2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Körtánc – vendégelőadás a Nemzeti Színházban

Háromállomásos turnéja keretében Marosvásárhelyen vendégszerepel az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes. A Körtánc – Kárpát-medence antológia című előadás szeptember 10-én, pénteken 19 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében kerül bemutatásra. Az antológiaszerű válogatás a Kárpát-medence magyarsága és a vele sorsközösségben élő nemzetiségek (románok, szlovákok, szerbek, horvátok, svábok, ruszinok, zsidók, cigányok) folklórjából inspirálódva járja be, táncolja körbe a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket és a „Kis-Magyarországot.” A Körtánc nem keres történelmi igazságot, nem szembesít nemzeti sorstragédiával, de emlékezik. Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor, zenei rendező, zeneszerző: Pál István Szalonna. A turnéra az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében kerül sor a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a budapesti Hagyományok Háza támogatásával.   


További előadások a Nemzetiben

Szeptember 11-én, szombaton 19.30-kor a Nemzeti Színház Kistermében a Karamazovok látható Albu István rendezésében. 12-én, vasárnap szintén 19.30-kor a Bolero című, Weöres Sándor életműve előtt tisztelgő videóinstalláció tekinthető meg a Kisteremben. Szakmai irányító: Keresztes Attila. 14-én, kedden és 15-én, szerdán 19 órakor a Nagyteremben az Egy római tragédia című zenés vígjáték van műsoron a Nagyteremben, Keresztes Attila rendezésében. 17-én, pénteken szintén 19 órakor a nagytermi stúdiótérben a Henrik Ibsen művéből készült Nóra/indoor című előadást játsszák. Rendező: Keresztes Attila. A színházban működő jegypénztár hétfőtől péntekig 9–19 óra között, illetve előadások előtt egy órával tart nyitva, telefonszám: 0365-806-865. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro honlapon.

Nóra/indoor


A Függöny a Spectrum Színházban

A Függöny című előadásra várják szeptember 16-án, csütörtökön 19 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színház közönségét. Rendező: Kincses Elemér. Előzetes helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon lehetséges. A jegyeket a helyszínen előadás előtt lehet kiváltani.


Indul az évad az Ariel színházban

Az új évad első eseményeként az Ariel színház A varázstükör című előadást mutatta be augusztus 29-én, a pécsi Szamárfül Fesztiválon, a Bóbita Bábszínház meghívására. Itthon is A varázstükör lesz az évad első előadása az Ariel Nyomda utca 4. szám alatti nagytermében szeptember 12-én, vasárnap délelőtt 11 órától. A helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon, naponta 9–13 óra között. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező. 

A varázstükör


Évadnyitó vokálszimfonikus hangverseny

Szeptember 16-án, csütörtökön 19 órától vokálszimfonikus hangversennyel indul a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia új évada a Kultúrpalota nagytermében. A Filharmónia vegyes karát és szimfonikus zenekarát Cristian Sandu vezényli, szólisták: Borsos Edith I. szoprán, Iordache Beatrice II. szoprán, Duffner Melinda alt, Szabó Levente tenor, Balla Sándor bariton. Csembalón közreműkődik László Cristina. Műsoron: Handel-, Bach-, Charpentier-művek.


Utcazene-fesztivál Marosvásárhelyen

Több helyszínen – a Színház téren, a Bolyai és az Enescu utcában, a Rákóczi lépcső aljában, a Kárpátok sétányon, a Maros-parton és a Hídvég utcában – mintegy 20 művésszel szerveznek utcazene-fesztivált Marosvásárhelyen a hét végén, szeptember 10–12. között. A rendezvény egyik elsődleges célja élettel megtölteni a város – sok esetben kihasználatlan – tereit, illetve vizuális és akusztikus élményeket nyújtani a város lakóinak. A hosszú hétvége során a hazai fellépők mellett több mint tíz külföldi művész érkezik, és a fesztivál keretében közel száz programmal készülnek a szervezők. A fesztivál nevét is meghatározó street music mellett több országból jönnek zsonglőrök, artisták, bűvészek és olyan street art művészek, akik az elhagyatott, megkopott felületeknek adnak új életet alkotásaik által. A fesztivál ingyenes, sem jegyre, sem előzetes regisztrációra vagy oltási igazolásra nincs szükség ahhoz, hogy a kültéri helyszíneken – lényegében utcán – zajló eseményeken részt vegyenek az érdeklődők. Viszont a szervezők minden résztvevőt nyomatékosan arra kérnek, hogy figyeljenek oda az olyan érvényben lévő járványügyi intézkedések betartására, mint például a távolságtartás. Az esemény ideje alatt, szeptember 10-én, pénteken 18 órától kezdődően az Enescu és a Bolyai utca szeptember 12-éig, vasárnapig zárva lesz az autósok számára. A fellépők teljes listája, illetve további információk a fesztivál weboldalán és Facebook-oldalán találhatók. (https://streetmusicms.ro).


Csak az egészség meglegyen! – Kaláka-koncert

Csak az egészség meglegyen! című zenei összeállításával lép a marosvásárhelyi közönség elé a legendás Kaláka együttes – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs – szeptember 13-án, hétfőn 20 órától a Kultúrpalota nagytermében. Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete közös eseményére, amelyen klasszikus és kortárs költők alkotásai szólalnak meg Kaláka-dalok formájában, a belépés ingyenes, a helyek száma viszont korlátozott. 


Csütörtök a múzeumban

A Maros Megyei Múzeum Csütörtök a múzeumban programja keretében szeptember 16-án 17 órától Marc Dorel, 18.30-tól Sárándi Tamás kurátor tart tematikus vezetést a Néprajzi és Népművészeti Múzeumban megtekinthető Maros mentiek a nagy háború lövészárkaiban című kiállításon. A tárlatvezetés időtartama egy óra. A belépő 12 lejbe, diákoknak 3 lejbe, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül. 


Tárlat alkotótábori munkákból

Szeptember 12-ig, vasárnapig látogatható a Maros-mezőségi Művésztelep négy alkotótáborának anyagából Marosvásárhelyen, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében nyílt kiállítás. 


Simon Endre – 85

A 2003 óta Magyarországon élő marosvásárhelyi festőművész októberben tölti 85. évét. A több mint hat évtizede kiállító és azóta is folyamatosan dolgozó Szolnay-díjas művész újabb műveit és különböző alkotói korszakait az itthoni közönség is megismerhette az eltelt években rendezett kiállításokon. A Bernády Ház a mostani kerek évforduló alkalmából is válogatott anyaggal nyújt betekintést a gyarapodó életműbe. A Tájrétegek – színhorizont című egyéni tárlaton, melynek kurátora Simon Zsolt, az ünnepelt fia, Simon Endre friss, eddig nem látott tájképeit lehet megtekinteni.


Kiállítások a várban

Tehetségük az „isteni kegyelem ajándéka” – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílt vándorkiállítás Marosvásárhelyen, a várbeli Régészeti és Történeti Múzeum konferenciatermében. Szintén a múzeum épületében látogatható a Megőrzött múlt – textíliák gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből című tárlat. A Várgalériában az Ecsetvonások. Művészeti vonások Erdélyben a két világháború között című kiállítás tekinthető meg.


25 év patinája

25 év patinája című tárlatán mutatja be Marton Erzsébet préselt virágokból készült legújabb alkotásait. A különleges szépségű képeket felvonultató kiállítás a Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében tekinthető meg.