbeszélésén.

Márton Zoltán, a Teleki Oktatási Központ igazgatója, a Pedagógusszövetség megbízottjaként vett részt a minap a Bethlen Gábor Zrt. oktatási támogatásokról szóló megbeszélésén. Erről kérdeztük.
– A pályázati űrlapokat, kevés kivétellel, sikerült az egész országban szétszórnunk. Még nem futottunk ki az időből, mert június 30. a leadási határidő. 120 ezer űrlapot küldtünk szét, plusz számításba jöhet legalább egy része az internetről letöltött 30 ezer kérdőívnek.
– Az embereket, szülőket, gyerekeket közvetlenül érdekli és érinti, hogy mikor kapnak pénzt?
– Erre a kérdésre csak informatív választ tudok adni, mert jelenleg mi is ezzel a kérdéssel állunk a Bethlen Gábor Zrt. kapuinál. Az a szándék, és erről előrehaladott tárgyalások vannak, hogy banki átutalással fogják a pénzt megkapni, ami nem újdonság, mert opcióként eddig is szerepelt a banki átutalás az Iskola Alapítvány által szétosztott pályázati űrlapokon, viszont most ez lesz az egyetlen opció. Erre azért „hajtottak rá”, mert ez nem jelent pluszköltséget a magyar államnak: a bank átvállalja a kártyakiállítást, számlavezetést, a pénz kivételének a teljes költségét, és ez hatékonnyá teszi a rendszert.
– Rendben, de mit tesznek azok az emberek, akik eldugott falvakban élnek, ahol még egy postahivatal sincs, nemhogy bank?
– A bank azt ígéri, hogy meg tudja oldani ezt is, úgy, ahogy pl. a vízdíjat, gázdíjat stb. egyes községközpontokban szedik, elmegy a díjbeszedő, ott van két-három napig. Ugyanígy képzelik el ezt is: a bank kimegy és számlát nyit.
– Ha holnap bejön Mari néni „Kukutyinfalváról” érdeklődni, hogy az unokája mikor kapja meg az oktatási támogatást, mit mondjak neki?
– Ha benyújtotta a pályázatát, a nyár folyamán feldolgozzuk, előkészítjük a döntésre, a Bethlen Gábor Zrt.-nek egy ezzel megbízott grémiuma meghozza a döntést, a kiértesítéseket a döntésről kiküldjük, utána pedig a bank fogja az érintettekkel felvenni a kapcsolatot. Tehát a kifizetés már nem a mi dolgunk.
– Egy megközelítő időpontot sem tud mondani?
– Szeptember a szándék, szeptembertől elindulnak a kifizetések. Addig le kell járjon az adatrögzítés és a döntés. Június 30. a pályázatok benyújtásának a határideje.