2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

8. Vásárhelyi Forgatag

Színházforgatag

Vendégjátékok a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 77. évadának első két vendégelőadására a 8. Vásárhelyi Forgatag részeként kerül sor. Augusztus 27-én, pénteken 15 és 19 órától a Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című produkciója látható a színház Nagytermében. 28-án, szombaton 17 órától a Kolozsvári Magyar Opera a Marica grófnő című operettel vendégszerepel a Nagyteremben. 

Gardénia – vizsgaelőadás a Levél utcában

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínészhallgatóinak színészmesterség vizsgaelőadását lehet megtekinteni augusztus 27-én, pénteken 19 órától a Levél utca 9. szám alatti Stúdió 2.1-ben. A darab szerzője: Elzbieta Chowaniec, címe: Gardénia. Fordította: Pászt Patrícia. Rendező: Patkó Éva. Előzetes helyfoglalás nem szükséges.

Értékteremtő – díjátadó

A Maros megyei EMKE a Forgatag keretében augusztus 27-én, pénteken 17 órától a Kultúrpalota kistermében átadja az Értékteremtő díjakat. Idén Bárdosi Ilona, Csíky Csaba, Farkas Ernő és Kovács Levente vehetik át a díjat a magyar közösségért végzett munkájuk elismeréseként. Közreműködik Hána László zenész-énekes.

Folkforgatag

A Vásárhelyi Forgatag kiemelt programsorozata a Folkforgatag, amelynek szervezője az Erdélyi Hagyományok Háza. Augusztus 27-én, pénteken kézműves-foglalkozásokra várják a gyermekeket a várba, ugyanitt mesemondásra, népi gyermekjátékokra és népdaltanulásra is sor kerül 10 és 12, majd 14 és 16 óra között. 22 órától a Kádárok bástyájában a felnőttek hivatalosak a Mesekocsmába. A Forradalom utca 8. szám alatti Borudvarban 20 órától az Üver zenekar és Kásler Magdi koncertezik a Világló Egyesület szervezésében. 28-án, szombaton 10.30-tól a Maros Művészegyüttes székhelyén megtartják a Játssz a figurával nevű VIII. erdélyi legényes- és verbunkversenyt. 10 órától a várban a Nyári esztendő kereke című hagyományőrző gyermekprogram kezdődik a Világló Egyesület szervezésében. 14 órakor kezdődnek a várban a kézműves-foglalkozások és az interaktív mesemondás. A szombati várbeli folknap házigazdája a Maros Művészegyüttes. 15 órától népdal- és néptáncoktatásra, 16 órától a meghívott néptáncegyüttesek előadására, 18 órától a Maros Művészegyüttes utánpótlás-zenekarának koncertjére kerül, 18.30-tól pedig a művészegyüttes Erdélyország szép vizei című előadása tekinthető meg a vár nagyszínpadán. A Borudvarban 20 órától a Borfolk együttes koncertezik. A szombati folknapot a várban 22 órakor kezdődő táncház zárja, muzsikál Moldován-Horváth István és zenekara, valamint az Öves együttes. Vasárnap folytatódnak a várbeli programok, 17 órától pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zeng a lélek, zeng a szó című előadása kerül bemutatásra. A Borudvarban 20 órától az Ötödik Évszak zenekar Ez mámor/Petőfi a népzenében című koncertje hallgatható meg.

Könyvbemutatók a Forgatagon

Kettős könyvbemutatót tart a Mentor Könyvek Kiadó a Vásárhelyi Forgatag keretében augusztus 27-én, pénteken 18 órától a Teleki Téka udvarán. Barabás László – Bálint Zsigmond Összenéztünk, értettük egymást című néprajzkötetét és Román Elemér Egy kőszedő meséi című memoárját a kötetek szerkesztője, Káli Király István mutatja be. 19 órától Deé Nagy Anikó Teleki Sámuel peregrinációs naplója című kötetét mutatja be és a szerzővel beszélget Sebestyén Mihály nyugalmazott főkönyvtáros és Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője. 28-án, szombaton délelőtt 11 órától Egyed Emese költővel beszélget Lázok Klára a Teleki Téka udvarán, déli 12 órától Fazakas László – Ferenczi Szilárd – Fodor János – Gál Zsófia Minta és felzárkózás című könyvét mutatja be és a szerzőkkel beszélget Gálfalvi Ágnes. 29-én, vasárnap délelőtt 10 órától Egy manó hétköznapjai címmel a Kobak könyvesbolt mesés foglalkozása zajlik Pirinyó meséi alapján a Vár sétányon lévő Téka-sátorban. 12 órától ugyanitt Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi köteteiről beszélget a gyerekekkel, 16.30-tól Orbán Orsolya Cófli receptes böngészője című, mesébe ágyazott szakácskönyvét lehet megismerni, 18 órától Kristóf Ágota Trilógia című műve alapján zajlik könyves kibeszélő.

Olosz Lajosra emlékeznek

A Forgatag-programok keretében augusztus 27-én, pénteken 18 órától Olosz Lajos költőre emlékeznek születésének 130. évfordulója alkalmából a Bernády Házban.

Nótaest a Kultúrpalotában

Szintén augusztus 27-én 18 órától a Kéknefelejcs Nótatársulat estje hallgatható meg a Kultúrpalota nagytermében.

Kiállításforgatag

Tehetségük az „isteni kegyelem ajándéka” – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel vándorkiállítás nyílt augusztus 26-án, csütörtökön a várbeli Régészeti és Történeti Múzeum konferenciatermében. Szintén a várbeli múzeumban augusztus 27-én, pénteken 18 órától Megőrzött múlt – textíliák Gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből címmel nyílik kiállítás. A tárlatot megnyitja Soós Zoltán történész, Marosvásárhely polgármestere és dr. Tötszegi Tekla, a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatója, a kiállítás kurátora. 29-én, vasárnap 19 órától Ecsetvonások. Művészeti vonások Erdélyben a két világháború között címmel nyílik kiállítás a Várgalériában, a tárlatot Soós Zoltán nyitja meg.

Koncertforgatag

Augusztus 27-én, pénteken 18 órától Póra Zoli és a Stone Hill gyerekkoncertjére várnak kicsiket, nagyokat a várba. 21 órától a Teleki Téka udvarán a Rocksuli egyik együttesének Lazy Jam című dzsesszkoncertje hallgatható meg. 28-án, szombaton 19 órától Koszika és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia közös koncertjében lehet gyönyörködni a főtéri nagyszínpadnál. 21.30-tól ugyanitt a Nightlosers koncertezik. 29-én, vasárnap 19 órától a Teddy Queen, 20 órától a Luiza Zan és a Jazzpar Trió, 21 órától a Kowalski meg a Vega szórakoztatja a marosvásárhelyieket a főtéri nagyszínpadon.

Helikoni Napok Marosvécsen

A Helikon–Kemény János Alapítvány augusztus 27-én és 28-án tartja meg a Helikoni Napokat a marosvécsi Kemény-kastélyban. A rendezvény 27-én, pénteken 15 órakor kezdődik. A jelenlevőket az alapítvány elnöke, H. Szabó Gyula köszönti, majd a Kuncz Aladár halálának 90. évfordulóján című konferencia idézi fel az író életművét, méltatja jelentőségét. Előadók: Filep Tamás Gusztáv, Juhász Andrea és Sashegyi Gábor. 18 órától bemutatják Gyallay Domokos Erdély komája című kötetét, amely Gaal György ajánlásával kerül közönség elé. Augusztus 28-án, szombaton délelőtt 10 órától a kastély parkjában folytatódik a megemlékezés. H. Szabó Gyula, Ördög Ferenc és Pataki Levente ünnepi beszédei után Boka László értekezik Kuncz Aladár életművéről. A koszorúzást követően emlékkiállítást nyit meg az író, irodalomtörténész. Az Erdélyi Helikon két évtizede elnevezésű tárlat a LIMAR6 Kultúraszervező Kft. kiállítása. 11.30 órakor emlékműsor tiszteleg a 130 éve született költő, Olosz Lajos emléke előtt, dokumentumfilmet is vetítenek róla. A rendezvényt a helikoni írók leszármazottainak 13 órakor kezdődő beszélgetése zárja. 

Kultúraidéző napok Maroskeresztúron

Augusztus 30. – szeptember 5. között zajlik a Maroskeresztúri Polgármesteri Hivatal szervezésében a Kultúraidéző napok Maroskeresztúron rendezvénysorozat. A programok mindennap 19 órától a helyi kultúrotthonban kezdődnek. 30-án, hétfőn a Maros Művészegyüttes román tagozata, 31-én, kedden a magyar tagozata lép közönség elé. Szintén kedden a helyi Tipegők néptánccsoport is fellép. Szeptember elsején, szerdán a Spectrum Színház Függöny című előadása látható, rendező: Kincses Elemér. Szeptember 3-án, pénteken 16 órától kerül sor a maroskeresztúri felújított és kibővített általános iskola avatóünnepségére, 19 órától a kultúrotthonban Modra Noémi és Szabó Levente operettslágereket ad elő, és fellép a Gracioso vonósnégyes. 4-én, szombaton az Asserculis színjátszó csoport román nyelvű előadása látható, majd a The Band együttes koncertezik. 5-én, vasárnap délelőtt 10 órától interaktív gyermekprogramokra várják az érdeklődőket. A programokra a belépés díjtalan, de előzetes helyfogalás szükséges a 0726-348-097-es vagy a 0751-387-444-es telefonszámon. A fennmaradó helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglani.    


FüggönyTáborzáró tárlat Mezőmadarason

Az augusztus 19-én kezdődött XX. Nemzetközi Mezőmadarasi Alkotótábor zárókiállítására 28-án, szombaton 13 órakor kerül sor a helyi Dr. Szekeres János Vendégház udvarán. A látogatók a táborban dolgozó 22 alkotó munkáiból láthatnak válogatást. A rendezvény támogatói a Communitás Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács, a helyi református egyházközség, a Mezőmadarasi Polgármesteri Hivatal, valamint több magánszemély és vállalkozás.

Kiállítás alkotótábori munkákból

A Maros-mezőségi Művésztelep négy alkotótáborának anyagából nyílt képzőművészeti kiállítás  Marosvásárhelyen, a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. Támogatók a Maros Megyei Tanács és a Bethlen Gábor Alap. A tárlat szeptember 12-éig látogatható.

25 év patinája – Marton Erzsébet kiállítása

25 év patinája című tárlatán mutatja be Marton Erzsébet préselt virágokból készült legújabb alkotásait. A különleges szépségű képeket felvonultató kiállítás a Deus Providebit Tanulmányi Ház előterében tekinthető meg.

Szerkeszti: Nagy Székely Ildikó