2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gól nélküli döntetlenre zárult Románia és Franciaország össze-csapása az Olaszországban és San Marinóban zajló U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, így mindkét csapat továbbjutott az elődöntőbe. Románia csoportelsőként, míg Franciaország legjobb csoportmásodikként kvalifikált a négy közé, ahol a románok a németekkel, a franciák a spanyolokkal csatázhatnak majd a döntős szereplési jog megszerzéséért.

A sárgába „öltözött” lelátók (mintegy tízezer román szurkoló buzdította a csapatot a helyszínen!) előtt a franciák kezdték jobban a mérkőzést, és mintegy tíz percig úgy tartották a labdát, hogy a románok szinte hozzá sem értek. Veszélyes helyzetet azonban nem sikerült kidolgozniuk, aztán Mirel Rădoi legényei is bekapcsolódtak a játékba, és egyre-másra alakítottak ki gólszerzési lehetőségeket ellenfelük kapuja előtt, ezekből azonban szünetig egyiket sem sikerült értékesíteni. Büntetőt is reklamáltak a sárga mezesek Cicâldău vélt buktatásáért, azonban a játékvezető nem fújta be, és videóbírózással sem bírálták felül az ítéletet.

Pihenő után folytatódott az adok-kapok, a játék sebessége azonban meg sem közelítette az angolok és a horvátok elleni találkozókét. Nyilvánvalóan meglátszott, hogy mindkét csapatnak megfelel a gól nélküli döntetlen, amit leginkább az olaszok bántak, hiszen számukra létfontosságú volt, hogy ez a mérkőzés ne végződjön pontosztozkodással. Minthogy azonban mégis ez lett a vége, ők lemaradtak a négy közé jutásról, míg a lefújást követően egyaránt önfeledten ünneplő románok és franciák karöltve léptek tovább.

A csoport másik mérkőzésén: Anglia – Horvátország 3-3.

Az elődöntőt csütörtökön rendezik: Románia Németországgal (19 óra, TVR 1 és TVR HD), Franciaország Spanyolországgal (22 óra, TVR 1 és TVR HD) találkozik.


Jegyzőkönyv

U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, C csoport, 3. forduló: Románia – Franciaország 0-0

Cesena, Dino Manuzzi stadion, 15 ezer néző, vezette: Georgi Kabakov (bolgár) 

Franciaország: Bernardorni – Amian, Konate, Upamecano, Sarr – Ntcham, Tousart, Guendouzi, Thuram (84. Del Castillo) – Mateta, Ikone (85. Reine-Adelaide). 

Románia: Radu – Manea, Nedelcearu, Rus, Boboc – Nedelcu, Cicâldău (59. T. Băluţă) – Olaru (72. Dragomir), Hagi, Coman – Puşcaş (82. Petre).

Sárga lap: Thuram (58.), illetve Rus (14.), Manea (52.), Nedelcu (69.).

George Puşcaş (b) és Ibrahima Konaté a Románia – Franciaország U21-es labdarúgó-mérkőzésen.

Fotó: UEFA