2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évadnyitó a Tompa Miklós Társulatnál

Augusztus 20-án 77. évadját nyitja meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Tásulata. A színház nagytermi jegypénztára már megnyílt, hétköznapokon 9 és 19 óra között, valamint előadások előtt egy órával várják a színházkedvelő közönséget.

Az első két vendégelőadásra, a 8. Vásárhelyi Forgatag keretében zajló produkciókra már kaphatók jegyek. A Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című előadása augusztus 27-én, pénteken két alkalommal, 15 illetve 19 órától nézhető meg, míg a Kolozsvári Magyar Opera augusztus 28-án, szombaton 17 órától a Marica grófnő című operettel vendégszerepel a színház nagytermében. Az előadásokról bővebb információk a honlapon (nemzetiszinhaz.ro), valamint a Vásárhelyi Forgatag oldalán olvashatók. Online jegyvásárlásra a biletmaster.ro/ oldalon, illetve személyesen kizárólag a nagytermi jegypénztárnál van lehetőség.


Kep leirasaKeresztúton

A Vásárhelyi Forgatag keretében augusztus 26-án 18 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a bukovinai székelyek kálváriáját bemutató, Keresztúton című előadását viszi színre a Bekecs Néptáncszínház.

Szent István-napi ünnepség

Augusztus 20-án a Pro XXI Alapítvány és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala szervezésében a marosvásárhelyi nyári színpadon Szent István-napi ünnepséget tartanak. Az esemény 18 órakor kezdődik a Keresztelő Szent János-plébánián ünnepi szentmisével, majd 19 órakor folytatódik az új kenyér szentelésével. Fellép a Hiding Place együttes, Berekméri Réka népdalénekes és a Csillagfény néptáncegyüttes. Műsorvezető Kilyén Ilka Magyar Örökség díjas színművész.

Virginia Zeani Operafesztivál

Augusztus 20-a és 22-e között ismét Marosvásárhely látja vendégül a Virginia Zeani Operafesztivált (ezúttal a negyediket). Az operafesztivál első előadását Magyarország nemzeti ünnepének ajánlja – a koncertre a Vártemplomban kerül sor 20-án, pénteken 19.30-tól. A rendkívüli orgonahangversenyt Mozart Koronázási miséje követi Traian Ichim vezényletével, Garai Zsolt orgonaművész, valamint a brassói és a kolozsvári operaházak művészeinek közreműködésével. 22-én, vasárnap 19 órakor a Kultúrpalotában a fesztivál záróelőadásaként Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című műve van műsoron Ştefan von Korch tenor és Kolcsár Katalin szoprán vendégszereplésével.

Szimfonikus rockkoncert a várban

Augusztus 22-én, vasárnap 18 órától a Viţa de Vie együttes szimfonikus rockkoncertet tart a marosvásárhelyi várban. A különleges vizuális hatásokkal megrendezésre kerülő koncert díszmeghívottja a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A zenei eseményt az Awake fesztivál szervezői valósítják meg. A részvételhez egy ingyenes belépőjegyet kell letölteni az alábbi linken: https://www.iabilet.ro/bileteawake-presents-vita-de-vie-în-corzi-64963/. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán található.

Színes programmal készül a Forgatagra az Erdélyi Hagyományok Háza

Kiemelt szerepet vállalt idén az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a Vásárhelyi Forgatagon: a rendezvény négy napján számos programmal igyekeznek népszerűsíteni a népi kultúrát, a népi hagyományokat. Koncertek, táncházak, előadások szólnak többek közt a felnőttekhez, de a gyerekek sem maradnak ki a programból: hangszermesék, kézműves-foglalkozások, népi játékok várják a legkisebbeket is. Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Világló Egyesület több eseményt szervez a Forradalom utcai Borudvarban, de a Forgatag új központi helyszínén, a várban is ki lesz alakítva majd egy úgynevezett Hagyományok Háza udvar. A várszínpad előtt ugyanis kilenc sátorban zajlanak majd a tevékenységeik, illetve a múzeum épülete előtt is lesz egy kis Hagyományok Háza tér. Programok tekintetében már csütörtökön, 26-án a Borudvarban hangszermesékkel várják a kicsiket és nagyokat, este pedig a Kedves zenekart hozzák el koncertezni, szintén a Borudvarban, míg táncház a Rezeda bandával várja a táncos kedvűeket a várban. 27-én, pénteken a gyerekek előtt megnyílik az Erdélyi Hagyományok Háza udvar, mesemondás, népi játékok, kézműves-foglalkozás, népdaltanulás, hangszerbemutató várja őket. Kiállításmegnyitóval is készülnek Gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményéből, ez a különleges tárlat a Régészeti és Történeti Múzeumban kap helyet. Este sem lesz hiány népzenéből és néptáncból: a Borudvarban az Üver zenekar és Kásler Magdi énekes koncertje, míg a vár Kádárok bástyájában mesekocsma lesz a felnőtteknek.

Szombat délelőtt szintén érdemes kivinni a legkisebbeket is a várba, ugyanis hagyományőrző gyerekprogram, interaktív mesejáték várja őket, miközben a gyöngyfűzés, hímzés, nemezelés, agyagozás, bútorfestés, szalmafonás, fafaragás, csuhéfonás és szövés rejtelmeibe is betekinthetnek. A Borudvarban este a Borfolk budapesti zenekar koncertezik, míg a várban táncház lesz Horváth Istvánnal és zenekarával.

Vasárnap is folytatódnak a gyermekprogramok, a legkisebbeknek Ringató foglalkozás lesz, de mesevár és hangszermesék is szerepelnek a programban a kézműves-foglalkozások mellett. Délután 5 órától a vár nagyszínpadán a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadását lehet megtekinteni, a Zeng a lélek, zeng a szó… című folklórműsort. Este pedig ismét koncert a Borudvarban. Az Ez a mámor – Petőfi a népzenében, az Ötödik Évszak zenekar koncertje azt a magyar és nemzetközi közönséget célozza meg, amely szereti az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét.

A teljes programot itt lehet böngészni: https://www.facebook.com/events/548970306345521/?ref=newsfeed

Bánffy Miklósra emlékeznek

A Forgatag és az EMKE Maros megyei szervezete könyvbemutatóval és előadóesttel emlékezik Bánffy Miklósra augusztus 26-án, csütörtökön este 7 órától a Kultúrpalota kistermében. Szász László Bánffy Miklós, az erdélyi szellem arisztokratája című tanulmánykötetét Filep Tamás Gusztáv eszmetörténész, a budapesti Kisebbségkutató Intézet munkatársa mutatja be. Közreműködik Szöllősi Kata, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű szakos növendéke. Ezt követően Szétszórtan címmel Bánffy Miklósné Váradi Aranka naplójából készült egyéni estjét mutatja be Kilyén Ilka színművész.

A rendezvényre díjtalan a belépés, a szervezők arra kérik a résztvevőket, tartsák be a járványügyi intézkedéseket.

Értékteremtő – díjátadó

A Maros megyei EMKE a Forgatag keretében augusztus 27-én, a Kultúrpalota kistermében délután 5 órától  átadja az Értékteremtő díjakat. Idén Bárdosi Ilona, Csíky Csaba, Farkas Ernő és Kovács Levente vehetik át a díjat a magyar közösségért végzett munkájuk elismeréseként. Közreműködik Hána László zenész-énekes.

Luiza Zan és a Jazzpar Trió a várban

Augusztus 29-én, vasárnap, szintén a Vásárhelyi Forgatag részeként jó hangulatú koncertre várják a dzsessz kedvelőit, 20 órától a várban lép fel Luiza Zan és a Jazzpar Trió.

Rendszerek és felhőerdők

A Képzőművészek Egyesületének (UAP) Art Nouveau Galériájában új kiállítás nyílik. A marosvásárhelyi származású Szász Sándor Rendszerek és felhőerdők című kiállítása augusztus 20. és szeptember 8. között lesz látogatható. A Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület várja az érdeklődőket augusztus 20-án 18 órától a Kultúrpalota szecessziós galériájába, a kiállítás megnyitójára. A tárlat kurátora: Ungvári-Zrínyi Kata. Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.

25 év patinája

 25 év patinája című tárlatán mutatja be Marton Erzsébet préselt virágokból készült legújabb alkotásait. A különleges szépségű képeket felvonultató kiállítás augusztus 25-én, szerdán délután 5 órakor nyílik a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban.

Orbán Irén kiállítása a Toldalagi-palotában

Augusztus 31-ig Orbán Irén naiv művészeti kiállítása tekinthető meg Marosvásárhelyen, a Néprajzi és Népművészeti Osztály I. emeleti kiállítóterében, a Maros megyei vásárok és falvak világa című, állandó kiállítást követő termekben.

Látogatható a Ion Vlasiu-galéria

Két év szünet után újra megnyílt a Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának kiállítása, a Ion Vlasiu-galéria a Kultúrpalota harmadik emeletén. A galéria keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között látogatható.