2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeres évet zár a Maros Művészegyüttes

Megannyi telt házas előadás, nagy tömegeket megmozgató szabadtéri rendezvények, minden eddiginél több turné, egy rendkívül igényes, 13 táncos év „termését” bemutató kiadvány és nem utolsósorban jelentős infrastrukturális előrelépés – 2019 a szakmai sikerek mellett a kedvező változások éve is volt a Maros Művészegyüttes számára. Az elmúlt 12 hónap fontosabb történéseiről, illetve az új esztendő terveiről szerda délben ünnepi sajtótájékoztatón számolt be Barabási Attila, a Művészegyüttes igazgatója. 

Az intézményvezető mindenekelőtt köszönetet mondott a média képviselőinek támogatásukért, majd időrendi sorrendben pörgette vissza a közelmúlt eseményeit. A Maros Művészegyüttes táncban, dalban emlékezett meg az év jeles napjairól. Január 22-én, a magyar kultúra napján a Nemzeti Színházzal, a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával és a Maros Megyei Múzeummal közös rendezvényen léptek közönség elé, március 8-án az Újraélt figurák című folklórelőadás bemutatójával ajándékozták meg a nagyérdeműt, a tánc világnapját pörgős villámcsődülettel ünnepelték. 


Háromszoros vastaps a Tündöklő Jeromosnak

Márciusban a hagyományos magyarországi turnéra is sor került. Budapesten, Zala és Sopron környékén visszatérő vendég az együttes, a telt házas anyaországi közönség évről évre igényt tart produkcióira. Természetesen nem ez volt az egyetlen fellépés a magyar fővárosban. A Spectrum Színházzal közösen, új szereposztásban színre vitt Tündöklő Jeromost novemberben háromszor tapsolta vissza a budapesti Nemzeti Színház nagyérdeműje. Az idén ez volt a legnagyobb sikerélmény – tudtuk meg Barabási Attilától. A budapesti vendégszereplést megelőzően, első alkalommal a kisvárdai színházfesztiválon mutatták be az átdolgozott előadást, ott kapták meg azt a visszajelzést, amire a lelkes folytatáshoz szükség volt. A Maros megyei közönség először a mikházi Csűrszínházban láthatta a produkciót, amit a továbbiakban a Gyulai Várszínházban is színre vittek.

A turnék között szerepelt a manchesteri Góbéfesten való fellépés, ahol egy folklórműsor mellett a Szép Palkót is bemutatta a művészegyüttes. A táncos mesejátékot a színes bőrű közönség is nagyon élvezte, annak ellenére, hogy a szövegét bizonyára nem értették. Természetesen a megyénkbeli és a megyénken túli, hagyományőrző megmozdulásokról sem hiányoztak az együttes táncosai, egyebek mellett a kibédi és a széki Gyöngykoszorún, a felfalui hagymafesztiválon, az oroszhegyi szilvanapokon és a parajdi töltöttkáposzta-fesztiválon is tapsolhatott nekik a nagyérdemű, a Vásárhelyi Forgatagba pedig egy egész napos rendezvénnyel kapcsolódtak be.

A bemutatók között szerepelt a Valaki jár a fák hegyén című Kányádi-emlékműsor, amelyet éppen a költő halálának évfordulóján vittek színre.

A művészegyüttes a rendezvényszervezésben is élen járt, márciusban a roma fesztivállal, májusban a Folkfórum interetnikai fesztivállal gazdagította a város kulturális palettáját, a Maros kamarafesztivál megszervezésében pedig partnerként vett részt.


Új székház, egyetemi képzés

Ami az infrastrukturális előrelépést illeti, az együttes irodai részlege idén ősztől új, korszerű székhelyre költözött, a városközponthoz közel eső Arany János utcába. Itt zajlik a Magyar Táncművészeti Egyetem által szintén az ősszel indított felsőfokú néptáncosképzés is, amellyel a művészegyüttesnek régi álma vált valóra. Több mint 45 hivatásos táncos jelentkezett a képzésre, jelenleg 33 hallgatója van a budapesti egyetem kirendeltségének. 

A két éve létrehozott Pro Folk Dance Egyesülettel pályázati pénzek lehívására is nyílt lehetőség. Így sikerült felújítani a fény- és hangtechnikát, valamint a ruhatárat, illetve egy kisbuszt és egy terepjárót vásárolni. Szintén pályázati úton nyertek 1,3 millió lejt egy autóbusz beszerzésére. Most már két nagy busza van az együttesnek, így a magyar és a román tagozat egy időben is turnézhat. 


Évköszöntő a Művészetek Palotájában

Az év utolsó hetei ugyanolyan pörgősnek ígérkeznek, mint a teljes év. December 14-én, szombaton a 13. Gyöngykoszorúk Gyöngye találkozón 27 néptánccsoport mutatja be műsorát a – Marosvásárhely fontos kulturális központjává vált – kövesdombi székhelyen, ahol a találkozó keretében egy gálaestre is sor kerül. A rendezvényen a Maros megyei EMKE – melynek irányítását november elsejétől Barabási Attila vette át – első alkalommal adja át a legtöbb Gyöngykoszorú-találkozót szervező együtteseknek a mozgalom elindítójáról elnevezett Szabó György Pál-díjat. Ezt követően, 19-én Jedden lép közönség elő az együttes mindkét tagozata, majd a Tündöklő Jeromost viszik újra Budapestre, ezúttal a József Attila Színházba. Az új évet is a magyar fővárosban köszönti a Maros Művészegyüttes, kibédi hagyományőrzőkkel közös produkciót, a hagyományos farsanglakodalmast mutatják be január 5-én a Művészetek Palotájában.

Fotó: Nagy Tibor (archív)