2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Virginia Zeani Operafesztivál

Augusztus 20-a és 22-e között ismét Marosvásárhely látja vendégül a negyedik Virginia Zeani Operafesztivált. Az operafesztivál első előadását Magyarország nemzeti ünnepének ajánlja – a koncertre a Vártemplomban kerül sor augusztus 20-án, pénteken 19.30-tól. A rendkívüli orgonahangversenyt Mozart Koronázási miséje követi Traian Ichim vezényletével, Garai Zsolt orgonaművész, valamint a brassói és a kolozsvári operaházak művészeinek közreműködésével. Augusztus 22-én, vasárnap 19 órakor a Kultúrpalotában a fesztivál záróelőadásaként Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című műve van műsoron Ştefan von Korch tenor és Kolcsár Katalin szoprán vendégszereplésével. 


Szoboravatás és búzaöntés

A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezete szoboravató és búzaöntő ünnepséget szervez augusztus 14-én, szombaton 13 órától a marosvécsi várkastélyban. A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a II. világháború után eltűnt kőoroszlán szobrokat faragtatta újra,  13 órától azok avatására, 13.30-tól A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezéshez csatlakozó ünnepélyes búzaöntésre és az új kenyér megáldására kerül sor a rendezvényen. Az új kenyeret Bakó Béla Pál atya és Benkő Mihály helyi református lelkipásztor áldja meg. A programot Berekméri Ágoston előadásában komolyzenei betét (Claude Debussy – Valse romantique, Sergei Rachmaninov – op 39 no 2 etűd, Frederic Chopin – op 10 no 1 etűd), Kilyén Ilka színművésznő szavalatai, a Tűzvarázs Együttes előadása, valamint a kisfülpösi Verőfény és a görgényüvegcsűri Csalogány néptánccsoport közös produkciója színesíti. 16 órától Műemlék a négyzeten, avagy erdélyi kastélyok műemlék szobrainak értékmegőrzése címmel kerekasztal-beszélgetésre kerül sor kastélytulajdonosokkal, azok képviselőivel és szobrászművészekkel. 20 órától a Szintaxis együttes koncertezik. A rendezvény alatt gyermekprogramokra, íjászkodásra és vezetett csoportos kastélylátogatásra is sor kerül, ugyanakkor a szervezők egész nap piknikezési lehetőséget biztosítanak a részt vevő családok számára a kastélykertben. 


Szféra kortárs művészeti műhely

A Vox Novum Egyesület szervezésében augusztus 14–15-én, a későbbiekben zajló Vásárhelyi Forgatag részeként kerül sor a Szféra kortárs művészeti műhely programsorozatára. A fesztiválnak idén is a volt 4-es iskola, a korábban zsidó iskolaként működő épület és annak udvara ad otthont (Horea utca 23. szám), de lesznek programok a zsinagógában, a George Enescu utcában és a BackStage Pubban is. A Szféra két napjáról nem hiányoznak majd az alkotóműhelyek, a kiállítások, a zsinagógalátogatás, lesz felolvasó-délután a Látó szerzőivel, történelmi séta a Szféra háza táján, és az esti koncertek, valamint a Beats Of Spheres elnevezésű parti sem marad el. Fellépnek többek között a GenMaica, a magyarországi D.A.S. Trio, a sZempöl zenekar és a marosvásárhelyi Szintaxis. 15-én mutatják be a 42h CineMaraton rövidfilmkészítő verseny alkotásait. A fesztiválon az érvényben levő járványügyi korlátozásoknak megfelelően lehet részt venni: beoltott személyeknek, valamint negatív gyorsteszt vagy PCR-teszt eredményének felmutatásával vagy a fertőzöttségen átesettség miatti védettség bizonyításával. A Szféra programjairól az esemény Facebook-oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Augusztus 14-én 16.30-tól Szintaxis-koncert a Szférán


Nyári kulturális programok Szovátán

A szovátai Bernády Közművelődési Egyesület a turisztikai információs iroda közreműködésével, a Maros Megyei Tanács és a szovátai önkormányzat támogatásával újraindította nyári kulturális programjait a fürdőváros Petőfi parkjában. Az előadások csütörtöktől hétfőig zajlanak a parkban felállított színpadon. Augusztus 13-án, szombaton 20 órától az operettslágereket előadó kolozsvári Operettissimo Együttesnek tapsolhat a nagyérdemű. 15-én, vasárnap 18.30-tól Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából kulturális és vallásos programokra kerül sor a Petőfi parkban. 19 órától a keresztény dalokat játszó Sószórók együttes koncertjére várják az érdeklődőket.


16. Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál

Augusztus 10-én kezdődött, és 15-én, vasárnap zárul a 16. Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál.  13-án, pénteken 19 órától Francisco Luis (PT), Steve Cowan (CA), Lovro Peretic (HR) és a Radu Vâlcu Quintet (RO) koncertezik a marosvásárhelyi várban. 14-én, szombaton szintén 19 órától Marcell Nickmann (HU),  Pavlovits Dávid (HU), Nejc Kuhar (SI/AT) és Alexandr Misko (RU) lép a várbeli közönség elé. 15-én, vasárnap ugyanettől az időponttól Girán Péter (HU), Cenk Erdogan (TK), Antoine Boyer (FR) és Samuelito (FR) gitárjátéka hallgatható a várban. A belépés ingyenes.


István, a király – székelyföldi nagyprodukció

Augusztus 19-én, csütörtökön 20.30 órától kerül sor az István, a király, székelyföldi szereposztással színpadra állított rockopera nyilvános főpróbájára a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában. A rockopera bemutatóját augusztus 20-án, pénteken szintén 20.30-tól tartják, a továbbiakban augusztus 21-én, 22-én, 23-án és 24-én ugyanebben az időpontban lesz látható a székelyföldi nagyprodukció, amelyre minden jegy elkelt.


Szimfonikus rockkoncert a várban

Augusztus 22-én, vasárnap 18 órától a Viţa de Vie együttes szimfonikus rockkoncertet tart a marosvásárhelyi várban. A különleges vizuális hatásokkal megrendezésre kerülő koncert díszmeghívottja a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A zenei eseményt az Awake fesztivál szervezői valósítják meg. A részvételhez egy ingyenes belépőjegyet kell letölteni az alábbi linken: https://www.iabilet.ro/bilete-awake-presents-vita-de-vie-în-corzi-64963/. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán található.


Múzeumi csütörtök 

A Maros Megyei Múzeum új próbaprojektet indított augusztusban Múzeumi csütörtök címmel. A kezdeményezés a hivatalos múzeumlátogatási időn kívül, csütörtökönként 19 órától három helyszínen – a történelmi osztály marosvásárhelyi, várbeli kiállítóhelyén, a Toldalagi-palotában működő néprajzi és népművészeti osztályon, valamint a Kultúrpalotában, a művészeti osztályon – kínál alternatívát a szabadidő eltöltésére. Augusztus 19-én Filmek a várban címmel vetítésre kerül sor a történelmi múzeum várbeli épületében, ahol kilenc alkotást lehet megtekinteni a Bukaresti Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjából. Augusztus 26-án a művészeti osztályon tematikus tárlatvezetés zajlik, az érdeklődők a Modern Román Művészeti Galéria állandó kiállítását (Kultúrpalota, jobb szárny, III. emelet) ismerhetik meg közelebbről 19 órától dr. Cora Fodor tudományos kutató, 20.30-tól Oniga Erika muzeológus segítségével.


4M Szobrászati Szalon

4M Szobrászati Szalon címmel nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Art Nouveau Galériában, a Kultúrpalota földszinti kiállítóterében. A Romániai Képzőművészek Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának utóbbi években kialakult gyakorlata szerint ezúttal a szobrászművészek mutatkoznak be. Mana Bucur keramikus és Gyarmathy János szobrászművész a vár Szűcsök bástyájában lévő műterem galériában csatlakozott a kiállítókhoz, akik kő, fém, fa és alternatív anyagú alkotásaikat vitték közönség elé.


Látogatható a Ion Vlasiu-galéria

Két év szünet után újra megnyílt a Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának kiállítása, a Ion Vlasiu-galéria a Kultúrpalota harmadik emeletén. A galéria keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között látogatható.


Nyári szünet a Bernády Házban

Nyári szünet miatt zárva van a marosvásárhelyi Bernády Ház. A nyitásról időben értesítjük olvasóinkat.