2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét van, ahová összegyűljön a falu népe

Egy település életében piros betűs ünnep, ha középületet adnak át a célközönségnek. Vasárnap többszörösen ünnepelt Kelementelke: nemcsak a székely himnusz „születésnapját”, hanem azt is, hogy két könyörtelen év után újra találkozhatnak az emberek védőmaszk, gumikesztyű és oltásigazolás nélkül. És legfőképpen azt, hogy az utolsó évtizedben páratlanul és töretlenül fejlődik a település.

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Kelementelke lakosságát és vendégeit vasárnap délután Gyulakuta község polgármestere, aki az utóbbi évek infrastrukturális fejlesztései után jelképesen kitárta a falu új művelődési központjának kapuit is, hogy mindenki beléphessen. Az impozáns épület előadóterme viszont kicsinek bizonyult, az érdeklődők egy része az előtérből próbálta végigkövetni az avatási műsort. Varga József polgármester szerint a középületek a település tükrei: tükrözik a múltat, a jelent, de a jövőt is megmutatják. Az elmúlt másfél évtizedben a falunak nem volt kultúrotthona, a közösségi pillanatokban egy egyházi teremben, úgynevezett közösségi házban találkozhattak, ahol már 60-70 személy jelenléte is kényelmetlen volt. Most megvalósulhatott a régi álom, és az épület 19 méter magas tornya az égre néz, a Mindenhatóra, aki megadta, hogy a településnek ilyen középülete legyen. 

„Az épület kész, de a munka nem állhat meg, nem dőlhetünk hátra” – jelentette ki az elöljáró, hiszen be kell fejezni az elkezdett infrastrukturális beruházásokat, és még egy sportbázisra is igény volna.

 Közel három év alatt épült meg a kétszintes központ 1,1 millió eurós beruházással

Fotók: Gligor Róbert László


A projekt megálmodásától a kivitelezésig támogatója volt a polgármesternek a község korábbi jegyzője, Császár Károly szenátor, aki felszólalásában elmondta: bár fél éve volt egy műszaki átadás, mégis a mostani az igazi – és egyben meg is cáfolta azokat az állításokat, melyek szerint minden fejlesztés csak a községközpontba tömörülne. „A neheze csak ezután jön, be kell tölteni programokkal ezeket a termeket, mert csak ettől lüktethet az épület szíve” – figyelmeztetett a szenátor.

Székely Attila református lelkész a kultúra és hit összefonódását taglalta, és kiemelte: Kelementelke számára egy vágy vált valóra: az igényt meghallotta a község elöljárósága, a lelkekben kirajzolódott a terv, amely belesimult Isten akaratába, így most a falunak is van művelődési otthona. Ez a megvalósítás a bátorságról, az áldozathozatalról, sok álmatlan éjszakáról, de a közös gondolkodásról is tanúskodik, mert egymásra figyelve, egymást segítve megtapasztalható Isten áldása. Ahol nincs kultúra és hit, ott megszűnik az élet, de ez az épület közösséget és értéket teremt – hangsúlyozta.

 Másfél órás néptáncműsor igazolta: szükség van erre az épületre


Kultúra nélkül nincs nemzet

A lelkész szavait mintha igazolni akarta volna az ünnepi köszöntők után mintegy másfél órás néptáncműsor: a falu gyerekeinek és a gyulakutai Szivárvány néptánccsoportnak a fellépését követő lelkesedés megmutatta: valóban érdemes volt a kultúra házába fektetni. A nyárádszeredai Bekecs néptáncszínház felnőtt és utánpótlás-táncosainak néptáncműsora csak hab volt az ünnepi tortán, és mutatta, merre kell haladnia a községben lelkes pedagógusok és oktatók által vezetett táncmozgalomnak.

Az ünnepi műsort követően Varga József polgármester lapunknak elmondta: 2015-ben nyílt meg a lehetőség egy művelődési központ építésére az Országos Beruházási Társaság révén, a tervezés, engedélyezés, a „papírmunka” viszont négy évig tartott, majd közel három év alatt megépült az 1700 négyzetméteres használható felülettel rendelkező kétszintes épület, amelynek földszintjén tágas előtér, 250 férőhelyes nézőtér és többfunkciós helyiség áll, öltözők, mosdók; ezenkívül lesz információs iroda és kézműves termékek eladására alkalmas helyiség is, az emeleten van konferenciaterem, csendes tevékenységre és gyermekfoglalkoztatásokra alkalmas termek, továbbá könyvtár és múzeum is helyet kaphat itt. Az épület teljes közüzemi infrastruktúrájának biztosítása, a 66 ár nagyságú udvar térrendezése, a kerítés és parkolók megépítése nem kis terhet rótt a gyulakutai önkormányzatra. Az épület összesen 400 személy befogadására alkalmas, de az avatóünnepségen legkevesebb 450 fő volt jelen. A teljes beruházás meghaladja az 1,1 millió eurót – részletezte az elöljáró, egyúttal megköszönve a lakosság türelmét és bizalmát.


Avatások sora

A húsz beruházás – amelyre 2016-ban támogatást nyertek – mind folyamatban van, vagy éppen zárul a községben, és a számos infrastrukturális építkezés mellett a művelődési otthonok sem szorultak háttérbe: két hete Havadtőn, egy hete Gyulakután avatták a felújított épületeket, s a mostani eseményt követően júniusban felavatják a kibővített és felújított bordosi művelődési otthont is. Mindenik európai finanszírozásból újult meg – tudtuk meg Varga Józseftől.

A 250 férőhelyes nézőtér szűknek bizonyult az avatáson