2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segesvári középkori fesztivál

A hét végén, július 30. – augusztus elseje között tartják meg Segesváron a 27. középkori fesztivált. A hivatalos megnyitó 30-án, pénteken 18 órakor kezdődik a Vár téren, ezt a résztvevők hagyományos felvonulása követi. A programban középkori fegyver- és harcbemutató, lovagbemutató, korabeli táncok, koncertek, színházi és bábszínházi előadás, zsonglőrködés, kézműves műhelyfoglalkozás, illetve festmény- és fotókiállítás is szerepel. A fesztivált vasárnap este 10 órakor tűzijáték zárja a Vár téren. A részletes program a Visit Sighisoara Facebook-oldalon tekinthető meg. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)Nyári kulturális programok Szovátán

A szovátai Bernády Közművelődési Egyesület a Turisztikai Információs Iroda közreműködésével, a Maros Megyei Tanács és a szovátai önkormányzat támogatásával újraindította nyári kulturális programjait a fürdőközpont Petőfi parkjában. Az előadások csütörtöktől hétfőig zajlanak a parkban felállított színpadon. Július 30-án, pénteken 20 órától a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttesnek tapsolhatnak Szováta lakói és vendégei. 31-én, szombaton 19 órától a mulatós popzenét játszó Royal Team szórakoztatja a jelenlevőket. A további rendezvényekről a Visit Szováta Facebook-oldalán lehet tájékozódni.


Nyárádmente Fesztivál

Július 29. – augusztus 1. között zajlik a Nyárádmente Fesztivál Nyárádszeredában. A július 30-i, pénteki programban futballmeccs, kézműves- és helyi termékek vására (a főtéren), fotókiállítás (Bartus Mihály fényképei a kultúrotthon előterében), könyvbemutató (a könyvtárban), bortér (a polgármesteri hivatal előtti téren) szerepel. 21 órától a 4S Street koncertezik a főtéri nagyszínpadon, 23 órakor retró buli kezdődik DJ Andrissal a polgármesteri hivatal udvarán felállított kisszínpadon. A július 31-i, szombati rendezvénysorozat délelőtt 9 órakor biciklis felvonulással indul, a továbbiakban sportprogramokra (szabadfogású birkózás, amerikai foci), lovasbemutatóra (délelőtt 11 óra, Butyurka-tanya), helyi gyermekkórusok és napközis nagycsoportosok előadására (17, illetve 17.15 óra, főtéri nagyszínpad) is sor kerül. 17.45-től a Candado nyárádszeredai együttes lép közönség elé, 18 órától helyi tehetségeket díjaznak (főtéri nagyszínpad). 20 órától Szabó Előd és a Titán, 22 órától a Bagossy Brothers Company koncertezik a nagyszínpadon. 23 órától a polgármesteri hivatal udvarán lévő kisszínpadon DJ Morar Roland szórakoztatja a bulizni vágyókat. Augusztus elsején, vasárnap délelőtt 9 órától futóverseny kezdődik gyerekeknek, illetve más gyermekfoglalkozásokra is sor kerül, miközben a kézműves és helyi termékek vására is folytatódik. Déli 12 órától székely kaput avatnak a református temető bejáratánál. 14 órakor lábteniszbajnokság, 15 órától a főtéri nagyszínpadon néptánctalálkozó kezdődik. 18 órától a kisszínpadon Póra Zoli és a Stone Hill koncertezik. 20 órakor a főtéri nagyszínpadon Simó Annamária, 22 órától az Intim Torna Illegál lép közönség elé. A fesztivál tűzijátékkal zárul. Az órákra lebontott, teljes program július 24-i, szombati lapszámunk 8., 28-i, keddi és 29-i, szerdai lapszámunk 12. oldalán is megtalálható. 


Egyfeszt összművészeti fesztivál Gyergyószárhegyen

Július 29-én, csütörtökön kezdődött és augusztus elsejéig, vasárnapig tart a gyergyószárhegyi Lázár-kastélynál a közel 800 programpontot tartalmazó Egyfeszt összművészeti fesztivál. A fellépők között szerepel a Bagossy Brothers Company, Goran Bregovic, Boban Markovic és Básits Branka, a Csík zenekar, a Hooligans, a Kiscsillag, továbbá a Zenevonat az LGT sztárjaival és Charlie. A programról az esemény Facebook-oldalán, illetve az egyfeszt.ro honlapon lehet tájékozódni, ugyanitt jegyek is válthatók.


Kopjafaállítás gróf Széchenyi Zsigmond emlékére

Az Uz Bence Egyesület sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond dédabisztrai vadászatainak emlékére kopjafaavató ünnepséget szervez augusztus 7-én délelőtt 11 órai kezdettel a jódtelepi (Ratosnya község) református templomkertben. Beszédet mond Nagy Ferenc helyi református lelkipásztor, dr. Kálmán Attila történész, Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, dr. Gergely Imre, a Világjáró Magyar Vadászok Klubjának elnöke, dr. Osváth Pál diplomata, vadász, az Uz Bence Egyesület elnöke. A kopjafaavatás alkalmával rövid kulturális programra is sor kerül. A rendezvényt Farkas Csilla Izabella vadász vezeti le.


Rendhagyó könyvbemutató

Demeter József (DeJó) ,,Gyárfás” Tinitanoda című, a diákszínművek műfajához tartozó könyvét mutatják be augusztus 8-án, vasárnap 13 órakor a kerelőszentpáli református templom dísztermében. A szerzővel Csorbai Loránd helyi lelkipásztor beszélget, közben zsoltárokat és népdalokat szólaltatnak meg együtt hegedűn és gitáron. A szerző ajándékként gyorsportrégrafikákat készít a jelenlevőkről.


Szimfonikus rockkoncert a várban

Augusztus 22-én 18 órától a Viţa de Vie együttes szimfonikus rockkoncertet tart a marosvásárhelyi várban. A különleges vizuális hatásokkal megrendezésre kerülő koncert díszmeghívottja a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A zenei eseményt az Awake fesztivál szervezői valósítják meg. A részvételhez egy ingyenes belépőjegyet kell letölteni az alábbi linken: https://www.iabilet.ro/bilete-awake-presents-vita-de-vie-în-corzi-64963/. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán található.


VII. Kastélypark Művésztelep

Életre kelt a koronavírus-járvány miatt tavaly szüneteltetett gernyeszegi művésztelep. A Teleki-kastély és parkja július 26. és augusztus 7. között fogadja a hazai és külföldi alkotóművészeket. Az alkotótábornak kilenc művész – Csóka Szilárd Zsolt, Dienes Attila, Gagyi Botond, Miklós Árpád, Lucza Zsigmond, Lilla von Puttkamer, Knyihár Amarilla, Madaras Péter, Pokorny Attila – és Wehner Tibor művészettörténész a vendége. A művésztelepen készült alkotásokból rendezendő kiállítás augusztus 7-én 18 órakor nyílik meg a kastélyban.


Látogatható a Ion Vlasiu-galéria

Két év szünet után július 2-án újra megnyílt a Maros Megyei Múzeum művészeti osztályának kiállítása, a Ion Vlasiu-galéria a Kultúrpalota harmadik emeletén. A galéria keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között látogatható.


Márton Áron-emlékkiállítás

A marosvásárhelyi várban levő Régészeti és Történeti Múzeumban megnyílt az Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből című emlékkiállítás. A tárlat Márton Áron püspökké szentelésének 82. évfordulója előtt tiszteleg, augusztus 14-ig látogatható keddtől péntekig 9 és 16, szombaton és vasárnap 9–13 óra között.


Nyári szünet a Bernády Házban

Nyári szünet miatt pár hete zárva van a marosvásárhelyi Bernády Ház. A nyitásról időben értesítjük olvasóinkat.