2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Székely-Mezőség legnagyobb községében megkezdődtek a táborok, három faluban szinte egész nyáron lesznek rendezvények, vendégeket, művészeket várnak.

Építkeznek Szentivánon


A Székely-Mezőség legnagyobb községében megkezdődtek a táborok, három faluban szinte egész nyáron lesznek rendezvények, vendégeket, művészeket várnak. De a táborok mellett más területeken sem áll le az élet, egyéb is történik a községben. Mivel foglalkozott mostanában az önkormányzat? – kérdeztük Gálfi Sándort, a község alpolgármesterét.

– Legutóbb arról számolt be az újság, hogy milyen rossz állapotban van a rendelőnk, ahol három családorvos dolgozik. Most arról számolhatok be, hogy az épületet teljes egészében felújítottuk, a betegeket megfelelő körülmények között láthatják el. Újdonságként elmondom, hogy egyik orvos már a magyar feliratot is kitette.

– S ha már a középületeknél tartunk, volt-e korszerűsítés ezekben az épületekben?

– A mezőpaniti, a bergenyei és a szentiváni kultúr-otthonban – végre – kicseréltük a székeket. Összesen 850 széket vásároltunk körülbelül 70.000 lej értékben. Miután Bergenyében és Panitban elkészült, most Szentivánon építik az illemhelyet. A paniti iskolában múlt héten kezdték el a belső illemhely építését az iskolában. Ezt a tanács költségén végzik, 250.000 lejes beruházásról van szó. A vakációban minden iskolában lesz belső meszelés, erre el van különítve a pénz. A kövesdi iskolában kicseréltük a nyílászárókat, következik a bergenyei iskola, ahol mindkét épületet új ablakokkal látunk el.

– Sokan a községből az utak minőségével elégedetlenek, lesz-e aszfaltozás az idén?

– Csittszentiván felé nagyon rossz volt az út, körülbelül egy kilométert sikerült leaszfaltozni. Itt elkészült a híd is és a szomszédos házak bejáratait is leaszfaltoztuk. Panitban a Nagy utcát sikerült leaszfaltozni. Idén nyáron pályázat révén korszerűsítik az utat Panit központjától Székelykövesdig. Tanácsi határozattal az utat átadtuk a Fejlesztési Minisztériumnak, ők írnak ki versenytárgyalást a munka elvégzésére és idén nyárára el is készül az út.