2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mint arról beszámoltunk, az Olimpic a Siriust felülmúlva megnyerte az országos bajnoki címet. Az eredmény 19-15. Az Olimpic Sportklub alelnökével, Evi Claudiuval ebből az alkalomból beszélgettünk.

Ígéretes a holnap: két marosvásárhelyi csapat találkozott az országos minikézilabda-bajnokság lányok számára kiírt döntő turnéjának fináléjában, amelyet múlt hét végén rendeztek a megyeszékhelyen. Mint arról beszámoltunk, az Olimpic a Siriust felülmúlva megnyerte az országos bajnoki címet. Az eredmény 19-15. Az Olimpic Sportklub alelnökével, Evi Claudiuval ebből az alkalomból beszélgettünk.

– Szép siker, fogadja elismerésünk!

– Köszönöm, örültünk is a győzelemnek.

– Nehéz volt?

– Nagyon könnyű nem volt, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre nem számítottunk. Nagyon jó formában voltunk, nem véletlen, hogy a legtöbb ellenfelünket tíz gólnál nagyobb különbséggel múltuk felül. Jó képességű játékosaink vannak, akik csapatként is képesek rendkívülit alkotni. Igazából nem tartottunk attól, hogy valaki meglephet bennünket.

– A gyerek- és ifjúsági bajnokságokról – nem csak a kézilabdasport esetében – ritkán írnak valamit a sajtóban. Általában akkor kerülnek rivaldafénybe, ha – mint most Önök – nyernek valamit. Bajnokságaik állásáról többnyire csak az érintettek tájékozódnak, de hadd lépjünk most ki ebből a körből! Hány szűrőn mentek át a csapatok, mielőtt az országos döntőre kvalifikálták magukat?

– Hosszú az út, amíg valaki ide eljut. A pontvadászat helyi szinten kezdődik, majd a legjobbak eljutnak a megyei döntőbe. Innen az út a regionális turnéra vezet, ahová nyolc megye küldi el legjobbjait. Aki itt is kitűnik, az elődöntő turnén bizonyíthat, s ha sikerül, akkor szerzi meg a részvételi jogot az országos bajnoki döntőn. Ez a lehetőség évente a legjobb 16 alakulatnak adatik meg.

– Ebből a 16-ból pedig Önök lettek az elsők, ráadásul a turné legjobb játékosaiból alkotott csapatban a hetesfogat két tagja az Olimpicnál kézilabdázik, Barabás Mónika pedig megnyerte a legképzettebb játékosnak, valamint a gólkirálynak járó különdíjat. Szép megvalósítás egy alig három éve alakult sportklubtól!

– Mi azzal a céllal láttunk munkához három évvel ezelőtt, hogy fellendítsük a helyi kézilabdasportot. Az, hogy most két vásárhelyi csapat is bejutott a döntőbe, nagyon biztató számunkra, hiszen jelzi, hogy jó úton haladunk, és nem elérhetetlen, amit szeretnénk megvalósítani, ráadásul vannak még, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak – ez igencsak biztató a jövő szempontjából! Sajnos, a jelen nem ilyen biztató, nagyon lent vagyunk, távol a teljesítménysporttól. A mi feladatunk az, hogy ezen változtassunk, és ezért minél több gyerekkel kívánjuk megszerettetni a kézilabdát, azt szeretnénk, hogy minél többen kezdjenek játszani, hogy közülük kikerüljenek a jövő reménységei, akikre néhány éven belül majd alapozhatunk. Van elég érdeklődő, csak nálunk kb. 250 járnak edzésre, közülük hozzávetőleg 150-et le is igazoltunk, akik rendszeresen részt vesznek bajnoki mérkőzéseken. Négy edző foglalkozik a gyerekekkel, különböző korcsoportokban. A legkisebbek a 2006-os születésűek, a legnagyobbak az ifi III-asok (13-14 éves lányok), akik részt vesznek az országos bajnokságban. Van egy fiúcsoportunk is.

– Hogyan népszerűsítik a sportolási lehetőséget?

– Igyekszünk minél több rendezvényt szervezni, minél több bajnokságon részt venni. 2010-ben Nagybányán tartották a minikézilabda-döntőt, tavaly és idén viszont már sikerült megszereznünk a házigazdai szerepkört. A rendezvény idején több mint 300 gyerek érkezett Marosvásárhelyre az ország különböző részeiről. Reméljük, hogy sok gimnazista kedvet kapott ennek hatására, hogy a továbbiakban eljöjjön, és kipróbálja magát.

– Legfeljebb 11 éves lányok alkotják a bajnoki címet nyert csapatot, hiszen a kiírás szerint a pontvadászatot 2001-ben, illetve az után született lányok számára szervezték. Milyen perspektívájuk van ezeknek a fiataloknak? Hol folytathatják majd, ha „kijárják az iskolát“?

– Reméljük, hogy néhány éven belül sikerül ütőképes helyi felnőttcsapatot alakítanunk, amely a Nemzeti Ligában is megállja majd a helyét. Bízunk benne, hogy a helyi hatóságok a pártunkra állnak, és lesznek szponzorok is, akik szívügyüknek érzik a marosvásárhelyi kézilabdasport ügyét. Egyelőre semmiféle kapcsolatunk nincs a jelenleg második ligás SC Mureşullal, de reméljük, hogy ez a jövőben megváltozik, hiszen a nálunk (is) végző ifjúsági játékosoknak folytatási lehetőséget kell biztosítani. Az lenne a legrosszabb, ha más városba kényszerülnének távozni, mert helyben nincs megoldás. Célunk azonban, hogy belátható időn belül első ligában is helytállni képes csapata legyen a városnak.

– Az eredményeket böngészve feltűnik, hogy a román kézilabdában meghatározó szerepet játszó klubok nemigen jeleskednek ezen a szinten.

– Mindegyik Nemzeti Ligás csapatnak megvan a saját stratégiája. Az országban van néhány erős kézilabdaközpont, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a tehetségek felfedezésére. A pénzerős klubok, mint amilyen a Bajnokok Ligájában is élen járó Oltchim megengedheti magának, hogy kivásárolja a legjobb fiatalokat nevelő klubjaiktól, ezért nem igazán foglalkoznak ifjúsági kézilabdával.